cytryna - 13435 przepisów (strona:212/896)

Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu 48909

zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4 Przygotowanie: Wszystkie składniki od razu po pokrojeniu daję do salaterki(...)mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki. Umyty szczypiorek drobno siekam . Teraz przygotuję sos, do soku z cytryny dodaję olej lub oliwę, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i mieszam. Sałatka jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 174

jest tylko moja opinia. Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu 1 kg truskawek 600 g cukru można użyć mniej kwestia gustu sok wyciśnięty z 2 cytryn około 80 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy  https://www.youtube.com/watch?v=643G3Wqd-NQ Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można(...)truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego: Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 188

wyciśnięty z 2 pomarańczy około 250 ml 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu około 2 łyżeczek otartej skórki z pomarańczy sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z pomarańczą  https://www.youtube.com/watch?v=WZTs6Fi6DDA Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję(...)garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach dodaję pozostałe składniki i smażę dżem: Teraz do truskawek dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Ziemniaki Smażone na Patelni z Piersią Kurczaka 202

patelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula 400 g śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Ziemniaki smażone na patelni z piersią https://www.youtube.com/watch?v=TWf_4W-r9fM Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka(...)płomienia i patelni. Przygotowanie mizerii : Ogórki obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Do salaterki daję ogórki, cebulę, śmietanę, szczyptę cukru,sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem . Całość dokładnie mieszam – mizeria jest gotowa. Ziemniaki smażone na patelni z piersią kurczaka są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Rabarbarem 138

podanych proporcji wyjdzie około 800 ml dżemu 500 g truskawek 500 g rabarbaru 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=_FfEVVIa2_U Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można(...)także polecam pokroić). Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około 1 centymetra. Pokrojone truskawki z rabarbarem zasypuję w garnku cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki i rabarbar puściły sok. Po około 2 godzinach smażę dżem: Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku

Uwaga Babcia Gotuje
Napój Truskawkowy z Miętą i Cytryną – orzeźwiający i oczyszczający 133

polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja(...)dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą noc i rano będzie gotowy na upały. Owoce

Uwaga Babcia Gotuje
Napój na Poprawę Nastroju z Bazylią i Jagodami 145

funkcjonowania naszego organizmu. Link do strony z większą ilością informacji: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-a-do-d/borowka-czernica.html Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) około 10 większych listków bazylii 100 g jagód 1/2 cytryny dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój na poprawę nastroju  https://www.youtube.com/watch?v=yKYk4vms8jI Przygotowanie: Umyte jagody rozdrabniam widelcem i daję do dzbanka lub słoika. Wyszorowaną cytrynę kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 140

wyjdzie około 900 ml dżemu 1 kg agrestu 3/4 szklanki wody (około 190 ml) 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem z agrestu https://www.youtube.com/watch?v=p9lcOAKgpRM Przygotowanie: Agrest oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę na durszlaku. Do garnka wsypuję cukier, dodaję wodę(...)mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję , od czasu do czasu mieszając aby cukier się nie przypalił. Gdy syrop się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików. Na filmiku pokazałam dokładnie jaką konsystencję ma mój dżem

Uwaga Babcia Gotuje
Najlepsza Domowa Lemoniada Pomarańczowo Cytrynowa 137

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczowo cytrynową. Będziemy potrzebować: 1 litr wody sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 120 ml) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy (około 250 ml) 5 łyżek cukru białego lub brązowego kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Lemoniada pomarańczowo cytrynowa https://www.youtube.com/watch?v=TxMnEgxEKQI Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotowuję i odstawiam do wystudzenia(...)wystudzonej wody dodaję sok z cytryn i pomarańczy, dokładnie mieszam. Lemoniada jest gotowa. Lemoniadę podaję z kostkami lodu. Życzę przyjemnego orzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 99

moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta cukru około 1,5 litra wody oraz: 3 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula (około 100 g) 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 6 łyżek(...)fasolkę szparagową: Oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki ( 4 -5 centymetrowe). Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję masło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 170

przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml 1,2 kg moreli przed drylowaniem 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem z moreli  https://www.youtube.com/watch?v=oPYumPlpMRU Przygotowanie: Umyte morele dryluję – przełamuję w dłoniach na pół i wyjmuję pestkę. Wydrylowane morele wkładam(...)garnka, garnek stawiam na gazie i podgrzewam przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby morele puściły sok . Następnie do moreli dodaję sok z cytryny, cukier, całość dokładnie mieszam i smażę dżem. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał). Długość smażenia

Uwaga Babcia Gotuje
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 200

cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny około 300 g malin opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta wymiary foremki 24 cm x 20 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami https://www.youtube.com/watch?v=yfuuwr29qzk&lc=z12mgt5hdvrpddzfe232trvhgle4jxflz Przygotowanie: Ciasto możemy(...)jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując, gdy jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Orzeźwiający Napój z Arbuza 125

orzeźwiający. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra napoju około 1 kg oczyszczonego z nasion arbuza sok wyciśnięty z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej limonki lub cytryny kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój z arbuza https://www.youtube.com/watch?v=aU2X2H1kcYQ Przygotowanie: Arbuza kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z nasion, oczyszczonego wkładam do pojemnika w którym(...)przygotuję napój. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do arbuza w pojemniku. Z limonki (lub cytryny) wyciskam sok i dodaję do arbuza. Teraz całość miksuję (rozdrabniam) dokładnie blenderem. Napój przelewam do szklanek i dodaję po kilka kostek lodu. Orzeźwiający napój z arbuza jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z Zsiadłym Mlekiem – Idealny na Upały 161

mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie : Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam(...)chłodnika z zsiadłym mlekiem: Do garnka wlewam mocno schłodzone zsiadłe mleko, dodaję zimną wodę, śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki, dodaję sok z cytryny i doprawiam solą i cukrem (dużą szczyptą) całość mieszam łyżką – chłodnik jest gotowy. Chłodnik z zsiadłym mlekiem jest gotowy, podaję go schłodzony. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 237

tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek(...)kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki z kurczaka układam w misce. Następnie zalewam marynatą i obtaczam aby całe były pokryte marynatą. Tak przygotowane pałki odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania