cytryna(...)spożywczą, tak, by wystawała z każdej strony pojemnika. Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc zwartą podstawę pod terrynę. Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę. Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę chleba, i wygładźcie
w mojej kuchnisosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić(...)minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke i polać ją sosem
w mojej kuchniryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić(...)miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. 3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
w mojej kuchnibedzie rzadka i bedzie miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego posmaku). Zdjac z palnika. Ponadto: * 1 kg cukru * 600 g wrzacej wody * 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej) Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z cytryny. Wymieszac, zagotowac i gotowac
w mojej kuchniSkladniki: * 115 g bialek * 225 g cukru * 1 lyzka herbaty matcha * 3 lyzki soku z cytryny WYKONANIE W garnku zagotowac wode i postawic na nim miske z bialkami. Dodac cukier i herbate. Caly czas mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa(...)minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc okolo 2-3 godzin. Ja zwykle susze okolo 1,5? godziny. Smacznego:-)....są pyszne polecam ,u mnie piekły sie około 60minut
w mojej kuchnikruche.Ten wyjątkowy smak zawdzięcza maśle .. Gorąco polecam. Składniki: 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą) 1 pęczek natki pietruszki 1-2 pomarańcze 200 g. masła sok z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy. Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem. Maslo kroimy na kawałki, mielimy
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy(...)Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny ( zapomniałam dodać ) 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe pieczarki tniemy na ćwiartki-metodą na czosnek, mniejsze na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny.Kapary
w mojej kuchnimasła 7 dużych, twardych jabłek sok z 1 cytryny 1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego) 2 łyżki rodzynek Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, sok z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Raz po raz mieszając, smaż jabłka przez ok 10 minut
w mojej kuchniświeżo mielony czarny pieprz sok z cytryny WYKONANIE Filety rybne płuczemy,kroimy w kawałki, dowolnej wielkości. Roztrzepujemy jajko. Filety skrapiamy sokiem z cytryny. oprószamy pieprzem i solą do smaku.Panierujemy rybę w mące i jajku.Na patelni rozgrzewamy olej ,smażymy na oleju. Smażymy filety
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny WYKONANIE(...)czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy
w mojej kuchnimnie flądra ) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1pomarańcza pół brokuła pół kalafiora olej do wysmarowania formy 15 - 20 dkg sera żółtego pieprz,sol sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę, , pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki Filet rybny skropić sokiem z cytryny. Odstawić
w mojej kuchnigłówka sałaty 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewki 1 ogórek oliwa truflowa sok z połówki cytryny łyżka posiekanej bazylii i oregano 1 cebula pieprz oliwki Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki(...)Paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki .Gotowym sosem polać warzywa
w mojej kuchniłyżki masła, sól, po szczypcie pieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny. WYKONANIE Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać
w mojej kuchniGrechuta - Wiosna, ach to ty Składniki: główka sałaty 3-4 jajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie(...)porwać na mniejsze kawałki.Obrane jajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać łyżkę lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/05/salatka-wiosenna.html składniki: pęczek rzodkiewek z własnego ogródka 1ogórek 3-4 gałązki koperku szczypiorek ,z własnego ogródka 3oliwy z oliwek ½ łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć .Warzywa pokroić w plasterki .Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sos dodajemy
w mojej kuchni