cytryna - 13435 przepisów (strona:253/896)

Bezowe gniazdka z różanym kremem 176

białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego)  1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru dżem różany czerwony barwnik Przygotowanie: Białko ubijamy dosypując stopniowo i bardzo powoli cukier łyżka, czekamy chwilę(...)dodajemy kolejną łyżkę, łyżka po łyżce aż skończy się nam cukier. Na koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny. Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką  w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy

Lili w kuchni
Sernik Krakowski 179

serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna  150 g cukru pudru 1 białko ​ Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty

Motylkowa Kuchnia
Mule w sosie z białego wina 174

Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka pietruszki 1 cytryna sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dolewamy wina(...)potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować. Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego

kulinarnyJa
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 251

past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu(...)ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów

W kuchni Katie
Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 169

Teraz kiedy jest sezon na świeże wiśnie zrobienie takiego czekodżemu nie jest problemem. Składniki : 80 dag dojrzałych bananów 30 dag wydrylowanych wiśni łyżka, dwie soku z cytryny 45 dag brązowego cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 162

litewskiej.     Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy(...)minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu

mojewypiekiinietylko
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 222

łyżeczki soli, pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa jasnego. Przygotowanie: Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem,  wodą i mąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zrumieni, a piwo zostanie wchłonięte. Odstawiamy do przestygnięcia. Na wyrośnięte ciasto

Moniki Smakołyki
Koktajl z arbuza i banana 235

orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę smacznego! ;) Składniki: 2-3 szklanki miąższu arbuza bez pestek 1 banan sok z połówki cytryny Owoce miksujemy razem,dodajemy sok z cytryny, przelewamy do szklanek i drinkujemy

Czerwona Porzeczka
Sałatka z młodych ziemniaków z pomidorem 305

SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu

https:KKuchniaMniam
cukinia w musie śliwkowym 145

Skladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop

w mojej kuchni
Placki ziemniaczane po Litewsku 387

średniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody(...)odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Jeden placek , to jedna czubata łyżka , trzeba pamiętać żeby nie smażyć zbyt grubych , gdyż

Ogrodnik w podróży
Zupa z jarmużu z soczewicą i pieczarkami 185

groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda  sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż(...)kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia

Weganka gotuje
Papryki faszerowane z ryżem 159

papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko razem(...)Przyprawiamy solą. Gotujemy ryż.  Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny. Od papryk odkrawamy górną część, tak żeby powstała przykrywka. Usuwamy gniazda.  Papryki napełniamy farszem. Przykrywamy. Układamy w brytfance. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Hummus w trzech kolorach 147

Składniki: cieciorka (1 puszka) sezam (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) woda (2 łyżki) świeża natka z pietruszki (kilka gałązek) papryczka pepperoni (1/2 szt.) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni.  Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy(...)łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa.  Hummus dzielimy na 3 równe części.  Pierwszą zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy. Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu. Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce

Weganka gotuje
Soczewica z ziarenkami 164

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika(...)pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy.  Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski

Weganka gotuje