dalej? Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :) Jak zasiąść z małżem do stołu? W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach, albo w fikuśnych, małych wiadereczkach. Do tego dostaniecie(...)łyżkę i widelec oraz duży talerz na puste skorupki. I miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula
W kuchni Katieświeżych muli 20 g sera gorgonzola 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 30% sól, pieprz do smaku kilka drobno posiekanych listków mięty dwie ćwiartki cytryny (do podania) gorąca bagietka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże. Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże(...)otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty. Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką. Smacznego
W kuchni Katieciastem.Ciasto z jabłkami SKŁADNIKI:KRUCHE CIASTOśmietana - 4 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE:MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych(...)otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku
Kuchnia Danusiużyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini) 1 mała cebula drobno pokrojona 2 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę 4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki 200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL(...)lekko się zrumieni. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, kurkumę, pieprz cayenne i smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy
Blondynka Gotujeoliwek, ¼ papryczki chili, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, rukola, pomidorki koktajlowe, cebulka dymka. Pesto: 2 garści listków świeżej bazylii, 1 mały ząbek czosnku, sok cytryny do smaku, 15 g sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe(...)razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki
Moniki Smakołykimilczeniu kawałek po kawałku - takie był pyszne. Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe(...)mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane) 3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnie odrobina tłuszczu do nasmarowania foremek odrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciasta Przygotowanie ciasta: Mikser w dłoń
Grahamka, weka i kajzerkamąki pszennej typ 500 115 g mąki kukurydzianej 115 g miękkiego masła 115 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jajka starta skórka z 1 cytryny odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane(...)jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkapłaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka aromatu waniliowego ok 100 ml mleka na nadzienie : 60-70dag jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko(...)godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty
Mechanik w kuchniłyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% Masa krówkowa: 50g masła 200g jasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać(...)rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem. 6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut. Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek
Pasje Jolkiżelatyna / 60 g gelatin olej do wysmarowania foremek / oil for the lubrication of molds 250 g świeżych lub mrożonych malin / 250 g fresh or frozen raspberries sok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14 Żelatynę przygotowujemy według(...)Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu. Smacznego! ***** Gelatin prepare according to instructions on the package
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic sok z cytryny / lemon juice 4 łyżki przyprawy do kurczaka / 4 tablespoons seasoning for chicken 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt 1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form(...)dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). Po przygotowaniu kurczak wkładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak
Projekty ze smakiemcinnamon sugar miód / honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy(...)mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)! ***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly
Projekty ze smakiemsztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger szczypta rozmarynu / pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon miód / honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki(...)Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :) ***** We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice , cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring
Projekty ze smakiemmasła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy(...)dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę
Serce zamknięte w formie pyszności