cytryna - 13435 przepisów (strona:218/896)

Lukrowanie pierniczków - trochę zdjęć 167

się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny                  Kolorów uzyskałam 4: żółty, różowy, niebieski i zielony (żółty + niebieski) Do likieru(...)dodawałam soku z cytryny, bo sam jest mocno pomarańczowy w smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda, ale łatwo go uszkodzić, bo dłuugo schnie

W kuchni bez szafek
Kalfior i ryż w żółtej odsłonie 158

ryżu  - 1 pieczarka (można pominąć)  - 1,5 szklanki wody  - 2 ząbki czosnku  - 1/2 cebuli   - 2 łyżki oleju   - 2 łyżeczki soku z cytryny  - przyprawy: kurkuma, curry, sól Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni z olejem. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę(...)czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem

Fit & Healthy Life
ELSWEYR FONDUE – SKYRIM – serowe fondue na piwie 212

dużych oczkach tarki (ułatwi to roztapianie), a następnie wymieszać z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej lub pszennej (zapobiegnie rozwarstwieniu się masy i wpłynie na jej kremowość). 2. PIWO + CUKIER + CYTRYNA (2 min) Do rondelka dodajemy cukier, łyżeczkę soku z cytryny i wlewamy ok. 100 ml piwa (my użyliśmy piwa Stout, bo lubimy ciemne, głębokie w smaku piwa, ale każdy rodzaj pokrewne

Nerds Kitchen
Flądra na ziemniaczkach. 103

Składniki: 1 filet z flądry kilka ziemniaków bazylia, pieprz, sól oliwa sok z cytryny Ziemniaki kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości) gotujemy aby trochę zmiękły - ok. 10 minut. Flądrę kroimy w kawałki posypujemy pieprzem i solą. Po odcedzeniu ziemniaków wykładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego, posypujemy bazylią - potem kładziemy rybę i również posypujemy bazylią i wyciskamy na nią(...)cytryny. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Moje-pitraszenie
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 465

lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki  ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przekładam do miski. Posypuję łyżeczką cukru, dwoma szczyptami soli i pieprzu(...)dolewam 2 łyżki mleka, kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje łyżkę śmietany i łyżkę majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 141

miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki(...)wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.  3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły

Apetyczna babeczka
RYBA Z PIECZARKAMI 151

brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby 1/2 kg.pieczarek 1 jajko mąka sok z cytryny 1 duza cebula 2-3 łyżki masła olej przyprawa uniwersalna lub Vegeta sól ************************************* Cebulę siekamy drobno.Rybę rozmrażamy jak jest mrożona.Pokroić ją na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać cebulą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ODŚWIĘTNE BURACZKI Z MIODEM I PŁATKAMI CHRZANU 137

kalorii.Świetny dodatek do rodzinnych,odświętnych obiadów. Takie BURACZKI często są na moim stole.Zapraszam. 1 kg.niedużych buraczków 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wiórków świeżego chrzanu szczypta cynamonu sól morska ********************************************* Umyte buraki zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować , aż będą miękkie.Odlać , przelać zimną wodą , obrać i zetrzeć na tarce(...)pokroić w słupki.Na patelni topimy masło z MIODEM ,wrzucamy BURACZKI ,skrapiamy cytryną ,oprószyć lekko cynamonem i solą morską.Przesmażyć , potrząsając patelnią.Podajemy do zrazów ,pieczenia, dekorujemy świeżym chrzanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 155

gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek Dodatkowo: 2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki garść rukoli 65g mozzarelli (około 1/2 kulki) Przygotowanie(...)tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Viol à , pasta gotowa ! Frytki z batatów: Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy na papierze do pieczenia

Moja Micha
Kasza jaglana z pistacjami i rodzynkami 112

ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Do podania: sok z cytryny natka pietruszki oliwa/olej 1. Kaszę jaglaną wypłucz 2-3 razy i ugotuj na sypko. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki pokrój na kilka części, następnie posmaruj olejem, dopraw solą(...)jeszcze ciepłą kaszę połącz z rodzynkami, pistacjami, pestkami dyni i ziemniakami. Dodaj przyprawy i wymieszaj.  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki, polej odrobiną oleju i skrop sokiem z cytryny. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 425 kcal 12,7 g 17 g 60 g 5,5 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Śledzie z cebulką 320

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną(...)cebulkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Smacznego

kgwjanczewo
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16282

śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone(...)rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!). Smacznego

Oryginalny smak
Pstrąg smażony (w kawałkach) 373

sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami .  Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć

Ugotować
surówka / sałatka z kapusty 324

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie(...)ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte marchewki i ziemniaki, mieszamy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą, dodajemy do warzyw. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Tort Lodowy z bezami 355

Smacznego ! SKŁADNIKI NA BEZOWE BLATY: 8 jajek 480 g. cukru DODATKOWO: 500 ml. śmietany kremówki 900 ml. waszych ulubionych lodów (polecam te z kawałkami owoców) 250 g. truskawek pół cytryny Wykonanie Tortu: BEZY : Aby białka dobrze napowietrzyły się w czasie ubijania- w misce, w której będziemy je ubijać, nie może być ani grama tłuszczu! Tłuszcz to główny wróg pięknie wyrośniętej(...)bezy! Zwykłe umycie naczynia zazwyczaj nie wystarczy. Ważne jest aby umytą miskę przetrzeć przekrojoną połówką cytryny, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dopiero po takim ‘cytrynowym’ odtłuszczaniu- możemy być pewni, że naczynie nadaje się do ubijania białek na bezę. Starannie oddzielamy białka od żółtek, tak aby do naszego naczynia trafiały nie zabrudzone żółtkiem białka. Dlaczego? Ponieważ żółtka zawierają tłuszcz

Domowe Torty