długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Wyjąć mięso i marchew (skórki wyrzucić), bulionem zalać kuskus, przykryć miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła(...)płyn i zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić
Kuchnia Prezydentowejwzgórzu Składniki na 2 porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć na tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać. Dodać ser, odrobinę soli, pieprzu(...)cytryny do smaku. Mieszać do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy(...)porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy
les mirabellespangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut. W rondlu rozgrzać olej
O kuchni z uczuciemszybko się ją przyrządza i to przemawia za tym by skorzystać z tej propozycji... Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kostki masła sól, pieprz świeżo mielony sok z 1/2 cytryny pęczek świeżego kopru Wykonanie: Kapustę z szatkujemy następnie sparzmy wrzącą wodą odcedzamy.W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem oraz sokiem(...)cytryny na koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego
kgwjanczewoświetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu(...)wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków. rrarossa@gmail.com
RAROSSAoleju kokosowego/wegańskiej margaryny odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania Pomidorowa salsa: 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól oraz pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki namocz, dokładnie wyszoruj i osusz na papierowych ręcznikach. Przełóż(...)nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wraz z posiekanym szczypiorkiem dodaj do pomidorów. Do warzyw dodaj sok z cytryny, oliwę, dopraw solą oraz pieprzem i całość delikatnie zamieszaj. Gotową salsę schowaj na chwilę do lodówki, aby się schłodziła. Upieczone, gorące ziemniaki przełóż na półmisek, podaj do nich kokilki
Roślinna - blog wegańskiOrzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie
Tradycyjna Kuchniaszklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy(...)tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny wszystko gotujemy i delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy. Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka. I wyciągamy formę z lodówki, na ciasto
Niezły Młynekśmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną
Made By Mom And Sondodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru pudru sok z jednej cytryny Przygotowanie: mąkę, masło i cukier puder mieszamy lub kilka sekund wyrabiamy mikserem, tak aby powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę, po czym ją rozwałkowujemy na około
greenscarfmalin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam w sklepie(...)taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej
Blondynka GotujeGorąco polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu sól Przygotowanie: Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Z imbiru, czosnku, posiekanej(...)papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnysłodsza tarta) 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy) 1 łyżka cukru pudru (można pominąć) 3 dojrzałe banany (w cętki) sok wyciśnięty z połowy cytryny gorzkie kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki(...)Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem. Post Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee
Poezja smaku