cytryna - 13435 przepisów (strona:229/896)

PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 295

Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne.  Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku.   Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)jest nie tylko pełnowartościowy,  ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie:  Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem

Walijskie Pichcenie
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 248

tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) 2 op. galaretki o smaku ananasa i granatu Winiary 2 op. galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 1 op. galaretki o smaku mango i marakui Winiary mrożone wiśnie, czekoladana kruchy spód: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru trzcinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła(...)mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy o lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z jajkiem i awokado 165

polecam :) SKŁADNIKI 2 garście mieszanki sałat z rukolą 4 jajka ugotowane na twardo 1 dojrzałe awokado 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli  kiełki rzodkiewki łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty myjemy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na połówki. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w paski i skrapiamy(...)sokiem z cytryny.  Cebulę kroimy w  piórka, obrane jajka w ćwiartki. Układamy wszystkie składniki na sałatach, posypujemy kiełkami, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Nalewka aroniowa, aroniówka 150

długo aronia leżała w chłodzie. Owoce muszą się przechłodzić, by stracić goryczkę. Składniki: 2 kg aronii 2 kg cukru 3 l wody 1 l spirytusu 20 g kwasku cytrynowego 300-400 liści z aronii Sposób przygotowania: Aronię umyć, wysuszyć, oczyścić z szypułek i zamrozić na kilka dni. Liście wiśni umyć.  Do dużego garnka wrzucić liście, aronię, wlać wodę, dodać(...)cukier i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić na całą noc. Następnie przecedzić, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Małym strumieniem wlać spirytus, zamieszać. Rozlać do butelek. Odstawić na minimum 2 tygodnie. Choć dopiero po roku nabiera charakterystycznego, aksamitnego smaku. Smacznego

na moim stole...
Dwusmakowa galaretka z truskawkami 141

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta  Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą osobno, dobrze wymieszać , aż się dokładnie rozpuści. Schłodzić. Truskawki oczyścić, opłukać i parę odłożyć do dekoracji. Cytrynową zimną galaretkę rozlewamy do szklanek do połowy i ustawiamy pod skosem w lodówce, na wierzchu układamy truskawki

Camilla w kuchni
Nalewka z czarnego bzu 184

Dobrze jest więc połączyć pożyteczne z przyjemnym i zawsze mieć schowaną buteleczkę w spiżarni:) Składniki: 1.5 kg czarnego bzu (już oczyszczonego bez szypułek) 1 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego 1 l wody 0,75 l spirytusu 120 liści z wiśni Sposób przygotowania: Czarny bez umyć. Oddzielić owoce od szypułek. Bardzo pomocny w tej czynności będzie widelec:) Po prostu należy(...)wodę i zagotować. Od momentu zawrzenia, gotować 15-20 minut. Garnek zestawić z ognia i lekko ostudzić. Odcedzić liście i owoce od soku. Do soku wsypać cukier i kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, a najlepiej na całą noc. Następnie małym strumieniem wlać do soku spirytus, wymieszać i można rozlewać do butelek. Butelki przechowywać w ciemnym miejscu

na moim stole...
Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru 224

rzodkwi  mix pomidorków koktajlowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej  1 łyżka oliwy z oliwek    Przyprawy :  pieprz cytrynowy imbir oregano bazylia  pieprz czarny    Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso(...)oraz przyprawiamy z obu stron imbirem, oregano, bazylią i pieprzem cytrynowym. Ziemniaka truflowego kroimy na plastry. Mięso przekładamy na folię aluminiową i układamy na 1 poziomie parowaru. Ziemniaki fioletowe na folii na 2 poziomie. Włączamy urządzenie na 25 minut. Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Listki bazylii

Parowar Faceta
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 179

dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu(...)Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki. W Arabii Saudyjskiej zamiast soku z cytryny czy kwasku cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone mango, które nadawało surówce z buraków ciekawy kwaśno-słodkawy smak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomidorki koktajlowe z serem feta, w oliwie 197

chili, 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka listków rozmarynu, 1 mały liść laurowy, ziele angielskie (2-3 sztuki), pieprz czarny (4-5 sztuk), cukier, sól, sok z cytryny, Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Włożyć umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę. Wyjąć pomidorki(...)odstawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym słoiku. Oliwę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Zalać chłodną oliwą pomidory z serem, dodając do słoika czosnek, chili i inne przyprawy. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. zastawa

królestwo garów
Tatar z purpurowego śledzia 162

Dlatego też lubię kombinować że smakami. Składniki: 4 płaty śledziowe ( przygotowane według tego przepisu ) 1 lekko kwaśne jabłko 2- 3 ogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy(...)olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy liście buraka, wykładamy porcję tatara, sadzone przepiórcze jajo i dekorujemy

Malinowe Pocałunki
,,Tęczowa lampka’’ 112

rodzinne przyjęcia i niezobowiązujące spotkania. Zachwyci prawdziwych smakoszy domowych słodkości. Sprawdźcie przepis na tęczową lampkę. Składniki: 1 galaretka wieloowocowa 1 galaretka- owoce egzotyczne 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1 śnieżka szklanka mleka owoce Wykonanie: Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy(...)umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę- owoce egzotyczne rozpuszcza się w nieco mniejszej ilości wody niż w informacji na opakowaniu, a po wystudzeniu postępować jak z pozostałymi

Podróż w kulinaria
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis 169

pycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp. Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią :) Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Składniki: galaretka cytrynowa 2 - 3 kiści winogron Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Wykonanie: Winogrona umyte i obrane z gałązek wrzucamy do garnka. Dolewamy 0,5 litra wody i gotujemy. Gdy winogrona się rozpadną(...)wsypujemy galaretkę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty Zawsze wybieram galaretkę cytrynową ponieważ sądzę że jej kwaskowatość nadaje fajny posmak i nie zaburza prawdziwego smaku owoców. Ciepła galaretkę przecieramy przez sitko, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Możemy dekorować kleksem bitej śmietanki i listkiem mięty. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis

Pyza i Surówka
Cytrusowe ciasto 121

Uwielbiam ciasta intensywnie cytrynowe. Jak dla mnie mogą być nawet bardziej kwaśne niż słodkie. Kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na ucierane ciasto z cytrynowym cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam

Mienta blog
Tarta z masą kisielową i owocami 157

150g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania