orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą
Ostra na Słodkoktóra doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami
Kraina Miodem Płynącaśniadanie do pracy. Składniki : 1/3 szklanki kaszy jaglanej 5 rzodkiewek 18 czarnych oliwek 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1-2 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa pieprz sok z cytryny ewentualnie: nasiona chia Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (1,5 szklanki) i gotować. Od momentu zawrzenia gotować 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin(...)kaszy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do kaszy. Rozdrobnić natkę pietruszki i też dodać do kaszy razem z kaparami w całości. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Moim zdaniem sól w tej sałatce jest zbędna, ale jeśli ktoś uważa inaczej, może ją dodać. Bronić nie będę ;) Ewentualnie do sałatki można dodać nasiona chia (szałwii hiszpańskiej). Sałatka smakuje
Weekendy w domu i ogrodziemiseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru wsypałam tyle, żeby masa
Blondynka Gotujepiękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki
Kuchnia Beatyścisłym przestrzeganiu wskazówek blanszowania. Bardzo ważne jest również to by szparagi były całkowicie suche. Składniki: 1 mała szalotka 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki musztardy Dijon ½ cytryny, świeżo wyciśniętej 1 łyżka octu balsamicznego świeżo zmielony, czarny pieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 kg szparagów, z przyciętymi końcówkami 2 łyżki prażonych nasion sezamowych Przygotowanie(...)przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów
naRuszcieczosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Sos: Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos i zmiksować, dolać 2 łyżki oleju i miksować około(...)minutę, dodać 2 łyżki oleju i miksować 1 minutę, wlać resztę oleju i miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz. Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Sałatę układać
dom-agi.plczyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C Składniki na sos : miód, cytryna, oliwa z oliwek. Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
Proste Potrawyfiletów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy(...)mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze
kgwjanczewobazie awokado - podany przepis jest przepisem bazowym. Do Guacamole możemy dodatkowo dodać pokrojona paprykę, papryczkę chili lub pomidory. Guacamole - Oryginalny Przepis - Składniki: 2 awokado 1 limonka (lub połowa cytryny) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kolendry szczypta pieprzu Guacamole - Oryginalny Przepis - Sposób przygotowania: Cebulkę i czosnek bardzo(...)drobno siekamy (w kostkę). Awokado obieramy, wyjmujemy pestki i rozgniatamy na pomocą widelca. Następnie dodajemy pokrojony czosnek, cebulkę, sok z limonki (lub cytryny) oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Moje posty
Słodka Stronadanie szybkie w przygotowaniu, bardzo tanie, mocno sycące a kolorystyka napawająca optymizmem:) Składniki: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól pieprz sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyzki masła 1 opakowanie makaronu Wykonanie: Makaron gotuję al dente. Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam do niego szpinak (nie rozmrażam) i duszę do miękkości. Gdy woda(...)odparuje dodaję śmietanę, sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę.Na końcu doprawiam sokiem z cytryny. Makaron nakładam na talerz, na makaron kładę łyżkę szpinaku i obiad gotowy w kilka minut. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensurówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Jabłka i cebulę obieram(...)kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory czyszczę(...)warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika śmietany sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuły czyszczę, gotuję w osolonej wodzie, studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki. Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki. Ogórki(...)obieram i kroję w plasterki, szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do salaterki i skrapiam sokiem z cytryny. Ketchup, majonez i jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku solą, pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa, posypuję po wierzchu szczypiorkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpropozycja na dość szybki i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:) Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej(...)opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka
Bea(u)ty kitchen