tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną
Zapiski Młodej Żonynatki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka przyprawić i polać olejem. Ostawić do lodówki na 1 godzinę. 2.Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki a następnie rozdzielić(...)Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube plastry.Pokroić szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1/2 młodej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki. Drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 4. Natkę pietruszki drobno posiekać. 5. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 dużych filetów z mintaja przyprawa do ryb sól sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: 1. Filety dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić solą i przyprawą do ryb. 2. Przyprawioną rybę ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, polać sokiem z cytryny i dokładnie zwinąć folię. 3. Tak przygotowane filety przełożyć na blachę i upiec w rozgrzanym
A Ty Smakuj MnieBiszkopt II: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt(...)zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania - w szklance wrzątku rozpuścić cukier sok z cytryny, aromat oraz wódkę. 4. Przygotować krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 5. Pierwszą warstwę biszkoptu dokładnie nasączyć płynem. Nałożyć ok. 2 czubatych łyżek kremu na nasączony spód i równomiernie
A Ty Smakuj MnieSkładniki : 1 mała kapusta pekińska 1 marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypioru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do surówki. 4. Szczypior pokroić. 5. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 kubek ulubionej herbaty 2 łyżeczki cukru 3-4 kostki lodu 2 plastry cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Herbatę zaparzyć, posłodzić i odstawić do ostygnięcia. 2. Ostygniętą herbatę wstawić do lodówki na ok. 30 min. 3. Do schłodzonej herbaty dodać kostki lodu i przekrojone na pół plastry cytryny lub pomarańczy
A Ty Smakuj Mniemozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami(...)Gruszkę obrać, pokroić na kawałki. Orzechy nerkowca delikatnie posiekać (można je wcześniej przez chwilę podprażyć na suchej patelni) i posypać nimi wyłożone na talerz składniki. Z oliwy, soku z cytryny, miodu oraz szczypty pieprzu przygotować sos, polać nim sałatę. Smacznego
Moje Qulinariazielonej papryki lub po ½ świeżej Szczypta szafranu, ewentualnie kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy Sól pieprz Garść posiekanej pietruszki 3 plasterki cytryny Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać, dodać pokrojoną paprykę w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory w puszce i groszek zielony. Chwilę dusić, następnie dodać ryż oraz przyprawy: paprykę słodką(...)minut. Następnie na wierzch dodać owoce morza i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Nadal nie mieszać. Na koniec wystarczy posypać paellę posiekaną pietruszką i podać z plasterkami cytryny. Ważne jest aby paelli nie mieszać, wymaga to jednak trochę precyzji i wyczucia kuchenki, aby jej nie przypalić:) Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówużyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki, zalałam mlekiem i odstawiłam na kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie(...)mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam żółtka i sok z cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec partiami dodawałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam, na końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki
Blondynka Gotujemarchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki syropu(...)paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, trawę cytrynową (tylko grubszą część) i czosnek. Dodać starty imbir, cassię lub cynamon, gwiazdki anyżu, rozgnieciony kardamon, liście limonki i papryczki chili przecięte wzdłuż. Dusić 2-3 minuty mieszając
SzczyptaSmaQbędzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć(...)dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili
Proste Potrawy2Szklanki mąka 1Szklanka płatki kukurydziane 2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki(do posypania) Sposób przygotowania: Bita Śmietana; 1. Wlewamy śmietanę kremówkę(...)garnka i ubijamy. 2. Jak troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3. Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek
pichcisztoświeżym pieczywem. Jestem pewna, że będę ją robić dosyć często więc polecam :) główka czosnku puszka białej fasoli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny sól i pieprz do smaku odrobina oleju Z czosnku zdejmujemy zewnętrzne łupiny tak aby widoczne były ząbki. Delikatnie smarujemy go olejem i pieczemy
Mienta blogWyciągamy, studzimy chwile w formie, po czym przekładamy na kratkę kuchenną. Krem: 50 g masła 50 g serka kremowego np. Philadelphia 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1łyżeczja ekstraktu z wanilii Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy ciasteczka. Źródło: bbcgoodfood.com The post Ciasteczka
Made By Mom And Son