osób 200 g kaszy jaglanej 1 papryka czerwona 1 papryka biała 1 cebula 1 niewielka cukinia garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy. Wypłukaną(...)przez dwie minuty (warzywa maja jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy warzywa z patelni, dodajemy do nich ugotowaną kaszę( wcześniej rozdrabniamy ją widelcem, po gotowaniu), całość skrapiamy sokiem z cytryny, dokładamy oliwki i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając połączyć się smakom i podajemy
Miód i pieprzSzybko, prosto i smacznie.. kapusta pekińska cebula papryka pomidor sól sok z cytryny olej przyprawa do sałate k Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora, cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieSkładniki 1 litr wody niegazowanej 2 cytryny parę gałązek świeżej mięty szklanka kostek lodu kawałek świeżego imbiru Wykonanie Z cytryny wyciskamy sok , całe gałązki mięty wraz z liśćmi, delikatnie rozgniatamy w dłoniach.. Wszystko wkladamy do dzbanka .Dodajemy kawalek imbiru . Na koniec wrzucamy kostki lodu i wlewamy wode . .Wszystko mieszamy i smacznego
w mojej kuchniutrata. Ze względu na wysoką zawartość błonnika jest to idealny deser dla osób na dietach redukcyjnych. Składniki: (2 szklanki) - ananas (świeży)( około 250 g) - 1/2 sztuki - cytryna - sok z 1/2 sztuki - jabłko - 1 sztuka - gruszka - 1 sztuka - zielona pietruszka - 2 łyżeczki - woda mineralna, niegazowana - 1/2 szklanki Sposób przygotowania: Ananasa, jabłko oraz gruszkę(...)obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z cytryny, posiekaną pietruszkę i wodę. Całość dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
Fit-aminapełnoziarnistego makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała kostka sera feta 1 młoda cukinia sól i pieprz 1 łyżka włoskich ziół skórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Fetę pokroić w kostkę. Cukinię wraz ze skórą(...)patelni obsmażyć cukinię z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Przyprawić pieprzem i suszonymi ziołami, np. do pizzy. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z cukinią. Dodać skórkę z cytryny, pestki słonecznika oraz fetę. Nałożyć na talerze, od razu podawać
Czerwień i błękitSkładniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce
Kuchnia domowa Anitapeta w sypialni była tą, o której marzyłam. Zamówiona już jest, chociaż teraz swoje odczeka nim będziemy mogli położyć ją na ściany :D Składniki: 2 duże brzoskwinie 1 cytryna 3 łyżeczki miodu 1 litr wody mineralnej kostki lodu Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć je do wysokiego naczynia. Dodać sok z cytryny, miód i 250 ml wody. Całość
Domowa cukiernia Ewysmaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża łyżka jogurtu greckiego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej z łopatki 1 łyżeczka soku z cytryny Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól
Ogrodnik w podróżyszklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka - 1 szklanka cukinii ( startej na małych oczkach tarki) - 1 szklanka malin - sok z połówki cytryny Przygotowanie : W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać
zdrowa vege kuchniaSkładniki 2 litry wody 80dag cukru- 3 duże cukinie,lub kabaczka(okolo 3-4 kg) 1,5 kg mirabelek-śliwek sok z 1 cytryny Wykonanie Cukinie obrać ze skórki, pokroić w kawałki (1 cm),lub plastry bez nasion.Układać na dno słoika mirabelki,a na to cukinie w plastrach i pomiedzy nimi jeszcze wkładac mirabelki. Ugotowac syrop z wody,cytryny
w mojej kuchnipuszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny 100 g pestek dyni 3 łyżki ziaren sezamu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu(...)modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aż zmięknie. Odlej powstałą wodę, dodaj cukru, soku z cytryny i oleju. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Dopraw czarnym pieprzem do smaku. Medaliony z bakłażana Bakłażana pokrój na 1 cm talarki. Posyp obficie z obu stron solą
Food Squaresoku : około 10 grubych pędów aloesu 1-2 łyżki miodu (tym razem dodałam rzepakowy gęsty i biały ) 1/2 l wody mineralnej sok z 2 cytryn Aloes umyć, obciąć delikatnie kolce, przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryn, wodę i miód. Zmiksować. Można wypić z lodem :) Można go przechowywać około tygodnia w lodówce
Jemy Pijemyokoło 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cukru 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny 300 g borówek Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie, delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia. Jogurt wymieszać(...)serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć trochę kremu, na nim ułożyć borówki i zalać resztą masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki mleka 2 banany łyżka roztopionego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Dodatkowo: cukier puder lub dżem - jako dodatek olej do smażenia Wykonanie : Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny
Walijskie Pichceniesmacznie. Konfitura morelowo-jabłkowa którą zrobiłam nie zawiera cukru i sztucznych dodatków. Samo zdrowie zamknięte w słoiczku, polecam :) 2 kg moreli 1 kg jabłek papierówek 3 łyżki soku z cytryny jeśli wolicie słodkie przetwory opcjonalnie dodajcie cukier trzcinowy Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki i gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy(...)cytryny (opcjonalnie cukier), usuwamy pianę i gotujemy aż jabłka staną się miękkie. Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków i od razu mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :) Artykuł Konfitura morelowo-jabłkowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog