cytryna - 13435 przepisów (strona:249/896)

Ryba z patelni 154

Ryba z patelni Składniki  Przepis dla czterech osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni Sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy(...)podgrzewamy, a następnie układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry)obsmażając je z obu stron ma złoty kolor. zdejmujemy rybę z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z frytkami, pieczywem, lub z innym ulubionym dodatkiem

Miód i pieprz
pancakes z borówką amerykańską 106

szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić(...)stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać

Miód i pieprz
Smażona flądra z czosnkową nutą 103

Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki 50 g masła 50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy(...)tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 108

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze

Miód i pieprz
dorsz w pergaminie 109

dorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy

Miód i pieprz
bezowy przekładaniec z jagodami 145

Bezowy przekładaniec z jagodami Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając  do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy na dwie(...)uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka gotójąc je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatyne mieszamy zniewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 98

danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki(...)cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących

Miód i pieprz
Sałatka z sardynkami 114

energię by cieszyć się letnim dniem.  Składniki dla czterech osób 3 niewielkie mięsiste pomidory 1/2 główki sałaty puszka sardynek garść czarnych oliwek 4 jajka sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Sposób przygotowania Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy.  Jaja gotujemy na pół twardo. Do misy(...)wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
dorsz w letnim sosie 102

sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie. Składniki dla czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny(...)cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy na patelnię drobno posiekany czosnek, obrane ze skóry (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paski paprykę, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy słodką i ostrą paprykę, a następnie gotujemy bez przykrycia na dość dużym ogniu przez 15 minut, aż część wody odparuje i całość zgęstnieje. Do ugotowanych warzyw

Miód i pieprz
sałatka z krewetkami 135

osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny 2 łyzki octu balsamicznego garść kaparów 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia sól pieprz Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, m yjemy pieczarki, wkładamy je do garnka z wrzącą wodą(...)osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany szczypior. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz oliwę i mieszając widelcem  łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję do warzyw, mieszając je delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki camebert, obrane

Miód i pieprz
szaszłyki z krewatkami 154

proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza Składniki dla dwóch osób 18 szt sporych krewetek 12 szt pieczarek oliwa czosnkowa sól pieprz  sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką.  Szaszłyki skrapiamy oliwą, solą oraz oprószamy pieprzem i grillujemy(...)zrumienienia przez kilka minut. Zdejmujemy z rusztu, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
kasza jaglana 129

osób 200 g kaszy jaglanej 1 papryka czerwona 1 papryka biała 1 cebula 1 niewielka cukinia garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny  natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy.  Wypłukaną(...)przez dwie minuty (warzywa maja jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy warzywa z patelni, dodajemy do nich ugotowaną kaszę( wcześniej rozdrabniamy ją widelcem, po gotowaniu), całość skrapiamy  sokiem z cytryny, dokładamy oliwki i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając połączyć się smakom i podajemy

Miód i pieprz
Surówka 216

Szybko, prosto i smacznie.. kapusta pekińska  cebula papryka  pomidor  sól sok z cytryny  olej  przyprawa do sałate k  Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora, cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
na upały 341

Składniki 1 litr wody niegazowanej 2 cytryny parę  gałązek świeżej mięty szklanka  kostek lodu kawałek świeżego imbiru Wykonanie Z cytryny wyciskamy sok , całe gałązki mięty wraz z liśćmi, delikatnie rozgniatamy w dłoniach.. Wszystko wkladamy do dzbanka .Dodajemy kawalek imbiru . Na koniec wrzucamy kostki lodu i wlewamy wode . .Wszystko mieszamy i smacznego

w mojej kuchni
Oczyszczający koktajl z ananasem 282

utrata. Ze względu na wysoką zawartość błonnika jest to idealny deser dla osób na dietach redukcyjnych.  Składniki: (2 szklanki) - ananas (świeży)( około 250 g) - 1/2 sztuki  - cytryna - sok z 1/2 sztuki  - jabłko - 1 sztuka  - gruszka - 1 sztuka  - zielona pietruszka - 2 łyżeczki  - woda mineralna, niegazowana - 1/2 szklanki  Sposób przygotowania:   Ananasa, jabłko oraz gruszkę(...)obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z cytryny, posiekaną pietruszkę i wodę. Całość dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu.  Smacznego

Fit-amina

Proponowane wyszukiwania