cytryna - 13435 przepisów (strona:301/896)

Sos malinowy na zimę 227

nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy

Kuchenne aromaty
Sernik z kremówką 199

żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 5 kostek sera (1kg) 1,5 szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka(...)kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę

Kuchenne aromaty
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 190

idealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy pół litra mleka 4 łyżeczki cukru garść nerkowców Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki, ścieramy na tarce o grubych(...)dosłodzić więcej) oraz cynamonem, aż puszczą sok. Sok można nieco odparować lub odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki

MamaOskarka
Domowy miód 109

tylko spróbować albo nie ma dostępu do większej ilości kwiatków. Zdjęcia robione od razu po przelaniu do słoiczka stąd białe pęcherzyki :) Składniki: 100 g kwiatów z mniszka lekarskiego mała cytryna 120 g cukru Kwiatki bez łodyg kładziemy na białych kartkach na godzinę by wyszły z nich robaczki. Zalewamy wodą by przykryło kwiatki i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia(...)zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie kładziemy gazę na sitku i nad garnkiem odcedzamy napar, na końcu dociskamy kwiatki. Do naparu dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, by miód zgęstniał. Przelewamy do słoiczka. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
świeże śledzie z piekarnika... 183

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 207

Jego właściciel Giuseppe Cipriani, znając zalecenia lekarskie dla swojej przyjaciółki – hrabiny Amalii Mocenigo, postanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia(...)dodatkowo rozwałkowujemy i wykładamy na nasmarowaną oliwą powierzchnię naczynia. Musimy być staranni, gdyż mięso położone na nienasmarowaną powierzchnię przyklei się. Carpaccio polewamy oliwą także od góry. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pokrojonym w cienkie plasterki parmigiano reggiano. Smacznego

Bon Ton Italia
Pieczony pstrąg z warzywami i roszponką 130

wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy wszystkie składniki,  koszt dania dla dwóch osób ok. 15PLN) W pierwszej kolejności przygotowujemy masę do nadziania(...)środek jej brzuszka.  Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę.  Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła, z zewnątrz skrapiamy cytryną i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni. ( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się upiekła) Mrożone

upichcona
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 208

szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite(...)delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą. Ja uwielbiam z zimnym mlekiem

upichcona
Surówka z młodej kapusty 129

surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę(...)drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 175

opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku(...)szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Koktajl z rumiankiem i marchewką 207

typu Champion (słodkie) Garść suszonej żurawiny 2 łyżeczki miodu Napar (125ml) z 2 torebek rumianku Napar (50-60ml) z niecałej torebki dzikiej róży Szczypta kardamonu Łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Obraną marchewkę i jabłko kroimy na małe kawałki i umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy żurawinę, miód, sok z cytryny, kardamon oraz napar z rumianku i dzikiej róży

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy 113

zadba również o nasze zdrowie (zwiększy odporność, korzystnie wpłynie na nasze serce). 1 grejpfrut 1 szklanka mleka 2% 500 g truskawek 50 ml miodu 3 łyżki soku z cytryny Grejpfruta dokładnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy i dolewamy mleko. Truskawki myjemy i  obieramy z szypułek. Dokładnie miksujemy z miodem i sokiem(...)cytryny. Do połowy kieliszków wlewamy zblendowane truskawki. Po ściance przez lejek delikatnie dolewamy grejpfruta. Dekorujemy truskawkami

VioletoweKucharzenie
Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie 166

Składniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka  sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z  cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem......              Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się

Gaździnka warzy