się sprężyć i wykorzystać sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuję pastę kanapkową z bobu. Jest to coś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki i papryki pokrojonych w słupki - tak lubie najbardziej jeść hummus :) Na chlebie czy waflach ryżowych smakuje równie wybornie(...)spróbujcie :) HUMMUS Z BOBU przepis autorski // ok. 400g pasty ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~60g tahini (przepis na domową - klik ) ~spory ząbek czosnku ~4-5 łyżek soku z cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać nawet więcej
chili & sugarlata, bo powoli czuć jesienią - wieczory coraz chłodniejsze, wrzesień za kilkanaście dni. Częstuję dzisiaj zimną ice tea! Składniki : * litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu * pół cytryny * szklanka kostek arbuza * kilka listków mięty * kostki lodu Przygotowanie : Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz kostki arbuza - czasami mam je zamrożone. Całość uzupełnić kostkami lodu
Magiczne Życie Martyszklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić(...)stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Miód i pieprzdobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy. Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy(...)dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo koperkiem. Rada: kurki można podsmazyć przed przygotowaniem
Moniki Smakołykiforemek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia
Moniki SmakołykiŚwieżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia mieszając aby cukier sie rozpuścił. Dodać(...)cytryny i gotować ok 5 minut. Rozdrobnić blenderem wedle uznania, ja rozdrabniam pół na pół aby było też trochę kawałków owoców . Gorący dżem przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Na 15 minut odstawić do góry dnem. Potem odwrócić i zostawić do całkowitego wystudzenia
Monia miesza i gotujecebula 2-3 ząbki czosnku olej lub masło do smażenia 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 4 większe pomidory natka pietruszki, czerwona czubryca (lub inne) sól, pieprz, sok z cytryny Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około kwadransa. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem(...)sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną. Przepis bierze udział w akcji: Była sobie dziewczynka (2014, Mark Monheim): polski tytuł filmu dobrze oddaje jego zawartość. Niemiecka produkcja to opowieść o byciu nastolatkiem i o wszystkim, co się z tym wiąże: strachem, niepewnością i poszukiwaniem siebie. Nieudana próba samobójcza Charleen wywraca jej życie do góry nogami. Reżyser nie jednak jej nie analizuje
Qlinarnie i QlinarnieJest łatwa do przygotowania i jestem pewna że już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki. Składniki : * litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu * pół cytryny * 2 obrane brzoskwinie * kilka listków mięty * kostki lodu Przygotowanie : Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz plasterki brzoskwini. Całość uzupełnić kostkami lodu
Magiczne Życie MartySkładniki: kurczak 1,5 kg, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 6 średnie, marchew 8 średnie, woda 1/2 szklanki kurczaka całego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawę do drobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać
W Mojej Kuchni Lubięcynamonu 1 gwiazka anyżu 3 ziela angielskie 5 ziaren jałowca 3 liście laurowe masło cytrynowo - tymiankowe: 50 gram miękkiego masła + 3 łyżki listków świeżego tymianku + skórka otarta z 1 cytryny + sól i pieprz bagietka, kromki razowego pieczywa świeży tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz(...)formy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy na moment by przestygło. Następnie rozrywamy, szarpiemy, rwiemy dwoma widelcami. Masło mieszamy z tymiankiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Razowe pieczywo lub bagietki smarujemy cienko masłem i układamy sporą ilość "szarpanego" mięsa. Dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z piwem typu Koźlak, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone
Mango PapajaSkładniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone 50 gram płatków migdałowych Wykonanie: Do wysokich pucharków na samym dnie wsypujemy granoli owocowe, przekładamy ubitą śmietanką z dodatkiem serka,na to wykładamy zmiksowane banany z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem, wykładamy kolejna
kgwjanczewocałą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić(...)owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem. Składniki: morele cukier odrobina soku z cytryny ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu Sposób wykonania: 1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy. 2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody(...)morele się rozpadną dodajemy cukier wedle uznania, następnie gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszamy, by owoce się nie przypalały. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, kardamon lub cynamon. 4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Smacznego
Kuchnia domowa Animalinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty. Smacznego, Klaudia. Wpis dodaję do akcji
Mango Papajawiększości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę
Tradycyjna Kuchnia