cytryna - 13435 przepisów (strona:202/896)

jabłecznik z bitą śmietaną 155

pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy

Domowy Smak Jedzenia
Letni sernik na zimno z truskawkami wg Aleex 165

opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka(...)zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć nimi dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej

W mojej kuchni
Domowe ptasie mleczko 179

Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki.  Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko                                                            Domowe ptasie mleczko Składniki : mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml galaretki cytrynowe - 2 opak

Kuchnia Danusi
Delikatny krem z kalafiora 217

przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem(...)marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut

Moje Qulinaria
Tarta migdałowa z jabłkami 163

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli  masło do natłuszczenia formy  2 łyżki mąki do posypania formy   Nadzienie 800 g jabłek  40 g brązowego cukru

SzczyptaSmaQ
Tartaletki cytrynowe. 147

Kiedy mowa o wykorzystaniu kremu lemon curd , małe tarty cytrynowe są pierwszym, co przychodzi na myśl. Klasyka. Nie ma co przed nią uciekać. Zwłaszcza kiedy próbuje się jakichś smaków i przepisów po raz pierwszy. W takim wypadku należy zrezygnować z eksperymentów. Te cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było

zadanie-gotowanie
Serowy deser . 170

Składniki : 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka czerwona 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody szczypta barwnika żółtego szczypta barwnika zielonego  2 wafelki w czekoladzie Wykonanie : W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić galaretkę czerwoną, może być wiśniowa i odstawić(...)lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlać do 500 g serka i wymieszać. Foremkę namoczyć wodą, przelać masę serową różową i odstawić do zastygnięcia. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wlać do 500 g serka i dobrze wymieszać.Następnie tę 500 g serka z galaretką podzielić na pół, do jednej części dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Koszyczek drożdżowy 126

Czarodziejką :* Wesołych Świąt Kochani! 4 szklanki mąki pszennej  opakowanie drożdży instant Delecta 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 jajko 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 żółtka do posmarowania koszyczka Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże Delecta , cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić

Smakołyki Asi
Majonez domowy 98

Majonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki. * w majonezie bardzo ważna jest jakoś oleju, który nadaje mu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć

królestwo garów
Kolorowa babka kisielowa 914

kakao :) Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, pachnie owocowo i pięknie wygląda. Do zrobienia mojej babki użyłam 3 kisieli w różnych smakach (truskawkowym, pomarańczowym i cytrynowym), a dodatkowo do każdej część masy dodałam odrobinę barwnika spożywczego, by kolory były bardziej intensywne. Babka kisielowa z pewnością ucieszy oczy i podniebienia małych i dużych łasuchów :) Składniki(...)cukru 30 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 30 g kisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem

MyCookBook.pl
Ricotta z serwatki 157

litry cieczy i szybko mieszamy. Podgrzewamy dalej , nie mieszając, do 85° C i utrzymujemy tę temperaturę, aż na powierzchni nie zacznie się wytwarzać skrzep. Dodajemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na 4 litry cieczy . Kwasek cytrynowy powinien być rozpuszczony w 100 ml wody. Dodajemy go szybko do garnka i mieszamy energiczne przez 5-10 sekund

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym. 409

Składniki: Spód: 125 g masła 200 g wafelków kakaowych Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g śmietany kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 90 g cukru pudru Mus: puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa           Sposób przyrządzania:             W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Buraki ze śliwką i jogurtem 132

tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz  Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy(...)drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Piętrowiec - metrowiec 105

szklanki cukru pudru    1 budyń śmietankowy bez cukru    400 ml mleka    sok z 1 cytryny    +  opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy.  Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały(...)krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam

peggiwkuchni

Proponowane wyszukiwania