cytryna - 13435 przepisów (strona:241/896)

Cukinia z kuskusem i tuńczykiem 131

średniej wielkości cukinie,  puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy), pół szklanki kaszy kuskus, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g). Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu(...)Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Krem z cukinii z fetą 129

Składniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól, pieprz, 10 dag fety, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż zmięknie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy(...)patelni aż cebula zmięknie. Dorzucamy do cukinii. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Krem podajemy z pokrojoną w kostkę fetą

Pobite gary Barbary
Pomidorówka na bogato 176

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut

Pobite gary Barbary
Krem z kabaczka i pomidorów 171

Składniki: * 1 średni kabaczek * 6 pomidorów * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 0,5 l bulionu * pół cytryny * łyżka cukru * łyżka maggie w płynie * słodka papryka, sól, pieprz * 3 łyżki suszonej bazylii * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki . Miąższ z kabaczka i pomidory kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy(...)cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, maggie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią

Pobite gary Barbary
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem 114

Składniki: Ciasto na ok. 30 pierogów: * 1,5 szklanki maślanki * 3 szklanki mąki * szczypta soli Farsz: * 2 duże jabłka * 2 garście rodzynek * sok z połowy cytryny * płaska łyżka cynamonu * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy(...)sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem

Pobite gary Barbary
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 136

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut

Pobite gary Barbary
BABCINA KONFITURA MORELOWA Z DODATKIEM MALIN, BEZ DODATKU CUKRU 173

takie jadamy), gdy wolimy bardziej słodkie, ilość cukru (ksylitolu) musimy zwiększyć. Składniki: - 3kg moreli (u mnie nasze polskie) - 250g malin - ok.950g ksylitolu (lub cukru) - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać maliny, wyciśnięty sok z cytryny, zasypać 300g ksylitolu (lub cukru), dokładnie wymieszać i odstawić na ok.1,5-2h, aż owoce

Smaczne Zdrowe
Zupa - krem z kalafiora. 155

Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki  2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne  pieprz ziołowy           Sposób przyrządzania:             Ziemniaki(...)kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 137

gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki(...)suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników i smaków. Kaszę podajemy ze świeżym oregano. Rada: można uprażyć kaszy

Moniki Smakołyki
Zemsta teściowej 394

śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką(...)wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut. Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia

Ala piecze i gotuje
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 318

poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk. Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami Składniki: 175g mąki pszennej 2 banany (około 230g) 40g masła 40g miodu 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85g gorzkiej czekolady z orzechami Wykonanie: - składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka - czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z czekolady i orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki - do bananów dodać jajko, miód, cukier z wanilią, roztopione masło i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem

Smakołyki Bereniki
Sałatka z ogórków gruntowych 323

ziół prowansalskich równie dobrze można dodać swoje ulubione przyprawy. Składniki: 3 średnie ogórki kilka gałązek szczypioru 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 - 3 łyżki oliwy 1 - 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Oliwę, sok z cytryny oraz resztę przypraw wymieszać. Ogórki umyć i pokroić w plastry. Szczypior umyć i posiekać. Do ogórków dodać szczypior, sos i wszystko wymieszać

Mama Gotuje
Colesław 391

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić(...)znów odczekać, wycisnąć. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut. Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 236

wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia listki cebula dymka lub szczypior Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek w stosunku do soku z cytryny

Z Kuchni Do Kuchni
smażona flądra 179

Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki 50 g masła 50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy(...)tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania