chemii, która jest teraz wszędzie. To jest to ! :) Składniki : 3 duże pomarańcze 50 dag marchwi 8 l wody 60 dag cukru opakowanie kwasku cytrynowego lub sok z 5 cytryn Przygotowanie : Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, a dwie obrane). Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 2 litrami wody. Dodać 10 dag cukru i gotować około(...)godzin. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić. Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryn. Ostudzić i przelać np. do butelek Smacznego
charlotte gotujeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową : 2 szkl. wody 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 cytryny 1 margaryna 1 szkl cukru Masa śmietanowa : ½ l śmietany 30% 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki(...)pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. Masa cytrynowa: Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń. Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę. Gorące wylać
charlotte gotujeMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta(...)jest świetna, mogę Wam tylko zdradzić, że będzie z nadzieniem, a jakim to się dowiecie niedługo ;) Składniki : 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki 1 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : lukier lub cukier puder Przygotowanie : Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru. Do szklanki wsypujemy
charlotte gotujepszennej 1 jajko 200 g zimnej margaryny 2 szczypty soli 2 szczypty proszku do pieczenia 8 g cukru waniliowego 80 g drobnego, zwykłego cukru skórka otarta z 1 dużej cytryny 2 krople aromatu migdałowego dodatkowo: 1 rozdzielone jajko 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić cukier puder posiekane orzechy lub migdały Przygotowanie(...)niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą
charlotte gotujemąki 2 szkl ciepłego mleka 1 i 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szkl oleju cukier waniliowy 7 łyżek cukru opcjonalnie sok z cytryny Dodatkowo: domowy dżem lub marmolada mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl(...)mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy
charlotte gotujeswoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. ~ Duszony jarmuż ~ Składniki: (1 porcja) jarmuż (~150g) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ketchupu przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminek Jarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części, siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, jarmuż, szczyptę soli i wlewamy trochę wrzątku. Przykrywamy patelnię(...)pokrywką i czekamy aż jarmuż trochę zmięknie. Dodajemy przyprawy i dusimy jarmuż aż zmięknie. Dodajemy ketchup i czekamy aż trochę zagęści naszą potrawę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku
Kuchenny Skrawek Niebaciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód: Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać(...)ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem). Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki. Wypełnienie: Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę
Serce zamknięte w formie pysznościnadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: BEZA: 6 białek 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny WYPEŁNIENIE BEZY: 500 ml śmietanki 36% łyżka cukru 5 kropelek aromatu waniliowego 100 g owoców (można wykorzystać owoce według uznania, ja wykorzystałam poziomki, maliny, kilka borówek amerykańskich(...)gorącej wody WYKONANIE: Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić
Serce zamknięte w formie pysznościłyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE: Na samym początku najlepiej(...)można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościłyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Babeczki migdałowe z wiśniami Smacznego
Ciastkozercyróżnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń. Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka octu sok z cytryny (lub winian sodu) Oddzielamy białka od żółtek. Do białek (dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić) dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki winianu sodu
Ciastkozercytakich lub takich ), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła skórka z połówki cytryny aromat cytrynowy żółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Gotujemy jedną szklankę mleka, w połowie szklanki rozpuszczamy budyń(...)energicznie mieszamy, do czasu aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy miękkie masło dodając po łyżce zimny budyń. Dodajemy skórkę otartą z połówki cytryny, kilka kropel aromatu cytrynowego i ewentualnie kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek 0,5 małej cukini 100 g sera feta 1 łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę(...)Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone
Ciastkozercykrem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka śmietanfixu aromat cytrynowy lub skórka z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy pokrojoną galaretkę, mieszamy. Nastawiamy(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem cytryny. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy