cytryna - 13435 przepisów (strona:295/896)

Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa 157

gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka posiekanego tymianu, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej bazylii, inne zioła wg. uznania, sok i skórka otarta w wyszorowanej z cytryny, sól i pieprz do smaku. Do podania: kiełki słonecznika, mizeria z ogórka i rzodkiewki, grzanki lub tosty. Przygotowanie:   Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię(...)zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary chwilę dusić. Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować. Dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, serek lub jogurt, doprawić do smaku. Tkaniny lniane  Kardelen   i  sztućce  Hardanger   Bestikk   by  Mira design . Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

SzczyptaSmaQ
Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą 165

chyba każdy z nas jest spragniony i szuka czegoś na ochłodzenie do picia. W takie dni polecamy orzeźwiającą domową lemoniadę bądź jak kto woli wodę smakową. U nas zagościło cytrynowe orzeźwienie z nutą limonki i mięty. Taka woda idealnie nada się również jako napój na grillowe spotkania. Kolejnym jej atutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy(...)zdrowie  ;)  Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej wody mineralnej 1,5 dużej cytryny 1 limonka 2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki) 10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE :  Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą lub sparzamy wrzątkiem.  Następnie jedną z cytryny rozkrawamy i wyciskamy z niej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryba na warzywnej pierzynce 141

marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz  4 świeże pomidory  szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa

W kuchennym oknie Ewy
Dip guacamole 144

dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15 min. Składniki: 1 awokado ¼ papryki czerwonej lub zielonej 1 średni pomidor ½ czerwonej cebuli ½ cytryny Sól chili (lub pieprz kayen) Przygotowanie: 1. W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę, cebulę i pomidora (bez pestek) 2. Obrać avokado, wyjąć pestkę i zgnieść widelcem na papkę dodając(...)cytryny 3. Wszystkie składniki zmieszać razem, doprawić solą i chili. Guakamole jest doskonałe do krakersów, cykorii oraz jako dodatek do naleśników po meksykańsku, buritto i tortilli. Ja lubię je nawet samo   The post Dip guacamole appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Mleczny makaron z truskawkami. 223

zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę.  Składniki: 150 ml mleka 2% 2 g agaru nasiona z połowy laski wanilii miód do smaku truskawki sok z cytryny mięta do dekoracji Wykonanie: Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą(...)lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem.  Moje dzieci tę wersję uwielbiają

Malinowe Pocałunki
Sałatka z arbuzem i kiełkami 161

liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, ćwiartka arbuza, 10 sztuk pomidorków cherry, garść kiełków brokuła, 1,5 łyżki Oleju Rydzowego ze sklepu SEMCO, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Arbuza obieram ze skóry i kroję w kostkę. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki(...)sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam. 3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO .  Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego charakterystyczną cechą jest czysty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 138

niż klasyczna konfitura z róży ucieranej. Jedno jest pewne… długo nie postoi ;)    Składniki: 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona) 480 g cukru 5 g kwasku cytrynowego 250 ml wody Sposób przygotowania: Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków).Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle(...)cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny). Gorący wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Nie potrzeba pasteryzować. Jaka róża do konfitury różanej?   WSZYSTKIE róże są jadalne byle nie były pryskane

Pyry na Gaz
Czekoladowa pokusa pod cytrynową chmurką 236

równie szybko jak się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej około 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1 średni banan sok wyciśnięty z 1 cytryny kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek do mleka) wlewamy szklankę mleka. Gdy mleko zacznie się gotować wkładamy połamaną czekoladę i ciągle mieszamy(...)lekkim przestudzeniu przekładamy do szklaneczek lub pucharków. Na czekoladową warstwę wylewamy ostrożnie cytrynową chmurkę. Przygotowanie cytrynowej warstwy: Do misy blendera wkładamy pokrojonego banana i wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (około 2 łyżki). Miksujemy do uzyskania puszystej pianki.  Na koniec w każdym pucharku umieszczamy delikatnie słodkie czereśnie. Smacznego

Słodkie okruszki
Truskawkowy mus jaglany 173

łyżek kaszy jaglanej 6 sztuk daktyli 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego 2 szklanki truskawek (ok.300g) ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny uprażone płatki migdałów i truskawki do podania Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, wraz z daktylami przełóż do garnka i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj(...)mleko kokosowe i dokładnie zamieszaj. Odłóż na moment do przestudzenia.  Do kielicha blendera wrzuć umyte i obrane z szypułek truskawki, dodaj ziarenka wanilii, syrop klonowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Do czerwonego soku dorzuć teraz ugotowaną kaszę z daktylami oraz mlekiem kokosowym i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do pucharków lub kieliszków, ozdób kawałkami

Roślinna - blog wegański
Lasagne z cukinią 124

łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oliwki, kapary i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy 3 minuty(...)przygotowania cały czas mieszać. W garnku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąką, mieszamy uzyskując gładka konsystencję. Stawiamy z powrotem na ogień i stopniowo dodajemy mleko. Doprawiamy solą, cytryną i gałką muszkatołową. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany

greenscarf
Makaronowy omlet z kurczakiem i warzywami 189

Bardzo syte i smaczne danie obiadowe. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut(...)oleju z cytryną i bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Sernik w łaty 194

masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki(...)formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier:  Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.  Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 171

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny

karmelowy
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 140

kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną(...)uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj

MamaOskarka
Surówka z młodej kapusty. 206

kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo mielony pieprz łyżeczka soku z cytryny Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż głąba, następnie szatkujemy na drobno nożem. Poszatkowaną kapustę solimy i ugniatamy ręką, aby zaczęła puszczać soki. ugniatamy i zostawiamy na 10-15 minut(...)czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli). Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania