Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go. Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) Masa: 50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części(...)placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy
Niespełnione zdolności kulinarnesprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu(...)opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość
Mango PapajaSKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal) 8 kromek chleba pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli (125g) 100 g łososia wędzonego na zimno 12 sztuk zielonych szparagów pieprz cytrynowy masło PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut. Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach
Moje Kuchenne Rewelacjeosoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy z oliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku z cytryny 4-5 szt Jalapeño(...)słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi, odciąć
Lajtkraft food intolerancesię przepisem z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem? Przy okazji są bardzo smaczne... Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia, rum..? (21 sztuk(...)150g masła (miękkiego) 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa) 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny. Wsypać mąkę - uprzednio
Di gotujehigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw* sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie Ziemniaki dobrze myjemy(...)obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze można ukroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W miseczce łączymy olej z pieprzem cytrynowym, słodką papryką i ziołami włoskimi. Ziemniaki po obgotowaniu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie dwie mniejsze). Każdą ćwiartkę smarujemy przy użyciu pędzelka przygotowaną mieszanką ziołową. Idealna zabawa dla dzieci :) Kiełbasę tniemy na porcje
Słodkie okruszkiSkładniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki
Moje-pitraszenieogórki dobra cena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 l Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję(...)kawałki. Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. Podaję
Takie tam pichceniesmaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania(...)formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy
Wanilia i Kardamonprostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut(...)lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki cukru - 80 ml śmietanki 36% - woda Do rondelka wsyp cukier zalej wodą
SMYKWKUCHNIskomplikowane a rybka smaczna. Nic dodać nic ująć. Danie zdrowe, smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 600 gram mrożonego mintaja ½ szklanki gęstej śmietany Mały pęczek koperku Mały pęczek pietruszki Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Sól Wykonanie: Rybę rozmrażamy i porządnie odsączamy. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz ziołową przyprawą do ryb, ewentualnie dodatkowo solą. Koperek
Smaki Ewykokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie. Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
Słodkie okruszkiKoniecznie wypróbujcie! Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka(...)łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy
Ostra na Słodkoserowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem
Pyszności Słodkości