masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy(...)ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniacukru opakowanie cukru waniliowego 5 średniej wielkości suszonych moreli ( ok.1/4 szklanki) drobno pokrojonych Składniki mokre : 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka soku z cytryny Wykonanie - bardzo proste i szybkie Do malej miski przesiałam mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, wsypałam oba cukry, wiórki kokosowe i suszone morele - wymieszałam Do dużej miski wbiłam jajko, wlałam(...)jogurt, olej i sok z cytryny Suche składniki przesypałam do dużej miski - wymieszałam bardzo krótko tylko do połączenia składników**. Gotową masę przekładałam do papilotek - po łyżce na każdą foremkę. Jeśli włożysz ciasto po sam brzeg może ono podczas pieczenia "uciec" z papilotki. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut * papierowe lub silikonowe foremki ** zbyt długie mieszanie spowoduje
apetytnapieczeniecytrusów. Kupiłam, ale dość długo stała nieużywana. Ponieważ ostatnio często się przeziębiamy, więc ruszyła produkcja soków. Praktycznie codziennie wyciskamy pół litra soku, który szybko znika. Wypróbowywaliśmy różne wersje : limonka, cytryna i pomarańcze w różnych proporcjach, ale ostatecznie połączenie poniższych owoców stało się podstawą i idealnym jak dla naszych kubków smakowych połączeniem. Pół limonki, połowa grejpfruta, pół cytryny, trzy pomarańcze ( duże
apetytnapieczenieSkładniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, skropić kilka(...)kroplami soku z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie połączyć. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiśrednie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu 150 g śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę(...)wlać do zupy ciągle mieszając. Zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i również wlać do zupy. Zagotować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym kozim serem. Smacznego
Oryginalny smakszklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny) 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) Wykonanie: ciasto: W jajkach oddzielić(...)będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka). Czekolady
Kuchcik gotujetortownicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3): 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru + czerwony barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie(...)osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać, nie będą się kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny. Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu . Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu. Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy
Ciastkozercywyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Nasączenie: sok z 2 cytryn
Chocolate Muffin Blogmaślanki, jogurtu i mleka. Składniki: - 2 litry maślanki - 1,5 litra mleka UHT 3,2% (słodkie) - 1,5 litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską) Wszystkie składniki wlewamy do dużego garnka (6 litrowy), dodajemy sól, sok z cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny
mojewypiekiinietylkoZarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy(...)pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchnikwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy(...)odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte
Mango PapajaSkładniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno(...)małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią. -Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. -W międzyczasie ugotować makaron. -Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać. -Spaghetti przełożyć na talerze
Zakamarki mojej kuchniProsty sposób na smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy
Kolorowy Przepisownikprzyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku świeża kolendra, posiekana (do dekoracji) plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji) Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw(...)mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts, cubed 3 tablespoons olive or coconut oil salt and ground black pepper
karmelowyselera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki 60 ml maślanki 1 łyżki soku z cytryny sól, pieprz W misce mieszamy kapustę, fenkuł, seler i natkę. Łączymy maślankę z sokiem z cytryny i przyprawami. Polewamy surówkę. Mieszamy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry