cytryna - 13435 przepisów (strona:333/896)

Pączki z nierafinowanym olejem palmowym 187

OLEJEM PALMOWYM 1 kg mąki 4 żółtka 100 gram brązowego cukru 50 gram drożdży świeżych 500 ml mleka 100 ml nierafinowanego oleju palmowego sok i skórka z jednej cytryny 40 ml spyrytus cukier waniliowy konfitura z róży  cukier puder olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Do ciepłego mleka dodaję drożdże i łyżkę cukru, odstawiam aby powstał zaczyn. Do dużej miski przesiewam(...)mąkę, dodaję cukier, żółtka, spyrytus, skórkę i sok z cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie

Magiczna kuchnia Darii
Surówka z selera z rodzynkami 266

rodzynek to zdrowy dodatek do dań mięsa lub rybki. Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka garść rodzynek 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu cukier, sól, pieprz sok z cytryny Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami i jogurtem, przyprawić do smaku i schłodzić przed podaniem

wyzwania kuchenne
Łosoś na parze 177

Łosoś na parze - przepis: Składniki: filet z łososia (u mnie 30 g, po podzieleniu wystarczył na 2 porcje) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sok z 1/2 cytryny sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz ulubione warzywa, mogą być także gotowane na parze Łosoś na parze - jak zrobić? Łososia obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. S kropić sokiem z cytryny , natrzeć

Moje Qulinaria
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 151

Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra  Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję(...)płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki

Mango Papaja
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 218

ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej   80g cukru pudru    2 żółtka 2-3 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 2 marakuje 1/2 owocu papai 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( puszka 533 g ) 2 jajka 3 płaskie łyżki mąki pszennej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. W robocie(...)stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, żółtka oraz sok z cytryny - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tarte, mocno docisnąć do brzegów. Ciasto ponakłówać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypać

kolorowotorcikowo
Zupa krem brokułowo-cebulowa 149

efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g) brokuła mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła. 2. Bulion zagotować, wrzucić brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać cebulę i czosnek. Gotować do miękkości warzyw(...)Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kto ugości moich gości?
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 173

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii   40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie(...)cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam do dużej miski. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do miski z mąką, wlałam pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone

Blondynka Gotuje
sałatka z kopru włoskiego 148

Potrzebujemy: (na 4 porcje) 1 bulwę kopru włoskiego 2 garści rukoli 1 dojrzała gruszka garść pestek dyni garść suszonej żurawiny  Łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy łyżka emulsji balsaicznej sól, pieprz, świeży tymianek przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut. Zacznijcie od oczyszczenia(...)dolny kawałek, który jest korzeniem i pokrótce go w cienkie piórka. Obraną gruszkę rówież pokrójcie w plasterki. W międzyczasie przygotujcie dressing z musztardy, oliwy, emulsji balsaicznej i soku z cytryny. Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać. Warto też na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, a tuż przed podaniem skrapiamy dressingiem. Świetnie będą pąsową do niej

Okolice Palnika
Małe gniazdka/ Pączki hiszpańskie 269

góry, który ściągamy po minucie i smażymy gniazdka na złoto.  Ja swoje gniazdka polałam ponczem cytrynowym (dlatego się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie

NA MOIM TALERZU
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 268

pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sos:  Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę.  Masa powinna mieć barwę złotą. Zdjąć garnek z ognia, dopiero wtedy należy wlać(...)bulion. Następnie dodać wino  i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki

Humanistka w kuchni
Smażone precle 251

precli Składniki: 500 g mąki  30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml ciepłego mleka 100 g smalcu 1 jajko szczypta soli skórka otarta z cytryny szczypta imbiru olej do smażenia Składniki znajdziecie tutaj :)  Przygotowanie: W misce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki i ok 50 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn(...)minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia.  Olej nagrzewamy

Niezły Młynek
Pączki tradycyjne 144

szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  2 łyżki spirytusu  powidła  śliwkowe lub marmolada z róży skórka starta z jednej cytryny kostka smalcu i butelka oleju do smażenia WYKONANIE  Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,  masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.  Podczas wyrabiania, dodajemy  roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Pod koniec dodajemy spirytus i ponownie

W kuchennym oknie Ewy
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 278

stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie

Ratunku obiad
Pączki z migdałami 359

Składniki: 60 dag mąki tortowej szklanka mleka 5 dag drożdży 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag mielonych migdałów skórka z cytryny szczypta soli 8 żółtek 2 jajka 70 dag smalcu 2 kieliszki spirytusu 20 dag cukru pudru cukier wanilinowy dżem wiśniowy do nadziewania Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku dodajemy łyżeczkę cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka(...)cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie

kgwjanczewo
Dekoracja z lukru królewskiego 111

lukier królewski - podaje składniki, proporcje należy dobrać sobie samemu w zależności ile chcemy ozdób.  cukier puder białko jaja - z jednego białka wychodzi sporo ozdób  :) barwniki sok z cytryny opcjonalnie do smaku Dodatkowo : papier do pieczenia / może byc nawet papier śniadaniowy  rękaw cukierniczy/ woreczek śniadaniowy. Przygotowanie : Jajko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubijać na gęstą masę

Garnkowe fanaberie