cytryna - 13435 przepisów (strona:265/896)

.865. pasiaste tofu 141

wyjęłam z lodówki i zjadłam (popijając gorącą kawą zbożową - równowaga temperatur musi być :D) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g tofu ~100ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) ~2 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~średni banan, ok. 100g po obraniu ~łyżka karobu BIO + łyzka wody Tofu, mleko, sok z cytryny, banana i substancję słodzącą miksujemy na gładką masę. Dzielimy

breakfast of dreams
.876. kaszka zamiast mąki 146

granatem podane z czekoladą ciemną słodzoną ksylitolem ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszki instant ryżowo-kukurydzianej ~jajko ~120ml ciepłej wody/mleka ~ew. cukier/stevia do połodzenia ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~60g ziaren granatu Kaszkę wymieszać z sodą i ew. cukrem/stevią, powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Następnie dodać żółtko, granat, sok z cytryny i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę

breakfast of dreams
.885. jaglanka czy murzynek? 155

roztopiona czekolada wypływająca ze środka...czekoladowe niebo ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~3 białka jaja* ~15g kakao ~4-5 łyżek mleka ~1/3 łyżeczki sody + łyżka soku z cytryny ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~2-3 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao) *białka zostały mi z robienia oponek na Tłusty Czwartek, ale jeśli nie macie takiego zapasu(...)możecie użyć dużego jajka i ok. 30-40ml mleka Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W misce mieszamy płatki, kakao, sodę, sol, cukier/stevię. Dodajemy białka, mleko, sok z cytryny i mieszamy ponownie. Pół masy przekładamy do kokilki, na to kładziemy czekoladę i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy jaglankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! :) ---------------------------------------------------------- Mój blog bierze udział

breakfast of dreams
.937. próba 171

niż płakać dzień przed że jest się nieprzygotowanym... PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki owsianej BIO Freasno ~jajko ~50g jogurtu naturalnego ~łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (np. Inka) ~łyżka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~cukier/stevia do smaku Mieszamy mąkę, żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie

breakfast of dreams
.944. a dziś...kokosowe oblicze 201

wiadomo na co trafi...Coś za bardzo ten kwiecień przeplata :P PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~30g mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy mąkę, sodę, sok z cytryny, sodę

breakfast of dreams
.962. niemożliwe staje się możliwe...wegański omlet biszkoptowy 210

owoce :) To w weekend piekę duży biszkopt! <3 A Was zostawiam z przepisem, który musicie wypróbować :) PRZEPIS /1 porcja/ ~puszka (420g) ciecierzycy ~40g mąki kukurydzianej ~łyzka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~cukier/stevia według gustu Do miski wlewamy zalewę z ciecierzycy (samą ciecierzycę zostawcie sobie na obiad ;)), dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem na wysokich

breakfast of dreams
.987. fioletowe chia 156

PRZEPIS /1 porcja/ ~40g nasion chia ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą

breakfast of dreams
.988. znowu tofu 196

bananowy krem z tofu podany z domową granolą malinowo-różaną~ PRZEPIS /1 porcja/ ~200g tofu naturalnego ~100g jogurtu sojowego ~średni, dojrzały banan ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu z bananem rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i jogurt i blendujemy na gładką masę. Dosładzamy do smaku. Schładzamy w lodówce min. 5h, a najlepiej całą noc. Podajemy z ulubionymi

breakfast of dreams
.992. czekoladowy (?) mus (?) z... 187

razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~120g jogurtu sojowego ~15g kakao naturalnego ~cukier/stevia/syrop z agawy do smaku Ciecierzycę, jogurt i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, słodzidło, mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki

breakfast of dreams
dżem z rabarbaru i truskawek. mój pierwszy. 234

słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz' ~1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki ~500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki ~sok z połowy cytryny ~szklanka cukru  Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, wymieszać i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest rozłożyć gotowanie

chili & sugar
domowa konfitura różana. 239

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!)  podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej misie(...)łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut

chili & sugar
zupa koperkowa (z ryżem) 271

kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody) ~2 pęczki koperku, ok. 100-120g ~1/3 szklanki jogurtu greckiego ~łyżeczka masła ~1/4 szklanki ryżu (60g), użyłam basmati ~łyżka soku z cytryny ~sól do smaku ~szczypta białego pieprzu ~szczypta cukru Koperek umyć, osuszyć i pokroić. W garnku stopić masło, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie zalać ryż gorącym bulionem i gotować(...)minut. Pod koniec gotowania wrzucić koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować zupę i gotować jeszcze ok. 5 minut od zagotowania. Zabielić jogurtem greckim (można śmietaną). Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji: Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
(korzenny) dżem z dyni i pomarańczy 277

KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g)  ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska cynamonu ~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi :)) Dynię(...)wyfiletować', tj. pozbyć się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ .  Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny  i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić dżem do ostudzenia. Ponownie zagotować (można to zrobić np. następnego dnia, nawet

chili & sugar
hummus, zrób go sam! 171

zalewy ~3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli macie w posiadaniu olej sezamowy jedną łyżkę oliwy możecie nim zastąpić) ~1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku ~3 - 4 łyżki soku z cytryny ~60-70g tahini ~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej) ~sól do smaku ~pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić

chili & sugar
keks biszkoptowy (keks w wersji lekkiej - bez tłuszczu i cukru) 245

20cm ~5 jajek ~100g mąki pszennej ~1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka oddzielić od żółtek(...)powoli, ciągle ubijając dodawać fruktozę (lub cukier). Gdy dodamy już fruktozę (cukier) dodajemy żółtka i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, bakalie i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki o dł. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w silikonowej). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy

chili & sugar