cytryna - 13435 przepisów (strona:210/896)

Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 158

masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajko przyprawę do piernika oraz sok i skórkę(...)piec od 8 do 12 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy Białko miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (rzadszy lukier jest lepszy do malowania całych powierzchni pierniczków, natomiast gęstszy świetnie sprawdza się przy rysowaniu precyzyjnych wzorów). Instrukcję, jak dekorować pierniki znajdziecie tutaj . Smacznego

DefinicjaSmaku
KARKÓWKA PIKANTNA 167

Zapraszam!. 12 steków z karkówki 1.4 litra keczupu 1 szkl.maślanki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki miodu 1.2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula 2 łyżki curry szczypta igiełek rozmarynu sól i pieprz ***************************************************** Mięso myjemy i osuszamy.Miód mieszamy z keczupem i natką pietruszki , przyprawiamy papryką w proszku.Marynatą smarujemy kotlety(...)wkładamy do miski i zalewamy drugą marynatą przygotowaną z maślanki ,soku z cytryny , curry , rozmarynu i pieprzu ,  przykryć.Włożyć do lodówki na noc.Kotlety osączyć  z marynaty po tym czasie i obsmażamy na oliwie na silnym ogniu steki , podlewamy bulionem mięsnym , dolewamy marynatę z kotletów , pokrojoną cebulką i dusimy mięso do miękkośći.Zagęszczamy jak potrzeba mąką ziemniaczaną 1 łyżeczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 189

dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny. Gęstość cukru należy  regulować ilością dodanego soku i cukru pudru. Lukier nakładać

kawawszklance
Karp w galarecie 160

duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy na 5 części: odcinamy głowę oraz ogon, a tułów dzielimy na 2 części (tak jak na zdjęciu). Każdą połówkę dzielimy jeszcze wzdłuż(...)pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety z bulionu. Wykładamy je na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostały bulion (powinno zostać jakiś 1 litr płynu) przecedzamy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie wystudzone filety

My simple kitchen
Mini eklerki z bitą śmietaną 156

około 120g)   4 jajka (duże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36%  1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość(...)stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części.  W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.  (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą

Di gotuje
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 158

skórka. Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli. 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku 1-2 mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej   Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie(...)natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).  15-20 minut przed końcem

Di gotuje
SCHAB PO KUJAWSKU W PRZYPRAWACH 157

pietruszki.Świetne danie obiadowe.Kruche , delikatne i rozpływajace się mięso , doskonały na wspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego z wódką.Obieramy pietruszkę i ścieramy ją na tarce.Cytryn(...)wyszorowac i sparzyć,pokroić w cienkie plasterki,usuwając pestki, czosnek posiekać.Plastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 176

Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik krakowski 178

łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte(...)nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry

mojewypiekiinietylko
Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 171

szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami .  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z morszczuka (ze skórą; wagowo ok. 0,5 kg) sól, pieprz sok z cytryny 4 garście świeżego szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem(...)cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu).  W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Pomarańcze pozbawić skórki, białej błonki, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na drugą patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć szpinak. Przyprawić go solą. Na talerze wyłożyć przesmażony szpinak

Ugotować
Ciasto z bananem 378

tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 400 g śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone 2  łyżki cukru pudru 1/2 cytryny 6 kostek czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż powstanie puszysta masa. Mąkę ziemniaczaną, tortową mieszamy z kakaem, proszkiem(...)nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Banany obieramy ze skórki, kroimy po wzdłuż na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ubijamy śmietanę razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwsza część ciasta układamy banany przykrywamy 3/4 części ubitej śmietany z serkiem, przykrywamy drugą połową

kgwjanczewo
Chatka z piernika 122

łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami(...)świeczkę. Pieczemy poszczególne elementy na złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej

Kulinarne Inspiracje
Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem 178

jednej osoby: - 1/3 szklanki tartych na dużych okach buraczków - 2 posiekane małe cebule - 1 łyżka startego świeżego imbiru - sól - łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 mała wędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina pora(...)kasza się gotuje podsmaż drugą cebulkę z startym imbirem,pieprzem i szczyptą soli. Dodaj  buraczki a gdy  składniki się połączą wyłącz gaz i dodaj sok z cytryny. Wyłóż wszystko na talerz, udekoruj odrobiną pokrojonego pora. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Schab z morelami 142

kanapek jak i na świąteczny obiad. Wybór należy do Was :) Składniki: - 1 i 1/2 kg schabu - 200 g suszonych moreli - 100 ml soku jabłkowego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz - miód Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem marynujemy mięso. Nacieramy go solą, sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, majerankiem

Zainspirowana w kuchni
Ryba po grecku 329

warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu(...)Przygotowanie: Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy.  Zabieramy się za zrobienie sosu jarzynowego. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, selera dokładnie oczyszczamy. Cebulę

Kuchnia Łukasza