posiłek sportowca. Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 600g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron WYKONANIE: Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz
Pyry na Gazczarnego bzu SKŁADNIKI: 1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić(...)kilka godzin). Nie dociskać. Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące
Pyry na Gazdelikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy
Pyry na Gaz300g mąki 450g miąższu dyni 200g cukru 3 jajka L ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej polewa: 50g masła ½ szklanki cukru czubata łyżka kakao 4 łyżki wody aromat waniliowy posypka cukrowa Wykonanie: Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola(...)dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka
Pyry na Gaznuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń pietruszki sól, pieprz czarny suszona natka pietruszki ¼ cytryny płat ciasta francuskiego żółtko jajka płatki papryki/mak/siemię lniane do posypania WYKONANIE: Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca(...)patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami
Pyry na Gazprzeziębień, rozgrzewa, uśmierza kaszel, zapobiega mdłościom, poprawia koncentrację, a dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przynosi ulgę chorym stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest(...)aromatyzowania herbaty, kawy i wypieków. Płyn, który zostanie po gotowaniu imbiru to nic innego niż bardzo bardzo mocna herbatka imbirowa (coś jak esencja). Dodajcie do niej wodę, miód i cytrynę a otrzymacie wyborny napój rozgrzewający :-) Smacznego
maniapieczeniałyżki kwaśnej, gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: 8 – 10 kwaśnych jabłek ¼ szklanki wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, śmietany i żółtek(...)garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 15 minut. Do podgotowanych jabłek dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Z lodówki wyjąc jedną część ciasta, tą która była schładzana
Na słodko lub wytrawniemąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko(...)kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika. Przygotować
Na słodko lub wytrawnieminut; Czas grillowania: 15 minut Składniki: polędwica wołowa około 2 kg ½ szklanki masła + 2 łyżki masła ½ szklanki rzeżuchy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Polędwicę wołową przyciąć z nadmiaru tłuszczu. Polędwiczka powinna mieć grubość około 2,5-3 cm jeśli jest gruba to można ją spłaszczyć. Stopić 2 łyżki masła(...)natrzeć nimi powierzchnię mięsa. Doprawić pieprzem. Rozgrzać grilla. W międzyczasie na patelni stopić pozostałe pół szklanki masła dodać natkę z pietruszki sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać do małego pojemnika i przechowywać w lodówce. Polędwicę umieścić na rozgrzanym grillu i grillować w dużej temperaturze przez około 4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i grillować do osiągnięcia
naRuszcieproszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) olej słonecznikowy do smażenia sól SKŁADNIKI NA SOS: 500 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek mięty świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól A jak to zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę(...)muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy je z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo
Kuchnia w opałachszklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem(...)cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka
Kuchnia w opałachupalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka(...)śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym. Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut. Na wierzchu ułożyć owoce i całość zalać ostatnią, cytrynową galaretką. Pozostawić w lodówce na minimum 3-4 godziny
Kuchnia w opałachtego nie przeżyła :) Ryba z rodziny karpiowatych, w smaku jest całkiem smaczna, jednakże trzeba uważać podczas jedzenia, bo ma sporo ości. SKŁADNIKI: 1 ryba Jaź pokrojona w dzwonka pieprz cytrynowy sól przyprawa do ryb sok z cytryny mąka olej A jak to zrobić: Pokrojoną w dzwonka rybę natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Przełożyć do miski, zakryć
Kuchnia w opałachBardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie i smakują tak jak wyglądają :) Zaczynając od nich dzień, wszystko dziś musi się udać. SKŁADNIKI: na muffiny 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko(...)szklanki oleju 1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła na włoską bezę 2 białka 100 g cukru 30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd
Kuchnia w opałach