pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sos: Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę. Masa powinna mieć barwę złotą. Zdjąć garnek z ognia, dopiero wtedy należy wlać(...)bulion. Następnie dodać wino i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki
Humanistka w kuchniprecli Składniki: 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml ciepłego mleka 100 g smalcu 1 jajko szczypta soli skórka otarta z cytryny szczypta imbiru olej do smażenia Składniki znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: W misce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki i ok 50 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn(...)minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia. Olej nagrzewamy
Niezły Młynekszklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki spirytusu powidła śliwkowe lub marmolada z róży skórka starta z jednej cytryny kostka smalcu i butelka oleju do smażenia WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Pod koniec dodajemy spirytus i ponownie
W kuchennym oknie Ewystałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie
Ratunku obiadSkładniki: 60 dag mąki tortowej szklanka mleka 5 dag drożdży 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag mielonych migdałów skórka z cytryny szczypta soli 8 żółtek 2 jajka 70 dag smalcu 2 kieliszki spirytusu 20 dag cukru pudru cukier wanilinowy dżem wiśniowy do nadziewania Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku dodajemy łyżeczkę cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka(...)cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie
kgwjanczewolukier królewski - podaje składniki, proporcje należy dobrać sobie samemu w zależności ile chcemy ozdób. cukier puder białko jaja - z jednego białka wychodzi sporo ozdób :) barwniki sok z cytryny opcjonalnie do smaku Dodatkowo : papier do pieczenia / może byc nawet papier śniadaniowy rękaw cukierniczy/ woreczek śniadaniowy. Przygotowanie : Jajko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubijać na gęstą masę
Garnkowe fanaberiepączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie
e-PrzepisyKulinarneChyba jeden z najczęściej wybieranych sosów do sałatek. Ja wykonuję go osobiście, jakoś nie przekonują mnie gotowe sosy z torebki. Potrzebujemy: 1 łyżkę soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli pieprz 1 łyżeczka musztardy Do miseczki wkładamy musztardę dodajemy sól i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy pieprzem
Kolejny blog o gotowaniumakaronu pappardelle całe opakowanie szpinaku w liściach (ja użyłam świeżego, ale może być także mrożony w brykiecie) 2 ząbki czosnku 250 g serka mascarpone sok z pół cytryny masło Liście szpinaku myjemy, osuszamy oraz lekko siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy nasz szpinak. Kiedy szpinak będzie miękki dodajemy zmiażdżony czosnek. W miedzy czasie gotujemy makaron, według przepisu(...)opakowaniu. I czas na mascarpone! Musimy wszystko dokładnie wymieszać i dodać sok z cytryny i chwilkę pozostawić na ogniu. Nasz gotowy sos powinien wyglądać tak: Odcedzony makaron ląduje na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i nic tylko zjadać :) Smacznego! Koniecznie dajcie znać jeżeli spróbujecie zrobić taki makaron w domu. S. Jeżeli podobał
Kolejny blog o gotowaniuszklanki cukru 7 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 100 ml Soplicy - orzech laskowy I zabieramy się do roboty :) Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając(...)delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min. Masa Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz alkohol. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam masą i dekoruję startą czekoladą. Co do dekoracji mamy tutaj duże pole do popisu :) Wstawiamy tort
Kolejny blog o gotowaniumasełko - palce lizać! Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki W misce mieszamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielimy
Kolejny blog o gotowaniuużyłam trzcinowego, tak jak w oryginalnym przepisie. Mimo wszystko dżem jest bardzo smaczny. Składniki: 6 – 7 pomarańczy 500 cukru trzcinowego Sok z 1 cytryny 1 łyżeczka naturalnej pektyny (opcjonalnie) Wykonanie: Pomarańcze dokładnie wyszorować. Zetrzeć estrem skórkę z 1 pomarańczy (można też po prostu bardzo drobno ją posiekać). Nad garnkiem obrać(...)pomarańcze z białej skórki (albedo) i pozbawić wszystkich błonek. Do uzyskanego soku i miąższu z pomarańczy dodać sok z cytryny i skórkę z 1 pomarańczy. Zagotować, a następnie dodać cukier. Wymieszać i gotować aż dżem zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny. Gęstość
Sto kolorów kuchniKLIK . 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka 1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie(...)płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru. 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy
Szefowa kuchnicebula) natka pietruszki (1 pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo(...)bakłażanów wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem (można odsączyć na sicie, żeby potrawa nie była zbyt wodnista). Wymieszać miąższ z pomidorami i natką. Opcjonalnie można dodać otartą skórkę z cytryny. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można posypać zrumienionymi orzeszkami piniowymi. Smacznego Post Pasta z bakłażana i pomidorów pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plcebula czerwona 1 Sztuka pomidory czerwone 1 Sztuka sałata rucola 6 listków Gramów sos winegret 4 Łyżki sól 3 Szczypty pieprz 1 Szczypta majeranek 2 Łyżeczki cytryna 20 Mililitrów mandarynka 4 Sztuki miód 1 Łyżeczka natka pietruszki 1/4 Pęczka Sposób przygotowania; 1. Kroimy pomidory, cebulkę, oliwki( na pół) w dowolne kawałki, mieszamy(...)miksem sałat i rukolą. 2. Gotujemy Wodę do wrzątku i wrzucamy Nasz makaron około 8-10 minut. 3. Łososia zakrapiamy cytryną, przyprawiamy przyprawami, dajemy na pieczenie na 10 minut przy 140 stopniach lub gotujemy na parze. 4. Do rondla wlewamy miód i nasze mandarynki, i ugniatamy drewnianą łapką, dojemy pietruszkę i tak około 5 minut smażymy
pichciszto