cytryna - 13435 przepisów (strona:206/896)

Czerwone curry z wieprzowiny 168

łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki(...)dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.  Dusimy około 3 minut.  W tym czasie doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym, trawką cytrynową i cukrem.  Gotowe curry oprószamy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
bezowe kule z mango - deser bezowy 121

białek – 3 białka, 137 g cukru, 110 g cukru pudru, mus: 300 ml pulpy z mango, 10 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 ml sorbetu cytrynowego „ ziemia”: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego.  Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką)  i wypełnić musem.  Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki

królestwo garów
,,Różyczki cytrynowo- dyniowe’’ 116

razem w postaci różyczek, które przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki na masę: 1 szklanka puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naszych różyczek. Foremkę wstawiamy

Podróż w kulinaria
Kurczak na parze na surówce z białej rzodkwi 172

piersi kurczaka  1 biała rzodkiew  1 łyżka oliwy extra vergine  nitki chili  płatki kokosowe 1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Przyprawy : pieprz czarny  pieprz cytrynowy  papryka wędzona natka pietruszki  Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą i przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym, papryką wędzoną. Posypujemy także nitkami chili i płatkami kokosowymi, odstawiamy

Parowar Faceta
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 152

można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu) Ser zetrzeć(...)wierzchu.   Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg uznania) i również odłożyć kilka kawałków na wierzch muffinów. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy.  W drugiej zmiksować jajko, olej i śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać łososiem i żółtym serem.. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się

Di gotuje
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 103

pieprz  Ciasto: 500 g mąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek  1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki   Przygotowanie   Normal(...)zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy z posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 1883

babki. Są proste i niebywale pyszne. Znikają u mnie w domu bardzo szybko i faktycznie zostają po nich jedynie słodkie okruszki ;) Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana(...)rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 15 g 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta

Słodkie okruszki
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 171

apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka czarnej fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego(...)łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić

6niebo
Sernik na zimno ze śmietaną. 106

wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody z przepisu, biszkopty

Kuchnia Beaty
LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 210

białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody 3 galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt

harrisa
Buraczki zasmażane 139

każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem(...)Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając

Kulinarne życie
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 230

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ...  Babka cytrynowa.  Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej(...)Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze

Walijskie Pichcenie
Kurczak pieczony z warzywami 153

uroczysty obiad.  Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok.1,80-2 kg) 1 duża cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 średniej wielkości cebule sól, pieprz pieprz cytrynowy zioła do drobiu ewentualnie oliwa z oliwek Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, ziołami do drobiu oraz pieprzem cytrynowym (wierzch jak i środek kurczaka!). Przyprawionego kurczaka

Ugotować
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 166

Składniki:  2 pstrągi 4 plastry cytryny mały brokuł 4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy  solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny

Niezły Młynek
Dorsz z cytryną i oliwkami 128

mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć na bok do wyciśnięcia soku. Skórkę cytrynową wymieszać z mąkami w płaskim naczyniu. Dodać połowę tymianku. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać niewielką

Pełny talerz