jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni 0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej spiżarni Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki cukier puder cukier(...)mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie
kgwjanczewoPasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Składniki na pastę z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi dla 4 os: 3 awokado 2 średnie cebule sok z 1 cytryny odrobina chilli sól 10 listków świeżej bazylii 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Awokado obrać i zmiksować z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać chilli, sok z cytryny
Anielskie SmakiCarpaccio z polędwicy wołowej Składniki na carpaccio z polędwicy wołowej dla 4 osób: 40 dkg polędwicy wołowej 2 duże cebule 10 dkg parmezanu tartego sok z 1 i 1/2 cytryny ok. 80 ml przyprawy w płynie oliwa z oliwek pieprz sałata rukola (1 opakowanie) Wykonanie: Polędwicę wołową zamrozić. Wyjąć 10 min przed robieniem carpaccio. Lekko rozmrożoną polędwicę kroimy na krajalnicy(...)bardzo cienkie plastry). Rozkładamy plastry na dużym, płytkim talerzu tak aby jeden zachodził na połowę drugiego i tylko w zagłębienie talerza. Następnie robimy zalewę z przyprawy w płynie, cytryny, oliwy. Tą zalewą zalewamy każdy talerz. Następnie cebulę kroimy w bardzo cienkie pióra i posypujemy carpaccio. Później posypujemy startym parmezanem i sporą ilością pieprzu. Z boku kładziemy garść sałaty. Można udekorować
Anielskie SmakiSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Brand 1 gwiazdka, cukier puder - ile potrzeba gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry i wymieszać, dodać(...)łyżeczkę soku z cytryny jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta na jabłkach rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięszpinaku Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego Kilka piórek cebuli czerwonej Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 1 pęczek koperku 3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów Sok z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Cukier Przygotowanie: 1/ Do salaterki nakładamy umyty szpinak, kawałki łososia na których układamy oliwki, oraz piórka z cebuli które dajemy do rogów. 2/ Ze śmietany, poszatkowanego(...)drobno koperku, soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny robimy sos - mieszając wszystko aż do jednolitej konsystencji 3/ Polewamy sos na sałatkę między kawałkami łososi i wbijamy w niego przepołowione na pół talarki ogórka kiszonego. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaPolecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy
W kuchennym oknie Ewywygrały w 2 konkursach na 3 wysłane zgłoszenia, więc jakaś szansa jest i teraz ;) Składniki : saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz(...)Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią. Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę, ziarna amarantusa odcedzamy na sitku z małymi oczkami i nakładamy na talerz
Parowar Facetałyżki tahiny ewentualnie kilka łyżek zimnej przegotowanej wody 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kuminu, można pominąć szczypta chili 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny sól morska Przygotowanie : Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą i ugotuj na miękko. Trwa to około 40-50 min Po ugotowaniu(...)odsączyć, wypłukać w zimnej wodzie i przesypać do blendera kielichowego Dodać tahinę, chili, czosnek i sok z cytryny, blendować około 2 min Dodać oliwę, doprawić do smaku solą, dodać wodę jeśli pasta będzie za gęsta- blendować Przełożyć hummus do miseczki, polać oliwą z oliwek, ewentualnie posypać ulubioną przyprawą czy ziołami. Hummus można również zrobić
Proste PotrawySkładniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są duże (jak u mnie), rozkrajamy je wzdłuż na dwie połowy (najpierw(...)odcinamy „poledwiczki”). Porcje lekko rozbijamy tłuczkiem (oczywiście najwygodniej, między dwoma kawałkami folii) i oprószamy przyprawami – solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz posypujemy startą skórką z cytryny. Pozostawiamy (przykryte folią) na 30 minut. Jajka rozkłócamy widelcem z wodą. Do drugiej miseczki wsypujemy płatki owsiane. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach owsianych. Odkładamy na 15 minut, aby panierka podeschła
mojewypiekiinietylkoGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
LEjDISserka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku z cytryny 3 duże jajka 1 żółtko 200 ml kwaśnej śmietany 18% Polewa: 220 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy
Smakowity Blog Kulinarnymasę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 100 g wiórków kokosowych 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Wykonanie: Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie(...)dodajemy masę z bułek startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła
kgwjanczewobardzo zdrowy i apetyczny dodatek do obiadów. Zapraszam do zrobienia. Składniki: 5 listków kapusty pekińskiej 1/2 jabłka mała marchewka kawałek pora 1/3 papryki czerwonej natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier oliwa z oliwek Kapustę kroimy w paski, jabłko i paprykę w kostkę, pora w cienkie paski. Marchewkę trzemy na jarzynowej tartce. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia. Dodajemy posiekaną(...)natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Mieszamy dokładnie. Przed podaniem jeszcze raz delikatnie mieszamy
tojestpyszne.blogspot.comhimalajskiej 125g zimnego masła 2 żołtka z jajek EKO L 1,5 łyżki śmietany kremówki 30% tł. Pomidory krojone z puszki 5 łyżek Ser ementaler 100g Oregano Sok z cytryny Cukier Sałata, bazylia do przybrania Przygotowanie: 1/ Do pojemnika od blendera przesypujemy mąkę i sól, miksujemy chwilę a następnie kroimy masło na kawałki ok 2 cm. Ponownie włączamy mikser(...)pojemnika ciągle miksując. 3/ Formujemy ciasto na podsypanym mąką blacie w okrąg, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny 4/ Krojone pomidory przyprawiamy solą, cytryną, cukrem i oregano i odstawiamy 5/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjętym z lodówki ciastem wykładamy blaszkę od tarty, nakładamy na nie folię aluminiową i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy
Kuchnia PROzdrowotnaząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran natka pietruszki cytryna Sposób przygotowania Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt(...)wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki
Pyry na Gaz