Przecena na rolady to nie przelewki. Trzeba ich wtedy zrobić pięćset. Dokładnie. Uff... A jeszcze te akurat rolady mają być cytrynowe. Co oznacza, że sok z cytrusów wycisnąć trzeba. Gdy po niemal ośmiu godzinach wyciskania (w przerwach zrobiłam dzióbki i oczka naszym angry birds , kartofelki i marcepanowe tartaletki) prawe ramię, zwieńczone nieskazitelnie białą dłonią, niemal zupełnie już mi omdlało(...)Christina zalotnie wyszeptała mi do ucha You are the lemon girl . Cytrynowa dziewczyna ; dlaczego nie? W końcu bywam czasem kwaśna... Po takim dniu, sami rozumiecie, sił na pisanie brakuje. Szczególnie prawa dłoń odmawia współpracy i pragnie być już tylko podziwiana. Serio - na początku czułam się jak panna szlachcianka, może nawet na wydaniu. Później wszystkie drobne ranki zaczęły niemiłosiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej
Rozpustne gotowaniemistrzów. Spróbujcie koniecznie bo to samo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest(...)składniki były przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów
Kulinarna Patilogiaryżem jaśminowym i ananasem. Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem papryczek
Parowar Facetamazurki i serniki; podzielę się więc kilkoma przepisami. Na początek babka - królowa wielkanocnego stołu. A ta jest zupełnie wyjątkowa! Inspiracją był dla mnie przepis Edyty na babkę na piwie cytrynowym. Nie miałam takiego, za to z kąta zerkał na mnie cydr bzowo-jagodowy. Zaopatrzyłam się więc w borówki, i dorzuciłam je do mojej babeczki. Dzięki temu wyszła cudownie soczysta. Wierzch(...)klasyczny lukier cytrynowy, za to dekoracja jest naprawdę niezwykła: latem nazbierałam kwiatów czarnego bzu, i część z nich ususzyłam między kartkami książek; tak, jak w starych dobrych czasach suszyło się kwiatki czy chwasty do zielnika. Proste, a jednocześnie bardzo efektowne. Do tego liofilizowane jagody, które podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku(...)dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Gotowanie i blogowanieteż zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki(...)grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś nieforemny pasek). U mnie
Mania Wypiekaniafiletu indyka 1 duża cebula 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki gram masala 2 łyżeczki carry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka koncentratu 200 ml pasty pomidorowej 1 puszka mleczka kokosowego 5 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki jogurtu gęstego 2- 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cukry Dodatkowo: natka pietruszki(...)imbir smażyć razem ok3-5 minut. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową całość zagotowujemy, gdy masę zacznie się gotować dodajemy mięso z lodówki. Wlewamy mleczko koksowe oraz dodajemy trawę cytrynową. Całość wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, do miękkości mięsa. Na ostanie 5 minut dodać pokrojone na cząstki pomidory koktajlowe oraz doprawić do smaku cukrem. Podawać z ryżem, posypać
Delicious Titbitsostatkową sobotę miałam okazję jeść pyszne tiramisu cytrynowe. Ja na ogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone(...)Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu np. akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie
Kuchnia Beatymascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać(...)połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę
6niebochwilę zajrzy do nas więcej słońca - warto zadbać o formę i samopoczucie. Baby steps, jak mówią, zaprowadzą Cię do celu, już po kilku dniach poczujecie się lekko ;). Woda z cytryną to mój numer jeden, jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu z zimowych zaległości. Zazwyczaj wrzucam do dzbanka cytrynę lub limonkę, zalewam wodą i wstawiam do lodówki - a później uzupełniam dzbanek
Spektrum SmakuCiasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka
Luźna Kuchniakapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość według własnego uznania) oraz łyżeczkę miodu. Sos doprawiamy solą i pieprzem i wszystko
PaleoLifecienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 białko(...)jajko kurzego Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach
Kuchnia na wzgórzuSłodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 6 g proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 jajko starta skórka z jednej cytryny Składniki (do dekoracji) orzechy laskowe całe Składniki (sos) 3½ szklanki wody 1½ szklanki(...)cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno. Artykuł ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy