orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę smacznego! ;) Składniki: 2-3 szklanki miąższu arbuza bez pestek 1 banan sok z połówki cytryny Owoce miksujemy razem,dodajemy sok z cytryny, przelewamy do szklanek i drinkujemy
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu
https:KKuchniaMniamSkladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop
w mojej kuchniśredniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody(...)odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Jeden placek , to jedna czubata łyżka , trzeba pamiętać żeby nie smażyć zbyt grubych , gdyż
Ogrodnik w podróżygroszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż(...)kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia
Weganka gotujepapryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko razem(...)Przyprawiamy solą. Gotujemy ryż. Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny. Od papryk odkrawamy górną część, tak żeby powstała przykrywka. Usuwamy gniazda. Papryki napełniamy farszem. Przykrywamy. Układamy w brytfance. Pieczemy przez
Weganka gotujeSkładniki: cieciorka (1 puszka) sezam (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) woda (2 łyżki) świeża natka z pietruszki (kilka gałązek) papryczka pepperoni (1/2 szt.) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni. Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy(...)łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa. Hummus dzielimy na 3 równe części. Pierwszą zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy. Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu. Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce
Weganka gotujeSkładniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika(...)pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski
Weganka gotujeSkładniki: biała fasola (2 szklanki surowej) jabłko (1 szt.) pomarańcz (1 szt.) cytryna (1 szt.) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h Ilość: ok. 1 l Przygotowanie: Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę. Namoczoną fasolę odcedzamy i ponownie(...)fasolę i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa
Weganka gotujeszklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko wlewamy do jednego(...)poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania
Weganka gotujerurki lub jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej(...)ilości wody. W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez 4 min. Makaron i brokuła odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni
Weganka gotujeSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy(...)szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę
Weganka gotujeprzygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy mąką. Smażymy na oliwie z obu stron, aż się zarumienią(...)sałat. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJamnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten grecki sos. Składniki: 250 g jogurtu greckiego 1 ogórek 1 duży ząbek czosnku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę(...)Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Smacznego
Symfonia smakowamleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy(...)sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy: Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami
Smakowity Blog Kulinarny