Powiem szczerze zapomniałam już o tym przepisie, teraz został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jak do mizerii. Do naczynia ( kubka ) wlewamy / wkładamy śmietanę ewentualnie(...)jogurt, doprawiamy według uznania ( smaku ) sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy. Przygotowany jogurt dodajemy do sałaty z ogórkiem. Ponownie mieszamy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName
Smaki Ewywięcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości(...)mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem lub sokiem z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i jajkami ugotowanymi na twardo. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewychłodnik z awokado. Będziecie zaskoczeni. Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado ( lekko miękkie ) 2 duże jogurty naturalne ( około 3 szklanek ) ½ dużej gęstej śmietany 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 4 plasterki cytryny 2 – 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Wykonanie: Awokado myjemy, kroimy na połowę i usuwamy pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Miąższ drobniej kroimy, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek z cebulką(...)Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu chłodnika układamy plasterki cytryny. Całość schładzamy w lodówce. Możemy podać sam lub z młodymi ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName
Smaki Ewynaszych babć. SKŁADNIKI (Na jedną porcję) Czas przygotowania ok. 3-4 godziny 1 kg. truskawek 300-350 g cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie) 1/2 soku z cytryny WYKONANIE Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozdrabniamy. Truskawki zasypujemy połową ilości cukru i odstawiamy na ok .2 godz. w chłodne miejsce, aby puściły(...)ciepłe dni wstawiamy do lodówki. Następnie gotujemy truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i truskawki. Wyciskamy sok z cytryny. Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając. Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy
W kuchennym oknie Ewysałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu 3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce na małych oczkach(...)Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze od siebie że sałatka
Mechanik w kuchniwielu antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm oraz wpływa na prawidłowe trawienie. Składniki: (2 szklanki) - jarmuż - 1 pęczek - ogórek - 1 sztuka - cytryna - sok z 1 sztuki - jabłko - 1 sztuka - mięta - 5 liści - zielona pietruszka - jogurt naturalny - 1 szklanka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Do jogurtu naturalnego dodać(...)porwane liście jarmużu, starte jabłko, plastry obranego ogórka, liście mięty, posiekaną pietruszkę, miód oraz sok z cytryny. Całość zmiksować, koktajl podawać schłodzony. Smacznego
Fit-aminapęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki mięty dokładnie opłukać(...)zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry
Monia miesza i gotujemiesięcy. Pracy przy wiatraczkach bardzo dużo, ale czego się nie robi dla tych, których się lubi :) Składniki (na 16 wiatraczków): 250 g ricotty (może być serek homogenizowany) skórka z cytryny 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią 5 łyżek oleju 600 ml mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek lub moreli jajko łyżka mleka ewentualnie(...)łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko
Weekendy w domu i ogrodzieKiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy(...)misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce. Smacznego
Salonik smakówdodatkowych zachęceń. Składniki Przepis dla czterech osób 0,5 l czarnych jagód 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 łyżki cukru waniliowego sól ewentualnie kwasek cytrynowy Dodatkowo 200 g dowolnego makaronu Sposób przygotowania Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier. J agody gotujemy przez 2-3 minuty(...)następnie powoli, wlewamy do garnka mleko ( najlepiej gdy mleko ma temperaturę pokojową). Całość ponownie zagotowujemy, dodając ewentualnie odrobinę kwasku cytrynowego i od razu rozlewamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem
Miód i pieprzpieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną
Domowy Smak Jedzeniagoryczki przytłumiony kostkami lodu... To jest to na ten skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy(...)miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej pulpy resztę wody. Gotową lemoniadę należy dobrze schłodzić w lodówce. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Można
In my kitchenwoda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować(...)pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte
W Mojej Kuchni Lubięwami tym prostym do wykonania przepisem ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku(...)cytryny. W tzw. „międzyczasie” ugotować makaron zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowane i rozgotowane wiśnie przelej przez sito, aby pozbyć się wiśni, lub zblenduj, jeśli wolisz. Możesz zagęścić zupę łyżką skrobi ziemniaczanej. Rozmieszaj ją w 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do zupy mieszając, aby nie powstały grudki. Podawaj ze śmietaną i wcześniej ugotowanym makaronem. Uwagi W takie upały
Mr. Tastesuszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * oliwa z oliwek – 1 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę
Ostra na Słodko