kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/dzem-mus-i-pyszny-sok-z-jabek.html Składniki 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki 1 szkl.soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka Wykonanie Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić. Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić(...)odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki pasteryzuje w 85 stopniachC 25 minut..Gotowe
w mojej kuchniszkl. wody , sok z cytryny - 1/3 szkl na 1 kilo owocu, 4-6 łyżek miód do smaku(...)Owoce z soku mieszamy ze świeżymi owocami .Dawka z soku 2:1 świeżych plus 6 łyżek miodu i sok z cytryny do smaku .Całość zagotowujemy .Na koniec do gotujących owoców dodajemy mąke rozrobiona w wodzie i zagotowujemy .Gotowy dżem ,frużeline przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut w 85 stopniach C .Gotowe
w mojej kuchniSKŁADNIKI 1 makaron ugotowany al dante 300 g łososia 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 cytryna 1 cebulka czerwona pęczek świeżego kopru sól, pieprz, przyprawa warzywna WYKONANIE Łososia smażymy na patelni na maśle przez około 5 min. Następnie wlewamy śmietanę Dusimy całość pod przykryciem około 10–15 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/08/dzem-sliwkowy.html Składniki: 3 kg sliwek 1kg cukru (ja uzylam trzcinowego) 2 cytryny sok 2 łyżki pektyny w proszku Przygotowanie(...)woli smażymy, na małym ogniu przez ok. 2do 2,5 godziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości. Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki. Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy około 15minut .U mnie w garnku do gotowania sloikow
w mojej kuchniskórka z cytryny Przygotowanie: Cukinię pokroic na plastry pół cm . Na patelni rozgrzać masło, i smażyc cukinie z obydwu stron na złoty kolor.Dodac pieczarki i groszek . Pomarańczę obrać ,usunąć białe części i pokroić na małe kawałki .Po 5-6 minutach dodac pomarańcze do warzyw.Całość dusić, aż warzywa zmiękna ,ale sie nie rozgotują, a sok się zredukuje(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/08/cukinia-z-mozzarella-zucchine-con.html . Składniki: 2 podłużne świeże cukinie 1 opakowanie kulek sera mozzarella 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych świeżych ziół , u mnie to bazylia, estragon, tymianek sól ser parmezan do posypania-nie koniecznie Wykonanie: Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy plaster,lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć(...)patelni grillowej bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut. Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć
w mojej kuchniSkładniki: 50 g pektyny jabłkowej 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń pół łyżeczki imbiru 60 dag cukru trzcinowego kilka kropel soku z cytryny łyżeczka lawendy suszonej(...)pulpa z 1 cytryny sok i pulpa z 1 pomarańczy liście suszone z limonki 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu
w mojej kuchniposypywać proszkiem kakaowym. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczone. ======Dodałam do ciasta jasnego -zamiast laski wanilii-dskórkę otartą z cytryny i sok z połowy cytryny. Jeśli ktoś lubi herbate matcha to polecam,i dla tych co nie lubią tez polecam to ciasto .............................................................................................................................................................................INGREDIENTI .....http://wendyinkk.blogspot.com/2012/05/topo-map-love-cake-kek-alunan-kasih.html?utm_source=BP_recent
w mojej kuchnikwiatów cukinii, 300 g ricotty ,1 jajko ,skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki drobno posiekanych ziół (proponuję miętę, tymianek i odrobinę cząbru) ,1 niewielki ząbek czosnku ,sól morska, oliwa(...)Kwiaty umyć, osuszyć. Ser wymieszać z jajkiem, skórką cytryny, ziołami. Doprawić czosnkiem i solą. Farsz wymieszać.Z każdego kwiatka wyrwać z środka pręcik a nastepnie kwiatek napełniać farszem .ja obtaczałam w jajku doprawionym maggi i za panierke posłużyła mi kaszka kukurydziana...SMACZNEGO!!! Stuffed Squash Blossoms ... INGREDIENTI Fiori di zucca ripieni di fiori di zucca
w mojej kuchniSKLADNIKI 1-2 łyżki inuliny 1-2 łyżki pektyny 1 kg winogron jasnych 0,8 kg cukru sok z cytryn 2-3sztuki WYKONANIE(...)sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze 10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować 10-15 minut
w mojej kuchniSKŁADNIKI 10 orzechów laskowych 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane drobno posiekać i dodac do marchwi.Dodac whisky.Gotować na wolnym ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Konfiturę gotową przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczkow.Smacznego.......... ...........................Przepis pochodzi od Laury Calder wg. jej przepisu powinno
w mojej kuchniSKLADNIKI 0,5 kg pieczarek 300 ml śmietanki 30% sok z cytryny sól, pieprz, cukier 1 średnia cebula tymianek natka pietruszki ser pleśniowy masło WYKONANIE(...)Pieczarki czyścimy ,obieramy ,myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz
w mojej kuchniSKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Tak przygotowany
w mojej kuchniSkładniki na dżem: 1kg brzoskwiń 1łyżeczka soku z cytryny 50 g pektyny 250 g cukru Wykonanie: Umyte i wydrążone z pestek paraguayo , kroimy w kostkę . Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Smażymy przez około 30-35 min. . Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową i gotujemy 2 min. Przygotowany dżem przekładamy
w mojej kuchniSkładniki 1 kg jabłek 2 łyżki miodu -chyba ,że są bardzo kwaśne to więcej sok z cytryny Wykonanie Jak co roku wśród moich przetworów zimowych nie może zabraknąć tartych jabłek w słoikach.. Polecam! Umyte i osuszone jabłka, obrać, i odrzucić gniazdka nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim miód
w mojej kuchni