cytryna - 13435 przepisów (strona:202/896)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 250

Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych(...)wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Risotto z jarmużem i grzybami 228

grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję(...)zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby

codojedzenia
Sernik - Malina 235

polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Mus malinowy: 800 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego 10 g żelatyny(...)spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie

Świat Ciasta
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 217

migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z cytryny i pomarańczy) 80 g cukru cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii (pominęłam) 4 żółtka 175 g bardzo miękkiego masła Dokładnie ubijamy białka mikserem. Nadal miksując

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 181

pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem(...)świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół

Kolorowy Przepisownik
Szprewaldzkie ciastka migdałowe . 180

dzisiaj dla Was propozycję przepysznych ciasteczek migdałowych z nutką goździków i cynamonu oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Sama słodycz i szczypta chili
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 205

przepyszne! ;) Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką  Składniki: 1 filet z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 1 czerwona papryka 3 pomidory 4 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 jajka 1 szklanka mąki (ja użyłam żytniej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy(...)patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.  W misce ubijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka łososiowa 183

danie na wynos do zjedzenia np. w pracy. Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości) 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 czubate łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu sól pieprz Wykonanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą

MyCookBook.pl
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 174

Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem

karmelowy
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 214

masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajko przyprawę do piernika oraz sok i skórkę(...)piec od 8 do 12 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy Białko miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (rzadszy lukier jest lepszy do malowania całych powierzchni pierniczków, natomiast gęstszy świetnie sprawdza się przy rysowaniu precyzyjnych wzorów). Instrukcję, jak dekorować pierniki znajdziecie tutaj . Smacznego

DefinicjaSmaku
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 238

dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny. Gęstość cukru należy  regulować ilością dodanego soku i cukru pudru. Lukier nakładać

kawawszklance
Karp w galarecie 220

duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy na 5 części: odcinamy głowę oraz ogon, a tułów dzielimy na 2 części (tak jak na zdjęciu). Każdą połówkę dzielimy jeszcze wzdłuż(...)pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety z bulionu. Wykładamy je na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostały bulion (powinno zostać jakiś 1 litr płynu) przecedzamy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie wystudzone filety

My simple kitchen
Mini eklerki z bitą śmietaną 211

około 120g)   4 jajka (duże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36%  1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość(...)stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części.  W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.  (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą

Di gotuje
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 214

skórka. Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli. 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku 1-2 mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej   Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie(...)natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).  15-20 minut przed końcem

Di gotuje
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 229

Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą

Moje Kuchenne Rewelacje