cytryna - 13435 przepisów (strona:371/896)

śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym... 297

Składniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukier śliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę(...)sicie aby obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki cebulę przekroić na połowę i pokroić w cienkie plasterki, wsypać do miski i posypać cukrem, sokiem z cytryny dodać śliwki, matiasy, pieprz kolorowy mielony i dobrze wymieszać zalać olejem w ilości ile potrzeba - odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki "szarki" jak marmolada... 171

Składniki: 1,5 kg gruszki szarki, 3 łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
marmolada z szarej renety... 230

Składniki: 2 kg szara reneta, 2 łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 1 opakowanie żelfix 2:1, 2 szklanki woda jabłka umyć i obrać ze skórki i pokrojone na kostkę wrzucać do garnka z wodą z sokiem cytryny mieszając doprowadzić do zagotowania wsypać cukier i na średnim ogniu gotować z 10 minut mieszając na koniec wsypać żelfix i mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
marchewka z gruszką i jabłkiem w jogurcie... 164

Składniki: 5 sztuk marchew, 2 sztuki jabłka, 2 sztuki gruszki, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki jogurt gęsty marchew obrać ze skórki, jabłka, gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne w pojemniku blendera zetrzeć na tarce "paseczki" lub na tarce zwykłej w misce posypać cukrem, wlać sok z cytryny i wymieszać przed podaniem wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 213

Składniki: 10 sztuk matiasy, 3 sztuki cytryn, 6 sztuk cebuli, 12 sztuk pokruszone liście laurowe, 12 sztuk ziarna ziele angielskie, - do smaku pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona(...)cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 197

Składniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie(...)czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy

W Mojej Kuchni Lubię
flądra z pieprzem kolorowym i solą ziołową... 197

Składniki: 4 średnie flądra świeża, 3 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba sól ziołowa, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, - do smaku cytryna świeże flądry średniej wielkości /takie są najlepsze w smaku/ oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy odcinam też płetwy, ogon i dobrze flądry umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym obsypane mąką flądry usmażyć na gorącym oleju na rumiano(...)posypując je do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym nam smakują skropione ciut cytryną i pieczywem na kolację........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 240

sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić(...)kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski

W Mojej Kuchni Lubię
sernikowiec na zimno... 213

Składniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1/2 szklanki cukier drobny ser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski i mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku(...)galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce wsypać do masy serowej i delikatnie w blaszce zamieszać schować do lodówki do stężenia sernikowca galaretkę wiśniową rozpuścić

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 220

sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki(...)gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać z cytryną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kompot z suszonych owoców z laską cynamonu... 196

Składniki: 1/2 kg mieszane suszone owoce, 1,5 szklanki cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 sztuka laska cynamonu Royal Brand, 4 litry woda owoce mieszane suszone na kompot opłukać i dzień przed Wigilią w garnku zalać je wodą - użyłam wody filtrowanej z dzbanka Dafi- odstawić przykryty garnek pokrywką rano zagotować owoce - dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu

W Mojej Kuchni Lubię
pałki w cytrynie z papryką w sosie własnym... 232

Składniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka z udek kurczaka... 200

litra woda, 1/4 pęczka włoszczyzna, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka gotowane na twardo, 3 łyżki groszek konserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek ostudzone udka pokroić(...)jajko na twardo, posypać pieprzem, posypać natką pietruszki i łyżką polać żelatyną teraz nałożyć mięso wymieszane z marchewka i zalać żelatyną do lodówki na kilka godzin odstawić, podawać skropione cytryną.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z żurawiną... 180

Składniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut(...)wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości olejem schować do lodówki najlepiej na całą noc.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
czarna rzepa ze śmietaną... 186

Składniki: 6 średnie czarna rzepa, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżka cukier, 6 łyżek śmietana, 1 łyżeczka sok z cytryny duża rzepa trafia się łykowata i dużo z niej się obiera, dlatego kupuję średnie lub mniejsze wielkości rzepę obrać i dobrze opłukać w blenderze zetrzeć na tarce w paseczki lub na zwykłej tarce grubsze oczka posypać solą i odstawić(...)minut - odcisnąć dobrze rzepę z puszczonego soku i przełożyć do odciśniętą do miski posypać cukrem, sokiem z cytryny i wymieszać przed podaniem dodać śmietanę i dobrze wymieszać......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania