cytryna - 13435 przepisów (strona:291/896)

Racuchy drożdżowe 370

obiadowy posiłek z kompotem rabarbarowym (propozycja) Składniki: 3 jajka całe 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży świeżych 1 łyżeczka soku z cytryny Ponadto  1 banan cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę szklanki. Rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dokładnie łączymy składniki(...)ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki

kgwjanczewo
Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 324

jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: 150g mąki 125g jogurtu greckiego 50g oleju 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny kruszonka 20g mąki pszennej 15g masła 15g cukru pudru Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz

Smakołyki Bereniki
Buraczki zasmażane ze smietana 142

mojego przepisu i beda Wam smakowaly :D  Mi i mojemu mezczyznie smakuje :D  Składniki:   1 kg buraków 1 kwaśne jabłko ( nie koniecznie) 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany 1 kopiata łyżka mąki sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce(...)jabłkiem. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy buraki i jabłko, smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 min). Do buraków dodajemy sok z cytryny, sol, pieprz, cukier. W kubku mieszamy śmietanę z mąka i wlewamy do buraków . Mieszamy, dusimy jeszcze około 3- 5 min. SMACZNEGO

PychaDania
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 163

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta gruszkowo- orzechowa 138

orzechy... W ten sposób powstała dziś pyszna tarta! Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła lub margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany(...)dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek

Tradycyjna Kuchnia
Konfitury z zielonych pomidorów 108

dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około 2 godzin na bardzo wolnym

Tradycyjna Kuchnia
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 112

zbędnych kilogramów, dając uczucie sytości i przyspieszając metabolizm, Składniki: ½ kg filetów rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy Ziele angielskie Sól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowy kompot wigilijny 100

które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki rybne- ekspresowo 111

czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić- zostawić na godzinę. W naczyniu posmarowanym masłem ułożyć rybę, dodać pokrojoną cytrynę, posypać siekaną cebulką. Całość podlać kilkoma łyżkami bulionu. Piec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Mus marchewkowy- deser light 101

Miałam ochotę dziś na coś pysznego, ale z drugiej strony lekkiego. Tak powstał pyszny mus marchewkowy. Samo zdrowie :) Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki soku z cytryny 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płatków migdałowych Sól do smaku Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać, pokroić i podlać sokiem z cytryny. Dodać cukier

Tradycyjna Kuchnia
Poncz królewski na sylwestrową noc 132

racji z dzisiejszej Nocy Sylwestrowej przygotowałam pyszny poncz. Składniki: 1 puszka ananasów  6 cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy

Tradycyjna Kuchnia
Gazpacho z tortillą 93

cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek, łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około(...)godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę z awokado i tortillę włożyć do zupy i w razie potrzeby doprawić

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone ziemniaki z pastą pietruszkową 147

Pyszna przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Placki kukurydziane z salsą 132

gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki(...)cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Karmelowe gruszki 146

szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną wodą

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania