cytryna - 13435 przepisów (strona:257/896)

Makaron z brokułami i żółtą cukinią 140

rurki lub jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej(...)ilości wody.  W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez 4 min. Makaron i brokuła odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni

Weganka gotuje
Zielona soczewica ze szparagami i suszonymi pomidorami 106

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie.  Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy(...)szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 253

przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy mąką. Smażymy na oliwie z obu stron, aż się zarumienią(...)sałat. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Sos tzatziki. 216

mnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten grecki sos.   Składniki: 250 g jogurtu greckiego 1 ogórek 1 duży ząbek czosnku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę(...)Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny.  Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki.  Smacznego

Symfonia smakowa
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 160

mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy(...)sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 247

cebula czerwona 4-5 suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy do reszty

e-PrzepisyKulinarne
Kluski na parze z jagodami 182

łyżki cukru 3/4 szkl mleka 40 g drożdży świeżych 1 szkl jagód Sos borówkowy 250 g jagód 1-2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć  żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę(...)ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości. Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym

Ala piecze i gotuje
Chłodnik z botwiny 184

jogurtu typu greckiego 0,5 kg botwiny 2 łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet(...)wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego

Konrad Gotuje
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 498

duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie(...)odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. 2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. 3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 161

sałatek a także makaronów  -  i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)  Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram  mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę(...)listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz

Taste Therapy
Sałatka z kapustą pekińską i winogronami 153

serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie:   Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze i dzielimy na mniejsze cząstki. Orzechy także(...)siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku

psgotujemy
Łosoś pieczony 127

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 4 kawałki fileta z łososia 1 cytryna 1/3 kostki masła koperek ząbek czosnku natka pietruszki sól, czarny pieprz słodka papryka Wykonanie: Łososia myjemy i nacieramy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej(...)dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek lub miskę. Rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie masłem ziołowym zalewamy rybę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

psgotujemy
Sok na piękną cerę i gładką skórę z opisem składników 159

bogate w witaminę C ( 2 razy więcej niż pomarańcze) POMIDORY - są źródłem likopenu i zapobiegają starzeniu się skóry CYTRYNY - pobudzają produkcję kolagenu, nadają skórze blask oraz młody i ładny wygląd. Olejki eteryczne i flawonoidy stymulują krążenie krwi(...)skóry, zawierają ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka 1 pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie  (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć

Pora na pora i pomidora
Granita arbuzowa 135

świetnym czasopiśmie kulinarnym "Gryz". Więc zrobiłam i wyszła cudna! Orzeźwiająca i ... ogórkowa.  Składniki: 800g arbuza (bez pestek i skórki) 3 łyżki grenadiny 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza pokroić na drobniejsze kawałki, zblendować dokładnie. Dodać grenadinę i sok z cytryny, wymieszać. Wylać do zamykanego pojemnika. Włożyć pojemnik do zamrażarki, chłodzić 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc i zamieszać

Cakes By Kejt
Sałatka szpinakowa z tortellini 205

rzeczywiście był to trafny wybór... albo moje wielkie zamiłowanie do połączenia szpinaku z serem. ;)  Do sałatki wykorzystałam świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i czosnek. Skropiłam sokiem z cytryny, dosypałam nieco soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika.   Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić.  Wymieszać w dużej misce ze szpinakiem i pomidorkami przekrojonymi na pół.  sos 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w kubeczku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do sałatki, doprawić. Wstawić do lodówki

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania