cytryna - 13435 przepisów (strona:378/896)

PROSTE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE 155

przez dodanie oleju, delikatne od jogurtu i pachnące skórką cytrynową... Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny 3/4 op. jogurtu greckiego (400g) 1/2 szkl. oleju roślinnego 2 duże jajka 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem(...)pieczenia. Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem

Walijskie Pichcenie
MAGDALENKI 133

magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem

Walijskie Pichcenie
TĘCZOWY DRINK Z FRUGO 168

frugo jest moim ulubionym :) Po tym oficjalnym wstępie, nie pozostaje mi nic innego jak wznieść toast: No to frugo! :)) Składniki: 50ml białej wódki 3 kostki lodu plasterek limonki, cytryny i pomarańcza żółte frugo grenadina (syrop) Wykonanie: Owoce dokładnie szorujemy, wkładamy do miseczki i zalewamy w całości wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie kroimy w cienki plasterki razem ze skórką(...)szklance do drinków umieszczamy lód, po plasterku limonki, cytryny i pomarańcza, 50ml czystej wódki - zalewamy całość żółtym frugo. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem trochę syropu z grenadiny, który fajnie opada na dno.... teraz pozostaje nam tylko degustacja

Walijskie Pichcenie
CHŁODNIK Z BOTWINKI 147

troszkę inną, chłodną odmianę? :)  I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki 2 marchewki 3 ziemniaki sok z połowy cytryny 3 małe ogórki gruntowe koperek szczypiorek ziele angielskie liść laurowy maślanka lub kefir łyżka śmietany 12% sól,pieprz,cukier do smaku jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Marchewkę obieramy, kroimy(...)buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym

Walijskie Pichcenie
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 258

miękkiego masła  170 g cukru pudru 170 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  2  jajka skórka starta z 2 sparzonych cytryn Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma

Walijskie Pichcenie
KLASYCZNA SURÓWKA Z MARCHEWKI 222

bardzo zdrowa surówka.  Marchew w UK jest pyszna: soczysta i bardzo słodka, więc dosłownie grzechem jest nie robić z niej surówki :-) Składniki: marchewka cukier odrobina soli sok z cytryny łyżka śmietany Wykonanie: Marchew ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, soli i śmietanę. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 163

śliwek węgierekcukier waniliowyWykonanie:Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.  Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość

Walijskie Pichcenie
BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 146

szkl. mąki pszennej 140 g cukru 70 g stopionego masła ¼ szklanka oleju 1/3 szklanki mleka kilka moreli z puszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy) ok. 100g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości,następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy

Walijskie Pichcenie
MÓJ COLESŁAW 219

octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól pieprz sok z cytryny cukier puder majonez jogurt naturalny natka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje(...)tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru pudru  i trochę soku z cytryny. Sos mieszamy i zalewamy nim warzywa. Posypujemy natką lub koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h. Nie podaję dokładnych proporcji na przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 337

puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie(...)jajka ubijamy z cukrem na  puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy

Walijskie Pichcenie
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 170

mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka

Walijskie Pichcenie
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 199

truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ...   Składniki:   0.5kg truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny.  Wykonanie: Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika

Walijskie Pichcenie
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 175

spontaniczne (bez wyrastania!)  pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder do posypania. Wykonanie: Z drożdży, ciepłego mleka (nie gorącego) i łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem(...)szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1614

zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 184

waniliowego 200g jogurtu greckiego 30 ml oleju 260g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:  Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania(...)składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania