Ciasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość(...)wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka. Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety
Humanistka w kuchnikolorowo i różnorodnie na blogu. Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego 100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy 10 listków mięty szklanka wody Po owoce wpadajcie tutaj zawsze będzie taniej Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy siemię lniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy(...)minut. Dodajemy truskawki, obrane kiwi wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, mięte i wszystko starannie miksujemy, możemy dodać kilka kostek lodu ale teraz jest zimno więc kto jak chce :) Przelewamy do szklanek i zdrówko! Smacznego
Niezły Młynekoliwy, masła, koncentratu, pasty z suszonych pomidorów i czosnku (opcjonalnie) - 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z tao tao) - natka pietruszki - sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku - cytryna do skropienia Przygotowanie : Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić z papryką w cieniutkie paski. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać na patelni z oliwą(...)masło, wrzucić krewetki i kilka minut podsmażać. Dodać warzywa, koncentrat, sos i pastę, zagotować. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-10 minut, dobrze (!) doprawić, skropić sokiem z cytryny. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Krewetki świetnie smakują z dodatkiem grzanek
Kuchnia Ellieilości cukru i owoców. Dzisiaj jemy tartę :) Ciasto: szklanka mąki 100 g zimnego masła roślinnego 4 łyżki cukru szczypta soli duża szczypta cynamonu Jabłka: 2 jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię(...)godzinę odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe
Taste Of My DaySkładniki : 5 sztuk ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe pół szklanki śmietany 18 % - można pomieszać z jogurtem naturalnym zott ząbek czosnku sok z cytryny lub kwasek koperek ew szczypta cukru pudru sól , pieprz Wykonanie : Ogórki kroimy w cienkie plasterki - można zetrzeć na tarce na plasterki Solimy i odkładamy aż puszczą sok - ok 15 W tym czasie mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem sokiem z cytryny , cukrem , pieprzem ( przyprawiamy do smaku ) Ogórki odciskamy z soku ( można je od razu umieścić na sitku , a później tylko lekko dociskając pozbawić nadmiaru soku ) Mieszamy ze śmietaną z dodatkami Posypujemy koperkiem Odkładamy do lodówki na 30 min - 1 h
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękura patroszona (2 kg) - 2 duże ząbki czosnku - jedna cebula czerwona - czerwona papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy
Smaki Brazyliichili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie: Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną kolendrą
kolorowotorcikowosię udało... Fasolka ze słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować (10 minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem
Zapiski Młodej Żonyminut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki(...)budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru . Najpierw ubijamy same białka i jak zrobią się sztywne,dodajemy cukier .Wstawiamy
Słodkości i nie tylkopomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie grillową 2)Myjemy piersi z kurczaka ,przecinamy je na pół pod kątem(...)kroimy serek feta w kosteczkę i układamy schludnie na sałacie 10 ) Do miseczki wlewamy na sam początek 1/4 soku z cytryny , kroimy drobno umytą natkę pietruszki dodajemy do miseczki przyprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę a na sam koniec dodajemy oliwe mieszając sos . 11) Układamy na samą górę piersi z kurczaka polewamy sosem winegret przed samym
Wspólne smakijego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne. By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników: * 2 jaja (konkretnie chodzi nam o 2 żółtka * 1/4 kostki masła * sok z ćwiartki cytryny * sól i pieprz (ilość wg uznania) Gdy poznaliśmy już listę składników, przechodzimy do produkcji : W małym rondelku rozpuszczamy masło - gdy nastanie ten czas ściągamy je z ognia. Uważamy(...)ubijamy żółtka ( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy żółtka) ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :) Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty. Tutaj taka nasza mała wskazówka - im wolniej wlewamy masło
Wspólne smakiłodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'), - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokroić na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić(...)części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler, jabłko, orzechy, dodać pozostały sok i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Oczywiście można dać więcej orzechów (mnie się już nie chciało obierać) i majonezu (polecam domowy, jak nie ma się możliwości zrobić samemu to polecam
Co na wege obiad?mąki gryczanej -kubek mąki pszennej TYP405 -100 gram masła roztopionego -3/4 kubka cukru trzcionowego -2 łyżki kakao -2 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy -sok z cytryny -garść cukru białego Jajka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Dodajemy cukier trzcionowy i dalej ubijamy. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich masło i ubite(...)sztuk. Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów. Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu
BaRepasprzyjdzie myśl o dipie i ile czasu zostało do zrobienia go :)) - namoczony słonecznik odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli (można potem dosolić), sok z jednej całej cytryny, 2-3 ząbki czosnku (zależy jakie duże) i zalewamy wodą tak, żeby przykryć słonecznik. Osobiście nie dodaję już żadnego oleju bo słonecznik ma swój własny tłuszcz i dip wychodzi(...)odpowiednio kremowy. Blendujemy wszystko elegancko, przekładamy do miseczki i najlepiej, jeśli jest czas, schładzamy w lodówce. Cytryna sprawia, że dip pozostaje pięknie biały a schłodzenie wyciąga jeszcze lepszy smak. Ile by nie było, wyjadamy cały od razu :) Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest pyszne mamo" :) Potrzebne są: - 4 banany + woda (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem uzyskując 1,5 litra zielonego koktajlu :) Opcjonalnie zamiast jabłka i cytryny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE