cytryna - 13435 przepisów (strona:224/896)

Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 224

wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka(...)cieniutkich i długich plasterków wędzonego boczku 2-3 szalotki, około 100g 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy ½ pęczka pietruszki 2 gałązki grubego szczypioru sok z połowy cytryny oliwa z oliwek ½ łyżeczki papryki wędzonej ostrej sól pieprz masło do wysmarowania formy

Karo in the Kitchen
Napoleonka 183

cukru budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy (32g) 4 duże jaja 4 łyżki mąki pszennej Śmietanka:   500ml śmietany 30% cukier waniliowy (16g) 2 sztuki śmietanfixu 2 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie:     Płaty ciasta francuskiego upiec na oddzielnych blachach, przykrywając je folią (aby zbytnio nie wyrosło i było płaskie). Do średniego garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka(...)budyń będzie jeszcze bardzo ciepły.   W tym czasie szybko przelać śmietankę do miski i ubić na sztywna pianę z cukrem oraz śmietanfixem. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny. Całość wyłożyć na przestudzony budyń (aby śmietanka się nie ścięła i przykryc delikatnie drugim płatem upieczonego ciasta francuskiego. Posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Tatar z łososia 201

drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest naprawdę bardzo smaczny. U mnie wersja łącznia wszystkiego razem. SKŁADNIKI 500 g. łososia surowego 2 małe cebule sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku 3-4 ogórki konserwowe WYKONANIE   Łososia  kroimy w kostkę i siekamy na  drobno kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Cebulkę i ogórek

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 233

MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę(...)Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami

https:KKuchniaMniam
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 162

błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem

Karo in the Kitchen
domowe paluchy drożdżowe z serem 353

papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować cytrynowym lukrem. składniki na lukier cytrynowy: niewielka ilość cukru pudru sok z cytryny skórka otarta z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej

Domowy Smak Jedzenia
Chałupka Baby Jagi 270

jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego  szczypta kwasku cytrynowego 250g masła roślinnego (lub masła prawdziwego) 600-700g serka waniliowego homogenizowanego 3/4 szklanki cukru pudru  3 łyżki kakao 36 herbatników maślanych POLEWA: 125g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mleko zagotować. Kiedy mleko się gotuje, w misce zmiksować śmietanę z jajkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień na minimalny, dosypać szczyptę kwasku cytrynowego i delikatnie mieszać od czasu do czasu. Masa ma się zwarzyć, ma powstać serek. Kiedy widać, że oddziela się serwatka, a serek ma postać skrzepu, zawartość garnka wylać do sitka

Cakes By Kejt
Torcik winogronowy 118

efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno z malinami 116

gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę(...)wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia

Bajeczna Kuchnia
Śliwki w syropie 196

zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy(...)umytych i wyparzonych słoików. Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Prawdziwki marynowane w modzie 136

szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy

Bajeczna Kuchnia
łazanki z młodej kapusty i wiejskiej kiełbasy 109

wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz trzema czubatymi łyżkami soli następnie ugotować na miękko. Po ugotowaniu(...)odlać całą wodę, do kapusty dosypać kminek, pieprz,kwasek cytrynowy, koperek i ewentualnie sól do smaku.  Cebulę podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i podsmażyć bez oleju. Cebulę, kiełbasę oraz ugotowany makaron wsypać do kapusty i dokładnie wymieszać

Pychotkaaa
Zupa tajska z krewetkami 200

łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać(...)przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty, wrzucić grzyby mun. Gotować kilka minut (można dodać opcjonalnie curry jeśli lubicie intensywniejszy, ale nie za ostry smak), posiekaną papryczkę

Pociąg Do Kuchni
Cytrusowe ciasto avocadowe 135

krem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie(...)dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam w sumie

greenscarf
Jabłecznik z budyniem. 166

wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego cukier(...)około 3 minutach odcedzamy na sicie, przekładamy do miseczki i zalewamy alkoholem.        Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny.       Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 wałkujemy i wykładamy nim brzegi i spód formy (obłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ciasno układamy jabłka, w każdy wydrążony otwór nakładamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania