mleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) 60 dkg marmolady różanej cukier puder ( do posypania ) olej do smażenia około 1,5 l Sposób wykonania : Mleko(...)Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg truskawek ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz(...)kwasek cytrynowy, mieszamy wszystko razem. Resztę cukru wsypujemy do podgrzanych truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy
Przepisy i porady kulinarnenajpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz. Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk. Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła(...)dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, a przebarwienia szybko znikną z twoich dłoni. :-) Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarneJedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z cytryny, cukier waniliowy 5 jajek, 1/2 opakowania proszku do pieczenia kakao Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ Śliczna patera do kupienia - TUTAJ Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy(...)żółtku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i wanilię Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka
Anioły w kuchniśmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 10 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje ściągamy z palnika. Przekładamy do przygotowanych szklanek(...)innych foremek). Zostawiamy do wystygnięcia. Warstwa czerwona: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cytrynę i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze chwilkę. Truskawkowy kisiel nakładamy na białą warstwę deseru
Słodkie okruszkiogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki : Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Najprościej obrysować okrągłą tortownicę o podanej średnicy. Papier przewrócić(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach
maniapieczeniaKilka naleśników z mąki pełnoziarnistej ( tu przepis ), 6 plastrów szynki, Cukinia, Pęczek rzodkiewki, Garść oliwek, 150 g sera pleśniowego, Koperek, Sól i piprz, Marynata Skórka otarta z połowy cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka soku z agawy lub cukru, 1 łyżka oliwy, Sól i pieprz do smaku. Czerwony pierz do podania. Przygotowanie
SzczyptaSmaQdorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do ryb Sposób wykonania: 1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania. 2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić
Kuchnia domowa Anipół kostki masła -gorzka czekolada tabliczka -suszone czarne porzeczki z syropu porzeczkowego; suszone porzeczki namaczamy w spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru do masła -zgniecione w moździerzu orzechy włoskie Miękkie masło ubijamy 7 minut z cukrem. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej(...)delikatnie mieszamy. Formujemy małe kulki, do środka wsadzając 1-3 porzeczki. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszamy, pozostawiając cały czas w kąpieli. Odstawiamy na 5 minut. Wyciągnięte z zamrażarki praliny polewamy białą czekoladą. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy praliny i obtaczamy
BaRepas