cytryna - 13435 przepisów (strona:275/896)

Deser - truskawkowa palisada 184

pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych

Kuchcik gotuje
Lekka Sałatka z Marynowanym Serem Cytrynowo Miętowym, Arbuzem i Truskawkami 188

Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie  Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt.   Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce

Blondynka Gotuje
Makaron a la Caprese 196

słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz

Kraina Miodem Płynąca
Cherry Coke- drink z wiśniową nutą 285

bardzo bardzo przypadł mi do gustu ;) Jeśli lubicie colę cherry, ten drink jest w sam raz dla Was! ;) Składniki: 50ml wódki wiśniowej Soplica 200ml coca-coli lub pepsi lód cytryna do dekoracji Colę mieszamy z wódką wiśniową i wlewamy do szklanki. Dodajemy lód i plasterek cytryny do dekoracji. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Truskawkowe "Mohito" 236

mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy cukier i truskawki, a następnie lód i alkohol. Szklankę dopełniamy Spritem lub 7Up'em. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Pstrąg w zielonej kołderce 190

Rybka samo zdrowie, każdy Ci o tym powie! Z nutą cytryny i bazylii smakują rewelacyjnie! 500 g pstrąga łososiowego Przyprawa do ryb RAFEX  (tu kupisz) Sól Pieprz 3 łyżeczki pesto z bazylią 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Mąka do obtoczenia Pstrągi dokładnie oczyszczamy i zeskrobujemy łuski. Nacieramy solą i pieprzem. Robimy delikatne nacięcia w poprzek. Każdego dokładnie

VioletoweKucharzenie
Paprykowe curry z cukinią 191

puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego  1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny  Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry  1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki(...)rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami.  5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry

Bananowe Pole
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 268

wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj(...)kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 207

Zapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto szpinakowe, Chef 243

krwi). Składniki: 200-250 g makaronu spaghetti 300-400 g świeżego szpinaku ok. 150-200 g twardego sera żółtego 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zblenduj: szpinak, ser żółty, czosnek, pestki słonecznika i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem(...)cytryny. Od razu wymieszaj z ciepłym makaronem i podawaj. Chef (2014, Jon Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu jakoś bardzo zachęcać – jest w większości ciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę i decyduje się

Qlinarnie i Qlinarnie
Pstrąg łososiowy z parowaru 177

upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.  Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego sok z cytryny oliwa z oliwek mielony pieprz cytrynowy pęczek koperku 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie) sól  Przygotowanie: Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i estragon(...)umyć i drobno posiekać. Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części

Kuchcik gotuje
SZASZŁYKI SEZAMOWE DROBIOWE 217

posmak, sezamowa paniereczka, pycha. Zasmakuje nie tylko dzieciom   Składniki:   500 g piersi z kurczaka  2 łyżki keczupu łagodnego  3 łyżki miodu  łyżka soku z cytryny  sól,pieprz  sezam- opakowanie  Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w szersze paseczki. Oprószamy solą i pieprzem Miód mieszamy z keczupem i sokiem z cytryny. W taka marynatę

Z Majeczką w kuchni
Szybka sałatka warzywna 359

obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem..       1  kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora , ogórka pokroić

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka po Janczewsku 176

filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu(...)łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Detoks - dzień 3 268

granulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż buraki, ale to jeszcze nie to o co mi chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo

pyszne zdrowości