cytryna - 13435 przepisów (strona:250/896)

Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 171

szczypta kurkumy - kawałek pora (biała część)               - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 160

papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi                 - sól -  ½ ziemniaka  - sok z cytryny(...)kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem 255

łyżeczki ziół dalmatyńskich - łyżeczka sezamu                          (lub samo oregano) - sok z cytryny                             - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody(...)patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 133

sól - sok z cytryny                                  - natka pietruszki    - kawałek awokado(...)dusić przez około 10 minut   - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 167

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać(...)obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 114

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy(...)zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 154

sól himalajska - ¼ puszki pomidorów - 1 ząbek czosnku - kawałek papryki chili - łyżeczka nasion konopi - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody(...)marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Dal skropić cytryną, wymieszać i przełożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem 135

łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy                               - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego                  - płatki chili - kawałek białej rzodkwi                       - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka(...)posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 167

szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                                     - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut  dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę(...)wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 175

łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy                       - sól  himalajska - 2 łyżki rodzynek - kawałek awokado - sok z cytryny * Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki  Wykonanie: - Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie schłodzić(...)podgotować przez minutę na parze - Następnie schłodzić brokuła, by pozostał aldente i intensywnie zielony - Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy) - Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać - Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :) Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;) I radzę od razu wziąć większą miskę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 175

sól  himalajska - kawałek awokado                                - sok z cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę(...)przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe :) A tak wygląda efekt końcowy, po wymieszaniu. Pysznie, zdrowo i kolorowo

Wegańska kuchnia orientalna
‘Owsianka’ bez płatków ;) 142

łyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę

Wegańska kuchnia orientalna
Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł 122

łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego               - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła - Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 193

granatem Składniki: - 100g świeżego szpinaku typu baby                    - sok z cytryny - kilka liści sałaty masłowej(...)ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok - Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 147

sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła(...)marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna