cytryna - 13435 przepisów (strona:372/896)

Pan de Nata - ciasto śmietankowe 328

milczeniu kawałek po kawałku - takie był pyszne.  Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe(...)mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane) 3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnie odrobina tłuszczu do nasmarowania foremek odrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciasta Przygotowanie ciasta: Mikser w dłoń

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 132

mąki pszennej typ 500 115 g mąki kukurydzianej  115 g miękkiego masła 115 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jajka starta skórka z 1 cytryny  odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane(...)jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka

Grahamka, weka i kajzerka
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2851

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka aromatu waniliowego  ok 100 ml mleka na nadzienie :  60-70dag jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę  wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko(...)godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty

Mechanik w kuchni
Tarta z bananami i polewą krówkową 501

łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% Masa krówkowa: 50g masła 200g jasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać(...)rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.     5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem. 6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rolada jabłkowa 193

ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut. Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek

Pasje Jolki
Panna cotta z musem malinowym / Panna cotta with raspberry mousse 112

żelatyna / 60 g gelatin olej do wysmarowania foremek / oil for the lubrication of molds 250 g świeżych lub mrożonych malin / 250 g fresh or frozen raspberries sok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14   Żelatynę przygotowujemy według(...)Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu. Smacznego! ***** Gelatin prepare according to instructions on the package

Projekty ze smakiem
Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse 165

Składniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka /  500 g chicken breast 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic sok z cytryny / lemon juice 4 łyżki przyprawy do kurczaka /  4 tablespoons seasoning for chicken 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt 1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form(...)dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). Po przygotowaniu kurczak wkładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak

Projekty ze smakiem
Grzane wino / Mulled wine 145

cinnamon sugar miód /  honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy(...)mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)! ***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly

Projekty ze smakiem
Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine 139

sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger  szczypta rozmarynu /  pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon miód /  honey Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki(...)Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :) ***** We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice , cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring

Projekty ze smakiem
Ciasto Kubuś 646

masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy(...)dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 167

byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :) " CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa

Wypisz Wymaluj
Sałatka owocowa 186

Pyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI  1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki  2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu.  Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 215

FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI Składniki: - 100g biszkoptów - 200g serka homogenizowanego waniliowego - 450g malin - 50g borówki amerykańskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 3 białka - 4  łyżeczki cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny - 5 łyżek zimnej wody - 1 łyżeczka gorącej wody - 2 galaretki malonowe - 500ml gorącej wody Sposób przygotowania: Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka(...)wkładamy 250g malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką

Mentor Smaku
jabłecznik pospolity 161

naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru. Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką(...)tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki. Wszystko mieszamy. Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe. Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej. Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej. Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół. Połowę ciasta

Pasje Jolki
Kalafior z sosem curry! 162

mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka , garść obranego prażonego słonecznika , blender. Por , cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej  kokosowy lub jaki odpowiada Tobie. Smaż chwilę(...)Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut. Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe. Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości.  Podczas gdy kalafior się gotuje zmiksuj

Pasje Jolki