cytryna - 13435 przepisów (strona:341/896)

Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 145

każdej wersji i wszystkie są doskonałe. MEMBRILLO 1 kg pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco

KUCHARNIA
Jest taki czas.... 142

smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru).  Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru

KUCHARNIA
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 142

persymony.  M US Z PERSYMONY Z WODĄ POMARAŃCZOWĄ 2 duże owoce persymony lub 3-4 mniejsze miód do smaku 2-3 łyżeczki wody z pomarańczy łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół

KUCHARNIA
Pani róża i makaroniki. W duecie z Desperate Housewife. 126

użyłam suszonych wczesnym latem płatków róż, które po zmieleniu dodałam do masy białkowej. Ucierane z cukrem płatki róż połączyłam z odrobiną mascarpone i lekko doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Powstała wspaniała, aromatyczna masa, którą zlepiłam makaroniki.  Pani róża w takim wydaniu po prostu rozpływała się w ustach.  MAKARONIKI RÓŻANE - ROSE MACARONS /na 30 sztuk makaroników - już(...)wystudzeniu ściągnąć z papieru i odstawić na minimum jeden dzień, by rozmiękły.  MASA RÓŻANA  kilka łyżek ucieranych z cukrem płatków róż odrobina mascarpone kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem. Proporcje i ilość zależą od tego, jak słodka jest konfitura i ile masy chce się uzyskać. Najlepiej kierować się kluczowymi zasadami

KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 114

śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/  dodatkowo świeże maliny do ozdoby  Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód(...)formy.  Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę sernikową. Całość przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje rozsmarować na wierzchu sorbet malinowy. Nakryć folią spożywczą i trzymać w zamrażarce - najlepiej przez noc. Wyjąć przynajmniej kwadrans przed podaniem. Udekorować świeżymi malinami

KUCHARNIA
Ciepło - zimno. Lato - chłodnik. Arbuzowo-pomidorowy. 138

pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta  4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić. Wrzucić do blendera, dodać oliwę, część listków mięty i zmiksować - w zależności(...)upodobań można miksować na gładką masę, ja zostawiłam część kawałków, aby zapewnić sobie przyjemność chrupania.. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli.  Jeśli arbuz i pomidory nie były wcześniej schłodzone, przełożyć do lodówki. W przeciwnym wypadku podawać od razu posypując z wierzchu serem feta i resztą posiekanych listków mięty. Boskie! *przepis na chłodnik pochodzi

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 145

wierzch ułożyć kilka jeżyn i przybrać świeżym tymiankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze odrobinę samego koziego twarożku. GALARETKA Z JEŻYN 1 kg jeżyn 1 kg cukru sok z 1-2 cytryn Jeżyny wsypać do garnka. Gotować ugniatając przez ok. 15 minut. Dosypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Gotować dalej przez kolejne 15-20 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi(...)Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 146

oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się do innych celów). Główki owinąć folią i wstawić(...)temu bardziej klarowny.  Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli jest go mniej, uzupełnić go dolewając wytrawne wino lub wodę. Przelać do rondla, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wstawić na duży ogień i trzymać tak do momentu aż porządnie się zagotuje. Dodać pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.  Zdjąć

KUCHARNIA
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 180

szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy  Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść(...)stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut .  W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym.  Pozostałą część ciasta

KUCHARNIA
Sałatka z krewetkami. 138

Składniki: 3 średnie pomidory 50 g masła klarowanego 20 szt krewetek średnich 1/2 pęczka natki pietruszki 2 małe ząbki czosnku 1/2 cytryny 1 sałata sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło i wrzucić obrane krewetki. Czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć wraz z krewetkami. Wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Następnie dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i smażyć ciągle mieszając około

O kuchni z uczuciem
KOKTAJL POMARAŃCZOWY 123

współpracować. Wracam do domu, chwilę odpoczywam... Wyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki(...)Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry, przy pomocy nożyka, odcinając również białe, wierzchnie błonki. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego (zazwyczaj kupowane w zestawie z blenderem) i blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Kuchnia w opałach
Limonkowa mozzarella 139

mozzarelli mini Mlekovita otarta skórka z jednej limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki miodu 10/ lub więcej / liści świeżej mięty sok z cytryny do smaku Wykonanie: Mozzarellę odsączamy z zalewy. Miętę rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku(...)cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami

Malinowe Pocałunki
Zielony koktajl - szpinak, banan, pomarańcza 174

formie,  bardzo smaczny. I zapewne też zdrowy. Polecam na początek dnia! składniki ok 100 g świeżego szpinaku baby 100 g banana ( lub cały) 1 średnia pomarańcza sok z cytryny do smaku 200- 250 ml wody niegazowanej przygotowanie Szpinak opłukać, pomarańczę obrać, pokroić w kawałki i usunąć pestki. Jeżeli używamy ręcznego blendera, tak jak ja, warto szpinak pokroić na drobne(...)kawałki. Szpinak wkładamy do pojemnika, dodajemy nieco wody i blendujemy. Dokładamy kawałki banana, pomarańczy, resztę wody i przecieramy na gładki koktajl. Doprawić sokiem z cytryny. Smacznego

Stare Gary
Surówka z pory i jabłka 142

Składniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka śmietany sałatkowej sól pół łyżeczki startego świeżego imbiru Wykonanie: Por przekrawamy na pół następnie kroimy w plasterki, posypujemy solą aby zmiękł. Jabłka obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, skrapiamy cytryną. Wszystkie składniki łączymy z sobą dodajemy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania