Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa – 2 łodygi * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 1 szt * cynamon – 1 laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze. PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA Na granicie już od jakiegoś czasu mam przyjemność smażyć ( też marki Ballarini ) i już wielokrotnie pisałam , że jestem zachwycona tym materiałem. Linia Lucca
Ostra na Słodkoaromatu. Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków. SKŁADNIKI: 300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki) 1 litr wody sok z 1 1/2 cytryny 1 kg cukru A jak to zrobić: Kwiaty włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Garnek odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce(...)zrobił się mocny napar. Po tym czasie wywar odcedzić przez sito, wyciskając dodatkowo kwiaty. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop zacznie gęstnieć, a konsystencją przypominać lejący miód. Przechowywać w słoiczkach. Specjalne podziękowania dla Halinki, która z poświęceniem zbierała dla mnie mniszki na własnej działce
Kuchnia w opałachKORYCIŃSKI. A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO do smażenia Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej(...)robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję na ciepło. Do przygotowania kieszonek użyłam
Z Majeczką w kuchniłyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia(...)podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny . Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy ) Wstawiamy do piekarniki
Słodkości i nie tylkośrednie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat. Ser oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie nasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga(...)lubią wyskakiwać z patelni dlatego polecam prażyć pod przykryciem. Sos jest równie prosty do małej miseczki przelewamy oliwę dodajemy zioła, sól, pieprz oraz czosnek. Zakrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na talerzu wyłożonym sałatą układamy ser, pomidory całość posypujemy prażonymi ziarnami i a wierzch polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Thébaudiére, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2013 ( 19,99 zł) Wino idealne na ciepłe dni. Pachnie może niezbyt intensywnie, ale wyczuwamy w nim wyraźne aromaty owocowe (cytryna, zielone jabłka) oraz odrobinę wanilii. Usta są dość pełne i krągłe. Niezbyt wysoka kwasowość powoduje, że wino to na pewno znajdzie wielu amatorów. Schłodzone, idealne jako aperitif oraz do lekkich sałatek(...)słodkimi znajdziemy tam dwa bardzo przyjemne dobre wina. Pierwsze to wzmacniany Muscat de Rivesaltes Trésors du Roussilon 2012 (19,99 zł), atakują nas w nim mocne aromaty lichii, moreli, cytryny, troszkę miodu oraz nuty kwiatowe. Wino jest mało kwasowe stąd może wydawać się lekko przesłodzone ale pije się je naprawdę przyjemnie. Pić mocno schłodzone do 4-6 stopni. S ommelier
królestwo garówtymianku. Nie uwierzę że nie wypróbujecie! POLECAM ogromnie! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 młoda kapusta 1-2 młode marchewki Sok z ok, połowy cytryny Mała garstka świeżego tymianku (nie może być przesuszony) Sól himalajska Cukier bądź cukier brzozowy(polecam) Przygotowanie: 1/ Kapustę obieramy z liści z wierzchu, kroimy na 4 części, usuwamy głąb(...)zdjęciu wygląda surówka). Dodajemy obraną marchewkę i również drobno szatkujemy. 2/ Tymianek rwiemy w dłoniach bardzo drobno i dodajemy do surówki. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. SMACZNEGO i NA ZDROWIE
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)szczyptą kminku. Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem łyżki masła, przyprawić go solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny (wedle smaku) na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć ziemniaki ze szpinakiem - zblendować na gładką masę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Polać łyżką oliwy i wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Po ok 30 min grillować (ja dziś
Gaździnka warzynich pyszny syrop. Ma on wiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie, ma wiele cennych witamin i minerałów. SKŁADNIKI: 300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza), 1,5 cytryny, 3 szklanki cukru, 5 szklanek wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasidrobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm x 2 cm 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, himalajska 2 - 3 szczypty suszonego estragonu - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżki śmietany Crème fraîche oliwa z oliwek 1 l 100 ml zimnej wody(...)Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze z dodatkiem śmietany Crème fraîche dodaj stopniowo wasabi - dozuj i sprawdzaj smak, bo być
Szybko SzybkowarPosypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :) Kruche markizy Składniki: 25 dag mąki tortowej 15 dag masła 4 łyżki cukru pudru jajko skórka otarta z cytryny szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy
Lawendowe Niebonalewka im starsza tym lepsza. Składniki: ok. 1 l miękkich pędów sosny, 800 g białego cukru, 100 g cukru muscovado (opcjonalnie), 500 ml spirytusu, sok z 1-2 cytryn. Przygotowanie: Pędy rozłożyć na płasko w szerokim słoju, zasypać białym cukrem, odstawić w ciemne i cieple miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić przez gazę, dodać spirytus, sok z cytryny i cukier muscovado
SzczyptaSmaQsamych płatków. Przepis zasięgnęłam od Babeczki35 z Doradcy Smaku Składniki: (na ok. 4 słoiki 250g) 400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. (I tak oglądałam każdy kwiatek(...)odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, w sumie jak mocna herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi bo musiałam dodać więcej cukru i kwasku bo syrop był za gorzki. Gotujemy przez 2 godziny co jakiś czas mieszając żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków
W kuchni bez szafekopakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych ! oliwa z oliwek cytryna jogurt naturalny majeranek, pieprz, słodka papryka, sos sojowy W garnku wielkości ok. 3 litrów nastawiamy wodę do zagotowania. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę, seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy(...)dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie 2 łyżki jogurtu naturalnego należy rozmieszać z jedną łyżką mąki. Dobrze jest do jogurtu dodać gorącą zupę, ponieważ zahartujecie jogurt i nie zważy się po dodaniu do zupy
vegetanie