jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą
Kuchenna KontrrewolucyaDziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na ok. 1 litr napoju Składniki: 1 pęczek świeżej mięty 1 litr wody 1 cytryna 3 łyżki cukru lub miodu Wykonanie: Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli(...)możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatitystopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy(...)studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy
Salonik smakówdżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :) Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!! Składniki: 1 kg truskawek 50 dag rabarbaru 50 dag cukru 1 laska wanilii 1/2 soku z cytryny Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować(...)Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować na mokro 20 minut
Delicious TitbitsPIANKĘ TRUSKAWKOWĄ: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce) 3/4 szklanki cukru pudru 500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 1/4 wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm wyłóż papierem(...)przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną
Słodko-Słony Świat Ilonyjeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam w sklepie internetowym) Wykonanie(...)taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo
Blondynka Gotujeogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy(...)przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu
Pyry na Gazrumu otrzymamy potrawę dla dorosłych!. Ale jeśli pominiemy rum będzie to danie nadal bardzo smaczne. Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego rumu 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 4-5 plastrów świeżego ananasa (obrany, wycięty rdzeń) 1 szklanka płatków kokosa Przygotowanie: Wymieszać miód, rum i sok z cytryny lub limonki w szerokim naczyniu. Dodać do niego plastry ananasa
naRuszciegotować. Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym. Szybko i smacznie. Składniki: 400 g makaronu dowolnego 500 g truskawek sok z połówki cytryny 3 łyżki miodu lub cukier kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe zmiksować. Dodać miód(...)cytryny, wszystko wymieszać. Polać makaron sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty. Smacznego. makaron z sosem truskawkowym
O kuchni z uczuciem200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Z botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na patelni(...)minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście. 4. Kiedy risotto będzie gotowe dolewamy śmietankę i wrzucamy starty na tarce żółty ser. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem
Szefowa kuchniSkładniki: (na 6 sztuk) około 1 litra napoju gazowanego Fanta bądź innego podobnego pomarańczowego napoju po 1 plasterku cytryny bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać po 3/ wysokości fanty. 2. Włozyć plasterek cytryny 3. Dopełnić płynem jeśli jest miejsce 4. Nałożyć patyczek. Mrozić: Do całkowitego zamrożenia
KreatywnePinybiszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao(...)Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Masa: Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką . Wafelki śmietankowe kroję w drobną kostkę, wrzucam do masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam
Ciasteczkowy Potwórspecjalnych umiejętności kulinarnych :) Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny około 75 dag jabłek Dodatkowo: cynamon cukier brązowy cukier puder Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)oraz cukier waniliowy i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy
My simple kitchenmoim stole. Jeśli zatem znudziły się Wam tradycyjne pieczone jabłka, polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka(...)zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku topimy 100 g cukru, by powstał lekki karmel. Następnie dodajemy wodę, sok z cytryny, wino i przyprawy. Wkładamy pigwy i gotujemy tak długo, aż zmiękną. Formę do zapiekania smarujemy lekko masłem. Przekładamy do niej pigwy. Pozostały sok jeszcze gotujemy parę minut by odparował i polewamy nim owoce (wystarczą
My simple kitchenSkładniki na dużą keksówkę: 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru 4 jajka 30 dag mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka 1/3 aromatu waniliowego 10 dag siekanych orzechów włoskich 3 duże jabłka Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać aromat i skórkę z cytryny. Do ciasta wsypać 3/4 pokrojonych jabłek i 3/4 orzechów. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch rozłożyć resztę jabłek i posypać pozostałymi orzechami. Piec
My simple kitchen