Zdrowo, kolorowo i smacznie- Zapraszam! Surówka z marchewki i pora Składniki: 2-3 marchewki mały por 2 łyżki śmietany 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pora pokroić w pół księżyce, delikatnie sparzyć wrzątkiem. Śmietanę, oliwę, cukier, sok z cytryny wymieszać. Dodać do startych
Tagebuch po polskuSkładniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera, ugotowaną kaszę miksujemy z cebulą, czosnkiem, musztardą, szpinakiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej masy. Całość przekładamy do miski, dodajemy łososia i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki ryżowej, by nasze kotleciki ładnie się sklejały. Z tak przygotowanej masy lepimy kuleczki, które
Be Fit Be Strongminut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dostosować dodając więcej soku jeśli jest za gęsty lub cukru pudru jeśli jest za lejący. Schłodzony sernik polukrować wedle uznania - same
maniapieczeniainne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj , a stopniowo będzie ich przybywać. Składniki 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 duże cebule 1 cytryna sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki(...)Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i przykryć nią rybę. Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Do jednej miseczki wybić jajka i roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą . Każdy kawałek karpia obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
O kuchni z uczuciemsmaku i dymnym zapachu. Kompot z suszonych owoców na Wigilię Składniki: garść suszonych fig, garść daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych jabłek lub gruszek, sok z 1/2 cytryny, laska cynamonu, 2-3 gwiazdki anyżu, łyżeczka goździków. Przygotowanie: Owoce przełożyć do osobnych miseczek i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Po namoczeniu owoce razem z wodą(...)której się moczyły przełożyć do dużego garnka i zalać ok.2,5 l wody. Dodać anyż, cynamon i goździki. Wcisnąć sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Nie zagotowywać ponownie. Kompot wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Smacznego
Pełna Lodówkapożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz(...)zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwa dni. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny i podajemy
Miód i pieprzmacie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro . Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy kawałek karpia przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i delikatnie skropić sokiem(...)cytryny. Wstawić na kilka godzin (lub nawet całą noc) do lodówki. Przyprawionego karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej/lub rozpuścić masło. Usmażyć karpia na złoty kolor. Następnie podsmażone kawałki ryby umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przed samym podaniem - naczynie żaroodporne (bez przykrycia) wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Karp powinien się dosyć mocno podgrzać. Od razu podawać
Ugotowaćcukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier(...)koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie
Czerwona Porzeczkamiodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier : 2 białka około 300 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych https://www.youtube.com/watch?v=Z8icC4Qa7q8 Przygotowanie : Do miski daję cukier puder , masło(...)mamy białka i ile wchłoną cukru pudru . Energicznie mieszam rózgą aby białka połączyły się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam 300 g cukru pudru . Lukier powinien być na tyle gęsty aby można było nim pisać . Końcowe przygotowanie choinek z ciastek: Najpierw układam
Uwaga Babcia Gotujeokoło 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję mąkę , cukier puder , kakao , wszystkie przyprawy , sodę i wszystko razem mieszam łyżką . Następnie dodaję żółtka , białko , roztopione i przestudzone masło , miód(...)mamy białko i ile wchłonie cukru pudru . Energicznie mieszam rózgą aby białko połączyło się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam około 200 g cukru pudru , ponieważ lukier musi być dość gęsty aby można było nim łatwo pisać i żeby nie spływał
Uwaga Babcia Gotujeprzygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta kminku mielonego szczypta tymianku sól Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej https://www.youtube.com(...)przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej . Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem . Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet winny , łyżeczkę miodu , kminek , tymianek , dużą szczyptę soli i całość dokładnie mieszam . Sosem
Uwaga Babcia Gotujepoznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła 45 g cukru pudru 2 łyżki kakao prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy(...)rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto nadal wyrabiam w misce około 3 - 4 minut, do momentu
Uwaga Babcia Gotujestrąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów Link do z filmu z przygotowania: Sałatka turecka z serem feta https://www.youtube.com/watch?v=iiIMbrgetNY Przygotowanie: Wszystkie(...)przygotuję sos: Natkę pietruszki drobno siekam i daję do miseczki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do natki pietruszki (można przecisnąć przez praskę). Do pietruszki i czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sos dodaję do sałatki, całość mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka turecka jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujeśmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Potrawka z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=XS8IGU7c1Do Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki(...)pierś z kurczaka jest miękka dodaję na patelnię śmietanę, żółty ser i całość dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i duszę jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz dodaję sok z cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam solą, pieprzem. Mieszam potrawka jest gotowa. Potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami jest gotowa, można ją podawać z ryżem, makaronem , ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujejest o wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem https://www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki(...)szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam . Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) . Gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na małym płomieniu smażę dżem około 40 minut od czasu
Uwaga Babcia Gotuje