szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej Krok 1 Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię(...)kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8 Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia
Różowa kuchniaobecnie bywa podawany nie tylko w Wielkanoc, ale również w dni powszednie. Pascha, którą zrobiłam, jest moją pierwszą paschą w ogóle i myślę, że nie ostatnią! Lekka, delikatna z cytrynową nutą i łagodnością migdałów. Koniecznie spróbujcie! Jest szybka w przygotowaniu i mogę gwarantować, że skradnie sobie nie jedno wielkanocne podniebienie! :) Cytrynowa pascha z migdałami i wanilią Potrzebujesz: 1kg półtłustego twarogu
Kuchnia w Słońcu Skąpanawięc wszystko ruszy pełną parą, warto celebrować te ostatnie sierpniowe tygodnie i wyruszyć na wycieczki, jeśli nie te leśne, to te kulinarne! Kakaowe muffiny z jagodami i sosem miodowo-cytrynowo-waniliow ym. Potrzebujesz: Na muffiny: 2 jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Topping: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki jagód Sos miodowo-cytrynowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Nasz ulubiony sernik ! -Sernik na zimno kakaowo -cytrynowy. Robię go w tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej), Na wierzch owoce(...)Masę serową podzielić na 2 równe części . Do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej sok z całej cytryny. Na ciastka wyłożyć najpierw masę kakaową , a na wierzch masę cytrynową. Wierzch sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny , żeby sernik zgęstniał i zalewamy tężejąca
Pysznosci Babci Basiprzepis miał się pojawić już dawno, ale się nie pojawił. Mam nadzieję, że "nic straconego" i przypadnie wam do gustu ;) Przygotowałam lekkie ciasto bez dodatku cukru, z cytrynową nutą i wykorzystałam niewielkie jabłka, o których Internet nie słyszał (serio, po wpisaniu nazwy nie znalazłam nic, co przypominałoby jabłka). Winogrady - odmiana już zapomniana lub znana pod inną nazwą. Są to niewielkie(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 80 g oliwy 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny 125 ml mleka ok. 10 niewielkich jabłek Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, skórkę z cytryny, oliwę
FitKottego wyszło. Składniki: ok. 70 dag fileta z indyka 1 mała cebula żółta 1 mała marchewka 1/3 zielonej papryki zioła śródziemnomorskie olej rzepakowy (łyżka) łyżka delikatnej musztardy pieprz cytrynowy - szczypta Przygotowanie: Mięsko pokroiłam na niewielkie kąski. Oliwę wymieszałam z musztardą i wymieszałam w niej mięso. Oprószyłam mięso ziołami. Marynowało się całą noc a nawet dłużej bo nie było się(...)kiedy zając. Warzywa pokroiłam w paski, plasterki i półksiężyce ;). Wszystko to wrzuciłam do rękawa do pieczenia, oprószyłam jeszcze pieprzem cytrynowym, wymiąchałam, zamknęłam i piekłam w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut. Mięsko można podać z ryżem, kluskami łyżką kładzionymi, ziemniaczkami czy kaszą jęczmienną, a sosik wedle upodobań można zaprawić śmietaną.Warzywa do mięska też można dobrać
Kuchnia po mojemuMyślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam! Dla kogo: dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast dla chcących zaskoczyć gości ciekawym smakiem dla chcących świętować ze mną moje socialmediowe mini sukcesy Składniki(...)pszennej 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji) Składniki na krem cytrynowy: 200g miękkiego masła 2,5 szklanki cukru pudru cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki) łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Wykonanie ciasta: Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli
Mania WypiekaniaRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny(...)Zaczynamy miksowanie, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka. Cały czas miksując wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlewamy wyciśnięty z cytryny sok oraz startą skórkę cytrynową. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika
VioletoweKucharzeniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Orientalny bulion z kaczki z pierożkami Składniki: Filet z kaczki – 1 sztuka Marchewki – 2 sztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka(...)ząbki Imbir – kawałek 2cm Sól, pieprz Wykonanie – bulion: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania
Kuchnia Bon AppetitJeśli lubicie pieczone ziemniaki i jesienne wieczory rozświetlane ciepłem włączonego piekarnika, to polecam Wam nieco zdrowszą wersję, czyli pieczonego batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo(...)Bataty przekrajamy na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut do miękkości. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy łyżką sosu i posypujemy starym serem. Jest pyszne! Artykuł Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanewalki z codziennością.Właściwie ta zupa jest ni to chińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:) 4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili 2 łyżki wiórek kokosowych puszka groszku zielonego sól puszka mleczka kokosowego odrobina curry ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nastawiamy wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy(...)wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy i suszymy.Kroimy drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy curry i vegetą jak potrzeba. Mięso ze skrzydełek obieramy i bardzo drobno siekamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrubego pół bardzo młodej cukinii (15 cm) po strąku żółtej i czerwonej papryki sok i skórka z cytryny, dowolne zioła, słodka papryka, sól i pieprz 2 łyżki oliwy, najlepiej cytrynowej Makaron z sosem cytrynowym: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) 1 mała marchew 2/3 szklanki mrożonego groszku 4-5 suszonych pomidorów (bez oliwy), posiekanych 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki
Czerwień i błękitkokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki(...)skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku. Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko
Bon appetit mon amieSkładniki: jogurt naturalny 500 ml, banan 4 sztuki, galaretka cytrynowa 2 sztuki, ciasteczka czekoladowe 200 gram, wiśnie bez pestek 30 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jogurt i banany zmiksować mikserem, wlać rozmieszane galaretki cytrynowe w 350 ml gorącej wody tortownica 20 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie pokładać ciastka kakaowe lub jakie są, wlać tężejące masę jogurtową i schować
W Mojej Kuchni Lubięobjętość zmieniało. Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie. Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru(...)pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania
Moniki Smakołyki