Składniki : 30 dag karczku cebula około 1 płaskiej łyżki carry 2 łyżki rodzynek pieprz, sól tłuszcz i mąka do smażenia sok z pół cytryny Przygotowanie : Umyte, osączone w papierowym ręczniku mięso kroimy w cienkie plastry Maczamy z dwóch stron w mące, posypujemy carry i smażymy na rumiano, w trakcie dokładamy pokrojoną cebulę, smażymy razem około 4 min. Podlewamy około(...)szklanki wody przykrywamy pokrywką, gotujemy do miękkości ( zaglądać często w razie potrzeby podlać wodą) W trakcie dodać wymoczone rodzynki, dosmaczyć solą i pieprzem, zagotować, doprawić ewentualnie sokiem z cytryny. Tak przyrządzone mięso jest bardzo smaczne, możemy podać do niego jedynie surówkę. U mnie jest to marchewka z groszkiem
Proste PotrawySkładniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka korzeń 1 mała, por 1 mały, jabłka 2 sztuki, cukier 4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, śmietana 12% gęsta 1 szklanka przygotowanie surówki było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" do misy blendera włożyć tarczę tnącą na wiórki, obrane warzywa i jabłka pokroić(...)średnie kawałki i wkładać do blendera lekko popychając popychaczem warzywa starte przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny, śmietanę i dobrze wszystko wymieszać taka surówka jest smaczna, zdrowa i można ją samą podjadać gdy "chwyci głód"............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg krewetek tygrysich - świeże w pancerzach 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 3 łyżki soku z cytryny 3 suszone papryczki chili 6 ząbków czosnku sól morska Przygotowanie: Krewetki pozbawiamy pancerza, możemy jednak pozostawić ogonki. Obrane już krewetki umieszczamy w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy szczyptą soli morskiej i dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku. odstawiamy
ClauditteMissCookingmasła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy(...)cebule wraz z posiekanymi 5 ząbkami czosnku. I tak smażymy. Po chwili dodajemy po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Następnie dodajemy utarta skórkę z cytryny dla smaku. Mięso wyjmujemy z garnka z wywarem i znowu nakładamy na patelnie na której smażymy już cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojony w paseczki lub posiekany imbir wraz
ClauditteMissCookingSkładniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie(...)makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy sok z cytryny do naszych papryk. Do papryk dodajemy napęczniały makaron i mieszamy. Gdy składniki ładnie nam się połączą, możemy zacząć podawać do stołu. Smacznego
ClauditteMissCookingwaliliowego bez cukru 1 litr mleka 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 200 g wiórek kokosowych blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 ) Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny Przygotowanie: Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko gotujemy. Tą szklankę mleka wlewamy do dzbanka i dodajemy zawartość
ClauditteMissCookingpiersi z kurczaka 2 kostki rosołowe pieprz kolorowy ziarnisty w młynku 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych ząbków czosnku(...)Pozostałą ilość oliwy mieszamy z 1 łyżką cukru i pieprzem. Dodajemy na patelnie wraz z pokrojoną w talarki cebulą i pokrojona w plasterki cytryna i smażymy. Smacznego
ClauditteMissCookingświeża Dorada 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny szparagi Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy(...)zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Farsz - masło mieszamy z 4 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy
ClauditteMissCookingząbków czosnku 1/2 natki pietruszki 6 pomidorów koktajlowych 1 papryka 6 pieczarek oliwa z oliwek przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet(...)Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 świeże Dorady przyprawy: sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek ewentualnie mąka jeśli chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na jakieś
ClauditteMissCookingduże cebule Tzatziki Składniki: 1 ogórek długi 400-500 ml jogurty gęstego typu greckiego 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy, nie obieramy jej. Ziemniaki gotujemy z jakieś(...)naczynia przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy odcedzonego ogórka. Mieszamy dodając oliwę, ocet i odrobinkę soku z cytryny. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Ten rodzaj sosu smakuje najlepiej i powinno sie podawać zawsze bardzo dobrze schłodzony. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku sól i pieprz 1 cukinia 1 duży pomidor malinówka 1 duża cebula 1 główka czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie Przygotowanie: Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy leżał osobno(...)Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do miseczki, gdzie kolejno dodajemy oliwę, sok z całej cytryny, posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy i zalewamy łososia. Odkładamy do lodówki na kilka godzin 3-5 godzin. Po tym czasie już na rozgrzanego grilla kładziemy tackę aluminiową i układamy na niej łososia i skrapiamy lekko dodatkowo oliwą. Na drugiej tacce układamy pokrojone w talarki
ClauditteMissCookingŁososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku skórka z 1/2 cytryny pieprz i sól Przygotowanie: Umyty filet z łososia lekko posypujemy solą i pieprzem, następnie marynujemy w marynacie z : drobno posiekanej natki, przeciśniętego czosnku przez praskę, utartej skórce z cytryny, rozgniecionych ziarenek
ClauditteMissCookingkurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 gałązki zielonej pietruszki 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki kostka lub paski. Marynujemy w marynacie ( oliwa, masło, liście bazylii 6, liście(...)oregano 6, pietruszka, 5 ząbków czosnku, imbir, sok z cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy
ClauditteMissCookingostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę z oliwą. Gdy woda(...)pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCooking