komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany 12% lub 18% 100 ml białego wina sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek paczka ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron
DefinicjaSmakupuszczają sok). Składniki: 100 g roszponki 1 pomidor 1/2 świeżego ananasa 1/4 mango 2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Roszponkę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę. Mango obrać i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w grube plastry. W szklance wymieszać(...)zalać ananasa. Następnie zgrillować go na patelni lub grillu elektrycznym. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać roszponkę, mango, pomidora i ananasa. Całość zalać sosem (sok z cytryny połączyć z 1-2 łyżkami oleju, miodem oraz przyprawami) i delikatnie połączyć ze sobą. Ewentualnie pod koniec sałatkę posmakować i doprawić solą oraz pieprzem
UgotowaćLody czekoladowe z banana Składniki: 3 średniej wielkości (300g) banany 50g czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g mlecznej) 1 łyżka wódki lub innego alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: - banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, dodać wódkę, rozdrobnić blenderem na mus - 30g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, pozostałe 20g czekolady zetrzeć na drobne wiórki, schłodzić
Smakołyki Berenikiżółty ser np. salami wędzony boczek Dip: 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru sok z cytryny pieprz sól Nic prostszego! Pieczarki myjemy, osuszamy. Usuwamy dokładnie nóżki, aby pozostało wgłębienie. W to miejsce dajemy starty na tarce ser. Na to kładziemy mały plasterek wędzonego boczku. Pieczemy(...)temperaturze ok. 150-180 stopni. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny, chrzan, pokrojony drobno koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe
Kuchnia moimi oczamismaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, lub do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, lub do smaku 1 łyżka kaparów, lub do smaku przygotowanie Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek(...)średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare Garypolewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. polać sosem
Proste Potrawymąki orkiszowej typ 700 szczypta soli 1 opakowanie (7g) drożdży instant 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oleju kokosowego 3 średnie (250 g) marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki syropu klonowego Do miski wsyp mąkę, sól oraz drożdże. Posiekane orzechy upraż na patelni. Zdejmij z ognia i dodaj do nich olej kokosowy(...)się rozpuścił. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski i wciśnij do nich sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok. W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj też orzechy
Roślinna - blog wegańskialbo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko(...)mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział w konkursie
Ostra na Słodkomasła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi(...)delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. LEMON CURD: Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można
Cakes By Kejtskomplikowane, a smak powala! ;) Składniki: (18 cm) ciasteczka oreo 2 paczki (około 30 ciasteczek), masło 80g (50g+50g), mleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy(...)rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy
Cakes By Kejtnich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać
Cakes By Kejtłycha czereśni... Marzenie stanie się jawą już niedługo :) Składniki: 3kg czereśni (u mnie mieszanka odmian) 100ml wody 500g cukru (lub mniej, jeśli czereśnie były bardzo słodkie) pół łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Owoce umyć, przebrać, oderwać ogonki i wypestkować. Czereśnie umieścić w garnku o grubym dnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny(...)czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem
Cakes By Kejtszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić(...)połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu
Cakes By KejtSkładniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka 160 g miękkiego tłuszczu (u mnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki
Walijskie Pichceniezwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy(...)patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem
Pan i Pani Smith w kuchni