smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania(...)formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy
Wanilia i Kardamonprostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut(...)lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki cukru - 80 ml śmietanki 36% - woda Do rondelka wsyp cukier zalej wodą
SMYKWKUCHNIskomplikowane a rybka smaczna. Nic dodać nic ująć. Danie zdrowe, smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 600 gram mrożonego mintaja ½ szklanki gęstej śmietany Mały pęczek koperku Mały pęczek pietruszki Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Sól Wykonanie: Rybę rozmrażamy i porządnie odsączamy. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz ziołową przyprawą do ryb, ewentualnie dodatkowo solą. Koperek
Smaki Ewykokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie. Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
Słodkie okruszkiKoniecznie wypróbujcie! Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka(...)łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy
Ostra na Słodkoserowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem
Pyszności Słodkościpieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy
Domowy Smak Jedzeniaopakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka(...)zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć nimi dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej
W mojej kuchniLubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko Domowe ptasie mleczko Składniki : mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml galaretki cytrynowe - 2 opak
Kuchnia Danusiprzepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem(...)marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut
Moje QulinariaPyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli masło do natłuszczenia formy 2 łyżki mąki do posypania formy Nadzienie 800 g jabłek 40 g brązowego cukru
SzczyptaSmaQKiedy mowa o wykorzystaniu kremu lemon curd , małe tarty cytrynowe są pierwszym, co przychodzi na myśl. Klasyka. Nie ma co przed nią uciekać. Zwłaszcza kiedy próbuje się jakichś smaków i przepisów po raz pierwszy. W takim wypadku należy zrezygnować z eksperymentów. Te cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było
zadanie-gotowanieSkładniki : 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka czerwona 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody szczypta barwnika żółtego szczypta barwnika zielonego 2 wafelki w czekoladzie Wykonanie : W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić galaretkę czerwoną, może być wiśniowa i odstawić(...)lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlać do 500 g serka i wymieszać. Foremkę namoczyć wodą, przelać masę serową różową i odstawić do zastygnięcia. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wlać do 500 g serka i dobrze wymieszać.Następnie tę 500 g serka z galaretką podzielić na pół, do jednej części dodać
Sama słodycz i szczypta chiliCzarodziejką :* Wesołych Świąt Kochani! 4 szklanki mąki pszennej opakowanie drożdży instant Delecta 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 jajko 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 żółtka do posmarowania koszyczka Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże Delecta , cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić
Smakołyki AsiMajonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki. * w majonezie bardzo ważna jest jakoś oleju, który nadaje mu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć
królestwo garów