Składniki: (na 3-4 porcje) 500 g makaronu spaghetti 3 buraki- średnie bądź duże 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych 1/4 szklanki tartego sera sok 1/2 cytryny oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu. sól i pieprz do smaku śmietana 36% do dekoracji(...)Przygotowanie: 1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować 2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować 3.Na sam koniec blendowania dodać oliwę z oliwek by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. 4. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z makaronem ugotowanym al dente (al dente: niedogotowany/ w pół miękki). Makaron zabarwi się na różowy kolor
KreatywnePinyczekoladowa również skradła moje serce. SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych górskich 5 łyżek kakao 4 łyżki miodu 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju sok z połowy cytryny 8 łyżek siemienia lnianego 100 g rodzynek 200 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE Kakao, miód, cukier, sól, olej i sok z połowy cytryny wymieszać dokładnie i podgrzać na małym ogniu. Masa
zabawa smakiemumytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam), 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Znakomicie smakują z młodymi ziemniaczkami
SzczyptaSmaQśredni korzeń pietruszki 1 cebulę 2 ząbki czosnku pół papryczki chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem(...)oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc
Basia w kuchnitalerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15 g startego sera np. radamera, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta(...)żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Chipsy serowe: Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy
Moniki Smakołykiniecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo dużo do roboty i chcemy ładny kolor w międzyczasie możemy wrzucić je do wody(...)łyżka kwasku cytrynowego przeciwko ciemnieniu. Kroimy jabłka na kostkę. Przekładamy do garnka i na dno dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła
Lubczyk i Waniliaorzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą
Ostra na Słodkoktóra doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami
Kraina Miodem Płynącaśniadanie do pracy. Składniki : 1/3 szklanki kaszy jaglanej 5 rzodkiewek 18 czarnych oliwek 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1-2 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa pieprz sok z cytryny ewentualnie: nasiona chia Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (1,5 szklanki) i gotować. Od momentu zawrzenia gotować 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin(...)kaszy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do kaszy. Rozdrobnić natkę pietruszki i też dodać do kaszy razem z kaparami w całości. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Moim zdaniem sól w tej sałatce jest zbędna, ale jeśli ktoś uważa inaczej, może ją dodać. Bronić nie będę ;) Ewentualnie do sałatki można dodać nasiona chia (szałwii hiszpańskiej). Sałatka smakuje
Weekendy w domu i ogrodziemiseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru wsypałam tyle, żeby masa
Blondynka Gotujepiękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki
Kuchnia Beatyścisłym przestrzeganiu wskazówek blanszowania. Bardzo ważne jest również to by szparagi były całkowicie suche. Składniki: 1 mała szalotka 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki musztardy Dijon ½ cytryny, świeżo wyciśniętej 1 łyżka octu balsamicznego świeżo zmielony, czarny pieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 kg szparagów, z przyciętymi końcówkami 2 łyżki prażonych nasion sezamowych Przygotowanie(...)przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów
naRuszcieczosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Sos: Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos i zmiksować, dolać 2 łyżki oleju i miksować około(...)minutę, dodać 2 łyżki oleju i miksować 1 minutę, wlać resztę oleju i miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz. Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Sałatę układać
dom-agi.plczyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C Składniki na sos : miód, cytryna, oliwa z oliwek. Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
Proste Potrawyfiletów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy(...)mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze
kgwjanczewo