surówkę do obiadu z pora i pomidora. Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Pomidory pokroić(...)mniejsze kawałki. Wszystko połączyć razem z natką pietruszki. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cząbrem i polać surówkę. Wymieszać
O kuchni z uczuciemspróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem(...)orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości. CAŁOŚĆ: Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem. Smacznego
Ostra na SłodkoEleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy(...)Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki
Piąty grzech głównysałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy(...)cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki lub ćwiartki oraz
Piąty grzech głównysezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić sokiem(...)cytryny (dzięki temu awokado zachowa swój ładny, zielony kolor
Piąty grzech głównymniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować(...)czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi
Moniki Smakołykigroszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa. Składniki: 4 duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez(...)cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny
Pyry na Gazmąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności(...)upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Jeśli to konieczne wyrównujemy wierzch biszkoptów. Nasączamy ponczem z wody i soku z cytryny. Myjemy truskawki i odkładamy najładniejsze sztuki do dekoracji – u mnie zmieściło się 8. Resztę kroimy na kawałki i miksujemy na mus, z którego zrobimy krem. Do garnka
CiastkozercyToko z azjatycką żywnością. SKŁADNIKI na 4-6 porcji: 1,2 kg kurczaka :udka lub tuszka na rosół 3 l zimnej wody 1 duża cebula w całości 1 trawa cytrynowa 1-2 cm kawalek imbiru (oskrobany i pokrojony w plasterki) 1-2 suszonych papryczek chili 2-3 cm kawałek korzenia laos (pokrojony w plasterki) 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego(...)opiec ją bezpośrednio nad ogniem innego palnika by nabrała z każdej strony czarnych plamek dzięki czemu cebula nabierze aromat pieczenia. Całą podpieczoną cebulę wrzucić do garnka z mięsem. Trawę cytrynową rozkroić wzdłuż i w kilku miejsca uderzyć moco górną nieostrą stroną noża po przeciętej stronie by puściła olejki eteryczne.Wrzucić ją w całości do garnka. Dodać też pokrojony w plasterki
Sztuka gotowania w/g Samiryryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone) 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla) kilka listków kolendry a najlepiej(...)tajskiej lub zwykłej bazylii. Red curry podgrzać razem z połową mleczka kokosowego. Potłuc przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową tempą stroną noża i zawiązac z niej supły.Dodać do curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki
Sztuka gotowania w/g Samirymasę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy(...)ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniacukru opakowanie cukru waniliowego 5 średniej wielkości suszonych moreli ( ok.1/4 szklanki) drobno pokrojonych Składniki mokre : 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka soku z cytryny Wykonanie - bardzo proste i szybkie Do malej miski przesiałam mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, wsypałam oba cukry, wiórki kokosowe i suszone morele - wymieszałam Do dużej miski wbiłam jajko, wlałam(...)jogurt, olej i sok z cytryny Suche składniki przesypałam do dużej miski - wymieszałam bardzo krótko tylko do połączenia składników**. Gotową masę przekładałam do papilotek - po łyżce na każdą foremkę. Jeśli włożysz ciasto po sam brzeg może ono podczas pieczenia "uciec" z papilotki. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut * papierowe lub silikonowe foremki ** zbyt długie mieszanie spowoduje
apetytnapieczeniecytrusów. Kupiłam, ale dość długo stała nieużywana. Ponieważ ostatnio często się przeziębiamy, więc ruszyła produkcja soków. Praktycznie codziennie wyciskamy pół litra soku, który szybko znika. Wypróbowywaliśmy różne wersje : limonka, cytryna i pomarańcze w różnych proporcjach, ale ostatecznie połączenie poniższych owoców stało się podstawą i idealnym jak dla naszych kubków smakowych połączeniem. Pół limonki, połowa grejpfruta, pół cytryny, trzy pomarańcze ( duże
apetytnapieczenieSkładniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, skropić kilka(...)kroplami soku z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie połączyć. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiśrednie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu 150 g śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę(...)wlać do zupy ciągle mieszając. Zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i również wlać do zupy. Zagotować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym kozim serem. Smacznego
Oryginalny smak