cytryna - 13435 przepisów (strona:282/896)

Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 256

opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania. :) Pierś najlepiej przygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy(...)ponieważ nie będzie nadawać się do zrobienia z niej pasty. Gdy będzie gotowa wrzucamy ją do blendera i dolewamy do niej kilka łyżek syropu z ananasa oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasty, jednak nie na całkowicie gładko. Pod koniec miksowania sprawdzamy, czy pasta nie jest zbyt gęsta i w razie potrzeby podlewamy ją kilkoma łyżkami słodkiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec indyczy duszony z warzywami 147

soczysty! Do tego delikatny i mało wymagający. 1 spory udziec indyczy bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 168

śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Pulpety mięsno-brokułowe w zielonym sosie z żółtym serem 118

mięsnego (może być z kostki) ok. 30g żółtego sera 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł kroimy na połowę. Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa, po czym wszystko(...)płynem, należy dolać wody. Do zmiksowanego brokuła wlewamy trochę bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu. Doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną soli, a pod koniec gotowania dorzucamy starty ser i porządnie mieszamy. Ja dodałam także łyżkę mrożonego koperku dla efektu wizualnego. :) Gotowe pulpety podajemy na podgrzanym

Kuchenna Kontrrewolucya
Syrop z mięty 148

jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą

Kuchenna Kontrrewolucya
Lemoniada miętowa 140

Dziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na ok. 1 litr napoju Składniki: 1 pęczek świeżej mięty 1 litr wody 1 cytryna 3 łyżki cukru lub miodu Wykonanie: Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli(...)możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z ryżem preparowanym 175

stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy(...)studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy

Salonik smaków
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą wanilii 138

dżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :) Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!! Składniki: 1 kg truskawek 50 dag rabarbaru 50 dag cukru 1 laska wanilii 1/2 soku z cytryny Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować(...)Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu.  Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować  na mokro 20 minut

Delicious Titbits
SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 424

PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce) 3/4 szklanki cukru pudru  500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny  1/4 wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm  wyłóż papierem(...)przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.  Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.  Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną

Słodko-Słony Świat Ilony
Lody Jeżynowe Domowe 166

jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam w sklepie internetowym) Wykonanie(...)taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo

Blondynka Gotuje
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 183

ogórka.  Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.  Warzywa mieszamy(...)przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu

Pyry na Gaz
Grillowany ananas z kokosem 214

rumu otrzymamy potrawę dla dorosłych!. Ale jeśli pominiemy rum będzie to danie nadal bardzo smaczne. Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego rumu 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 4-5 plastrów świeżego ananasa (obrany, wycięty rdzeń) 1 szklanka płatków kokosa Przygotowanie: Wymieszać miód, rum i sok z cytryny lub limonki w szerokim naczyniu. Dodać do niego plastry ananasa

naRuszcie
Muffinki podwójnie kokosowe 191

pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Jajka roztrzepać, dodać roztopione masło i sok z cytryny, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Formę wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Makaron z sosem truskawkowym 120

gotować. Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym. Szybko i smacznie. Składniki: 400 g makaronu  dowolnego 500 g truskawek sok z połówki cytryny 3 łyżki miodu lub cukier kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe zmiksować. Dodać miód(...)cytryny, wszystko wymieszać. Polać makaron  sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty. Smacznego. makaron z sosem truskawkowym

O kuchni z uczuciem
Risotto z botwinką 214

200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Z botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na patelni(...)minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście.  4. Kiedy risotto będzie gotowe dolewamy śmietankę i wrzucamy starty na tarce żółty ser. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem

Szefowa kuchni