cytryna - 13435 przepisów (strona:200/896)

Omlet ryżowy 134

delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :) Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 15 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy ulubione dodatki olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajka z słodzikiem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną

Truskawkowa Fiesta
Murzynek z bakaliami i dżemem pieczony na kefirze 125

szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu(...)temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mleko migdałowe 124

mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy od tego jak mocno aromatyczne ma być mleko) Woda – 750ml Sok z cytryny – 2 łyżki Sól – szczypta Wykonanie: Migdały mocz przez 12 godzin ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Po tym czasie odsącz migdały i przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść migdały

Blendman
Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora 138

Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z  chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje.   Składniki: marynata: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki jasnego miodu, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego

Moniki Smakołyki
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 223

Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego mąka pszenna pieprz cytrynowy sól himalajska olej rzepakowy masło 125g świeżo zmielone 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo pokrojonego koperku cytryna Przygotowanie: 1/ Najpierw ważne rzeczy:  a/ ryby nie solimy i nie przyprawiamy(...)rozgrzanym tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki i dajemy do zamrażalnika aż stężeje 2/ Robimy mieszankę mąki, soli i odrobiny pieprzu cytrynowego. Dorsza mocno przyciskamy do mącznej mieszaniny z dwóch stron parokrotnie. Dzięki temu dorsz cały smak i soczystość zachowa w środku 3/ Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokiej patelni lub rondlu

Kuchnia PROzdrowotna
CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI 110

CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI – doskonale pasuje do krakersów i... Artykuł CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie 158

Proste w przygotowaniu ciastka cytrynowo – kokosowe bez cukru, wegańskie i bez glutenu. Sycące, kwaskowate, aromatyczne i chociaż zawierają sporo tłuszczu myślę, że nadają się na „ Zdrową Środę ”. Z przepisu przygotujemy niewielką blaszkę płaskich ciastek, ale jakich smacznych :). Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux .     Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie Składniki: Spód

Mała Cukierenka
Sok gruszkowy na drożdżach 109

zawiera witaminę „C” i „B” wspaniale nadaje się do picia w upalne dni. Składniki: 11/2 kg soczystych gruszek 60-80 dag cukru Kwasek cytrynowy do smaku 3 dag drożdży 3 dag rodzynek 10 litrów wody Wykonanie: Gruszki umyć, pokroić w bardzo cienkie plastry, pocukrować i podusić. Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać kwasek cytrynowy do smaku, drożdże roztarte w odrobinie cukru

Tradycyjna Kuchnia
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 115

zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy   Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które(...)pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem

R'n'G Kitchen
Trójkąty z serem i owocami 118

blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu polewamy lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Rabarbarowy deser wiosenny 119

przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ laski” rabarbaru: 2 pozostałe kawałki rabarbaru pokroić na 8 - 10 kawałów. Jagody jałowca rozgnieść z cukrem(...)patelni rozgrzać syrop i przesmażyć na nim rabarbar. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Mus: 350 przecieru z rabarbaru zagotować ze skórką cytrynową, aż ta zmięknie. Dodać miód i doprawić do smaku cukrem. Przetrzeć przez sito. Przelać do syfonu, wlać 100 ml śmietany. Zakręcić syfon. Włożyć jeden nabój, następnie drugi. Kule wyjąć

królestwo garów
Placuszki ryżowe 119

ryżowa. Spełniła wszystkie moje wymogi. :) Składniki: 4 łyżki mąki ryżowej 1 jajko szczypta proszku do pieczenia 30 łyżki mleka lub wody 10 tabletek słodziku (polecam z Rossmann'a) aromat cytrynowy olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajko ucieramy na puszystą pianę z tabletkami słodziku. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko lub wodę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy

Truskawkowa Fiesta
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 141

Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go. Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1077

pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)    Masa:   50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze  Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części(...)placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 127

sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu(...)opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania